Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan Merkez Bankası'nın kur üzerinde alacağı önlemleri değerlendirdi.
19 Aralık 2016

Merkez Bankası'nın Kur Üzerindeki Önlemleri

Uzun süredir global piyasaların beklediği Fed’in faiz kararı açıklandı. Fed faizde 25 baz puanlık artış yaparak piyasanın beklentisini karşıladı.

Fed’in faiz artışı yapmasıyla beraber dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerine baktığımızda Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı % 2’nin üzerinde değer kaybetti. TL ise en çok değer kaybeden para birimlerinden biri oldu. Majör paritelere baktığımızda Dolar karşısında en fazla değer kaybedenlerden birinin Japon Yeni olduğunu gördük. Faiz kararıyla birlikte ABD 2 yıllık ve 10 yıllık faizlerinde de yükselişler etkili oldu. Özellikle 2 yıllıkların 1.16 seviyesinden 1.30’u görmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmesindeki etkenlerden biri oldu.

Fed’in etkisinin geride kalmasıyla kurda sert yükselişten sonra toparlanma görüyoruz. 3.50 seviyesinde hareket eden kurda yarın yapılacak olan TCMB faiz kararı kurda hareketlilik yaratacaktır, ancak Merkez Bankasının aldığı önlemlerin kısa vadede kur üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. Merkez Bankasının elinde müdahale aracı olarak kullandığı bir kaç yöntemi görüyorduk. Geçmiş yıllarda Merkez Bankasının kurdaki oynaklığı düşürmek adına günlük döviz satım ihalelerinin sayısını ve miktarını artırarak müdahalede bulunuyordu ancak kurda kısa vadeli geri çekilmelerden sonra etkisini kaybetmesi son dönemlerde Merkez Bankasının aldığı önlemlerin kısa vadeli değil; daha çok uzun vadeli yöntemlere yönelmesine neden oldu. Merkez Bankasının yaptığı müdahalelere baktığımızda faizlerde artışa gitmesi, günlük döviz satım ihalelerinin öne çıkmaması, Zorunlu Karşılıklar ve Rezerv opsiyonu kat sayılarında değişikliğe gitmesi önlemleri uzun vadeli olarak planladığını ortaya çıkartıyor. Aynı zamanda Merkez Bankasının aldığı önlemlerin yanında siyasi kanattan da destek geliyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonunda Başbakanın yaptığı açıklamalarda uzun vadeli önlemlerin öne çıktığını gördük. Hazine kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi desteğinin sağlanacak olması, İnşaat sektöründeki kdv indirimleri, Kamu kurumlarının ihalelerinin TL üzerinden yapılacak olması TL’nin güçlendirilmesi yönünde yaşanan gelişmeler uzun vadede sonuç verebilecek önlemler olacaktır. Uzun vadeli önlemlerin ön plana çıkması yarın TCMB faiz kararında bir değişikliğe gitmemesine neden olabilir.

2013 yılı Mayıs ayında 1.75 olan kurun % 100 değer artışıyla 3.50’ye çıkması yurt içindeki siyasi gelişmelerin etkisinin yüksek olduğunu görüyoruz. 20 Ocak’tan sonra Trump’ın uygulayacağı ekonomi politikaları da Dolar/TL fiyatının belirlenmesinde etkili olacaktır.

Bütün bu gelişmelere baktığımızda yurt içinde alınan önlemlerle beraber 2017 yılının ilk çeyreğinde TL’de değer kazanımları görebiliriz.

Image title

Teknik anlamda baktığımızda seanslık ve günlük bazda aşırı alım bölgesinin altına sarkan kurda yükselişlerde kısa vadeli 3.5160 ve 3.5270 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Uzun vadeli yükselişlerde ise 3.5420 seviyesi güçlü direnç noktası olarak takip edilebilir. 3.5420 seviyesinin kırılması durumunda 3.59 seviyelerine kadar yükselişler görülebilir. Alligator’a baktığımızda ortalamalarında aşağı yönlü kesişme görebiliriz ve sıkışma olması durumunda sert kırılmalar görülebilir. Bu aşağı yönlü olması durumunda geri çekilmelerde kısa vadeli olarak 3.4760 ve 3.4550 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Uzun vadeli geri çekilmelerde 3.42, 3.3770 ve 3.35 seviyeleri destek noktaları olarak değerlendirilebilir.

InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.