Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan 2017’de EurUsd ve UsdTry Beklentilerini Değerlendirdi.
26 Aralık 2016

2017’de EurUsd ve UsdTry Beklentileri

Yılın son haftasına girerken bugün piyasaların kapalı olması ve yılı kapatırken hacimlerin düşük olması bu hafta enstrümanlarda hareketliliğin zayıf kalmasına neden olabilir.

2016 yılında Eurusd 1.08 seviyelerinden yıla başladı, 1.16 seviyelerine kadar yükselişin ardından 1.04 seviyelerinde yılı kapatmak üzereyiz. Paritede Brexit, ABD başkanlık seçimleri ve FED faiz kararı en fazla etkinin yaşandığı gelişmelerdi.

2017 beklentilerine baktığımızda ise ECB açıklamalarında varlık alım programının süresinin uzatılması ve miktarın düşürülmesi Euro’nun dolar karşısında güçlenmesine yeterli olabilecek hamleler olmayabilir. Aynı zamanda İtalya’daki siyasi ve bankacılık sorunu, Euronun geleceği gibi konular AMB’nın çözmesi gereken ciddi sorunlarken, AMB’nın elinde çok fazla müdahale aracının olmaması, FED’in 2017 yılı beklentileri arasında 3 defa faiz artışı olabileceği öngörüsü doların güçlü duruşunu devam ettirecektir. Bunun yanında 20 Ocakta Trump’ın iş başına geçecek olması özellikle ABD ilk çeyrek verileri paritede belirleyici olabilir. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda orta ve uzun vadede dolar euro karşısında değer kazanmaya devam edebilir. Doların değer kazanmaya devam etmesi 2017 yılı içerisinde Eurusd’nin 1 seviyesinin altına inmesine neden olabilir. Ancak bunu kısa vadede beklememek gerekiyor zira yeni yılın ilk haftalarında paritede tepki alımları gelebilir. Yeni yılda paritenin 1.0240 seviyelerinin altında kalıcı olması 1 seviyelerinin gündeme gelmesine ve test edilmesine neden olabilir.

2016 yılının global piyasada en çok konuşulan enstrümanlardan biri de Usdtry oldu. 2016 yılı TL için iyi bir yıl olmadı. 15 Temmuza kadar TL gelişmekte olan ülkelerle korele hareket ediyordu. Darbe girişimine kadar zar ile aynı performansı göstermeye çalışan TL; Darbe girişiminden sonra sert değer kaybı yaşaması kurun yükselmesine neden oldu. 15 Temmuz süreci yaşanmamış olsaydı TL’’nin zar ile aynı korelasyonda hareket etmeye devam etmesi durumunda 2.65 seviyesine kadar geri çekilmesine neden olabilirdi. UsdTry’deki yükselişlere etki eden önemli gelişmelerden biri de gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde etkili olan ABD 2 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişte oldu. Yıla 0.94 seviyesinden başlamıştık FED faiz kararıyla beraber 1.30 seviyesine kadar yükseldi. 1.20 seviyelerinde yılı kapatmak üzereyiz, buradaki yükseliş, doların güçlenmesindeki diğer bir etken oldu.

2017 yılı içerisinde ise takip edilecek FED ve TCMB hamleleri olacaktır. FED tarafından yapılacak faiz artışları ve TCMB’nin aldığı önlemlerin uzun vadede sonuç verecek olmaması kurun 2017 yılının ilk çeyreğinde yükselmesine neden olabilir. Yılın son haftasına teknik anlamda baktığımızda yükseliş trendinde olan paritede yükselen üçgen formasyonun oluştuğunu görmekteyiz. Yükselen üçgen formasyonu tamamlandığında yönünü kesin olarak belirlemek mümkün olmamakla beraber genellikle trend yönünde kırılmalar daha fazla görülüyor. Bu nedenle yeni yıla girerken formasyonun tamamlanması kurda yükselişlerin devam etmesine neden olabilir. İlk etapta 3.5420 seviyesi test edilebilir, kırılması durumunda 3.56 ve 3.5940 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 3.4760 seviyesi önemli destek noktası olarak takip edilebilir.