Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan Yoğun Veri Akışını Değerlendirdi.
17 Ekim 2016

Yoğun Veri Akışına Dikkat

Bu haftaki yoğun veri akışı sebebiyle birçok enstrümanda yüksek hareketlilik görebiliriz. Volatilitenin yüksek olabileceği bir hafta geçirebiliriz.

Geçtiğimiz hafta piyasaları meşgul eden konuların başında Petrol fiyatları vardı. Türkiye’de düzenlenen 23. Enerji Kongresinde Bakanlar düzeyinde yapılan toplantıda görüşülen konuların başında petrol üretiminin kısılmasına gidilebileceğiydi. Ancak üretimin kısılmasına yönelik yapılan görüşmede hangi ülkenin ne kadar kısıtlamaya gideceği konusunda anlaşma sağlanamadı. Bu da yukarı yönlü ivme kazanan petrol fiyatlarında, yatay seyre dönmesine neden oldu. Petroldeki hareketlilik bu haftada devam edebilir. Geçtiğimiz hafta dikkat çekici gelişmelerden biri de Fitch tarafından açıklanan Rusya raporu oldu. Rusyanın notunda değişim yapılmadı ancak görünüm yükseltildi. Bu gelişme rublenin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında ayrışmaya neden olabilir.

Bu hafta ise hareketliliğin yüksek olabileceği enstrümanların başında pariteler geliyor. Veri takviminin yoğun olması birkaç paritede hareketliliği yükseltebilir. Özellikle Fed’in faiz arttıracağı beklentisiyle beraber; Yellen’in açıklamalarındaki ABD ekonomisini ısınmasına izin verilebileceğini işaret etmesinin ardından dolar önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Eurusd paritesindeki satış, bu açıklamaların yanında bu hafta euro bölgesinden gelecek verilerle beraber yön bulabilir. Yoğun veri akışı olan bu haftada Tüfe, Üfe ve faiz kararları verileri yoğunlukta olup başta Eur, Usd, Gbp, Cad, Nzd, Try gibi paritelerde yüksek hareketlilik yaratabilir. Emtia grubunda ise, altın bu veri akışında hareketlilik yaşayabilecek enstrümanlardan biri. Çin’den gelecek sanayi üretimi verisi Altında hareketliliği yeniden arttırabilir.

2016 yılı Sterlin için iyi bir yıl olmadı. Sterlin birçok para birimi karşısında değer kaybetti. GBP’deki düşüş devam ederken; İskoçyanın yeniden bağımsızlık referandumuna gideceği haberleri sterlin üzerinde zaten olan baskıyı biraz daha da arttırabilir. Özellikle uzun vadeli GBP pozisyonlarını günlük ve veri akışını takip ederek açmak bu hafta yararlı olabilir.

Bu hafta beklediğimiz bir diğer gelişme ise TCMB’nin faiz kararı olacak. Üst üste faiz koridorunda indirime giden Merkez Bankasının 8. defa bir indirim yapıp yapmayacağı takip edilecek. Yakın zamanlarda; UsdTry paritesindeki yükseliş, FED’in aralıkta faiz arttıracağı beklentisi, ABD’deki başkanlık seçimleri, gibi gelişmeler beraberinde UsdTry paritesinde işlem yaparken tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. TCMB paritedeki sert yükselişi tetiklememek adına bu ayı pas geçebilir, ancak faiz koridorunu %7 %8 aralığında çekme niyeti olduğunu dikkate aldığımızda bir indirim daha gelebilir.

Image title


Teknik seviyelere baktığımızda bu hafta altındaki 1250 destek noktası takip edilmesi gerekiyor. 1250 seviye kırılması durumunda altındaki düşüş devam edebilir. UsdTry’de ise 3.0750 seviyesinin altında kalıcı olunmaması UsdTry’de yukarı yönlü baskıyı devam ettirebilir. Petrolde ise ortalamalara dikkat ettiğimizde satış yönlü bir kesişme ortaya çıkıyor.

Diger analizler