Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan USD/TL'deki yükselişi değerlendirdi.
05 Aralık 2016

USD/TL’deki Yükseliş Devam Edecek Mi?

Global piyasadaki gelişmeler doların güçlenmesine neden olurken gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskıyı arttırıyor.

ABD Başkanlık seçimlerini kazanan D.Trump’ın vergi indirimi ve altyapı harcamalarına yönelik politikası gereği enflasyon oluşturabileceği beklentisi sebebiyle faizlerde 2017 yılı içinde beklenenden daha fazla bir yükseliş görülebilir. Fed’in para politikasında faiz arttırımı için dikkat çektiği konuların başında istihdam verileri geliyordu. Geçen hafta gelen Tarım Dışı İstihdam verisi 175 bin beklenirken 178 bin geldi. TDI verisinin geride kalmasıyla beraber bundan sonraki süreçte Fed’in faiz kararı gündemi oluşturacaktır.

Fed’in Aralık ayındaki beklenen olası faiz arttırımı sebebiyle uluslar arası piyasalarda daha önceden fiyatlanma başlamıştı. Güçlü dolarla beraber Fed’in faiz arttrımın da en fazla gelişmekte olan ülke para birimleri etkilenebilir. D. Trump’ın izleyeceği politika ve Fed’in faiz arttırması gelişmekte olan ülkelerden çıkacak sıcak paranın ABD’ye kaymasına neden olabilir. Son rakamlara baktığımızda gelişmekte olan ülkelerden yaklaşık olarak 18 milyar dolar fon çıkışı gerçekleşmiş. Burada Asya ülkeleri başı çekerken Türkiye’den ise 500 milyon doları borsadan; 2.1 milyar doları devlet iç borçlanma araçları olacak şekilde toplamda 2.6 milyar dolarlık bir fon çıkışı gerçekleşmiş. Bu durum TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesine neden olmaya devam edebilir. Bunun yanında yurt içindeki anayasa teklifinin meclise sunulacak olması devamında ise referanduma gidilebileceği beklentisi ve Avrupa Birliği ile olan siyasi gerginlikle kur üzerinde olan yükseliş eğilimini devam ettirebilir. TCMB’nin müdahalesi ve siyasi kanattan yapılan açıklamalar TL üzerindeki baskıyı azaltmaya yetmiyor.

Avusturya’da aşırı sağcıların seçimleri kaybetmesi ve İtalya’da anayasa referandumundan ‘’Hayır’’ kararı çıkması Avrupa birliği ile Türkiye arasındaki gerginliği kısmen gündemin dışına çıkardı. Opec ülkelerinin üretimi kısma kararı petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. Petrolde dışa bağımlı olmamız sebebiyle petrol fiyatlarında ilerleyen dönemlerde oluşabilecek yüksek fiyatlanma yurt içinde cari açığı gündeme getirebilir.

Teknik seviyelere baktığımızda 3.5580, 3.5820 ve 3.5960 seviyeleri direnç olarak takip edilebilecek seviyeleri oluşturabilir. Geri çekilmelerde 3.5380, 3.5300 ve 3.5040 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.