YATIRIM SÖZLÜĞÜ

YATIRIM HAKKINDA HER ŞEY

Revalüasyon Nedir?

Bu bilgileri arkadaşlarınla paylaş:

REVALÜASYON NEDİR ?

Sizler için hazırlanan 2 dakikalık kısa videoyu izleyerek Revalüasyon hakkında hızlı ve sade bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.

Revalüasyon, bir ülkenin para biriminin yabancı para birimleri karşısında değerinin artmasıdır. Sözlük anlamı olarak “değerini arttırma, değer kazandırma” anlamlarına gelmektedir. Revalüasyon kavramı ekonomide çok sık kullanılan bir kavramdır.  

Bir ekonomide revalüasyon, dış ticaret dengesinin pozitif yönde fazla vermesi sonucunda uygulanır. Amaç, pozitif yönde fazla vermiş olan dış ticaret dengesinin denge noktasına ulaşmasını sağlamaktır.

Ticaret dengesinin istenilen seviyeye gelebilmesi için, ülkenin para biriminin değeri arttırılarak,oluşacak fazla tüketim ve yüksek enflasyon riskinin önüne geçilmeye çalışılır. Revalüasyon hükümet kararı ile uygulanır ve genellikle, uygulanan ekonomilerde ithalat artar, ihracat miktarında  ise azalma görülür. Değerlenen ülke para birimi, yerli malların fiyatını arttırmış, ithal malları ise yerli mallara oranla ucuz hale getirmiştir. Bu yüzden revalüasyon politikası uygulanan ekonomide ithalat daha cazip hale gelir.


Ayrıca para birimi değerinin düşük ve döviz kurunun yüksek seviyede olduğu ekonomilerde fiyatlar genel seviyesi de iç tüketim talebi ile birlikte yükseleceği için, yüksek enflasyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır. İşte, revalüasyonun esas amacı, ülke ekonomisinde iç ve dış dengeyi sağlayarak, fiyatlar genel düzeyinin optimum seviyede kalmasını sağlamaktır.


Örnek vermek gerekirse; Türkiyenin sabit kur sisteminde olduğunu varsayarsak,

1$ = 3.04 TL iken, revalüasyon kararı alması sonucu;

1$ = 2.90 TL olabilir.


Bu durum, bir doların değerininin, türk lirası cinsinden azaldığını, türk lirasının değerinin ise dolar cinsinden artığını ifade etmektedir. Kısaca, dış dengeyi sağlamak için para politikasından yararlanılır. Revalüasyon sabit kur sisteminde olan ülkelerde uygulanır. Değişken kur sisteminde ise, ülkeler dış ticaret fazlası yani tüketim fazlalığı olduğunda sıkılaştırıcı para politikası, dış ticaret açığı olduğunda ise gevşek para politikası uygularlar. Revalüasyon yapan ülkelerin ekonomik temellerinin sağlam olması ve rekabetçi ekonomiler olması gerekir.


NASIL YATIRIMCI OLABİLİRİM?

Sizi InvestAZ dijital yatırım dünyası ile tanışmaya davet ediyoruz. Aşağıdaki adımları izleyerek hemen e-yatırımcı olabilirsiniz.

  • Yan tarafta bulunan Demo Hesap formunu doldurarak ücretsiz e-yatırım hesabı açabilirsiniz.

    • Gerçek hesap açma başvurusunda bulunarak yatırım dünyasının kapılarını açabilirsiniz.

  • Hesabınızı fonladıktan sonra işlemlerinize kolayca başlayabilirsiz.

Ücretsiz Hesap AçYATIRIMA BAŞLA