30 Kasımda düzenlenecek olan Opec toplantısı petrol fiyatlarının bundan sonraki süreçte izleyeceği yolu belirleyecektir. Toplantıda Opec üyesi ülkeler petrol fiyatlarını yükseltebilmek için üretimin kısıtlanması konusu görüşülecek.
Öncelikle petrol fiyatlarının neden bu kadar düştüğüne bakacak olursak bir çok faktör sayabiliriz ancak en önemlilerinden biri dünya ekonomisindeki yavaş büyümenin talebi azalttığı ve ekonomideki iyileşmenin talebi besleyecek düzeyde olmayışı ve uluslar arası siyasi gelişmelerde petrol fiyatı düşüşünün sebepleri arasında sayılabilir. Son dönemde kaya gazı rezervlerinin ortaya çıkması ve petrole alternatif olabilecek enerji kaynağı olarak gösterilmesi petrol fiyatlarının düşüş sebepleri arasında gösterilse de, Kaya gazı ve gelişen teknolojiye rağmen Petrolün yerini alabilecek bir ürün henüz bulunamamıştır. Dünyanın enerji ihtiyacının %40’ı petrol ile karşılanmaya devam edilmektedir.
Petrolün asıl tüketim gerçekleştiği alan ulaşım. Uçaklar, gemiler, asfalt yollar, uzay endüstrisi, lojistik, sanayi, plastik ve sair gibi bir çok alanda kullanılıyor. Bundan dolayı petrol dünyadaki tüm gelişmiş ve gelişmekte olan büyük ekonomilerin makro ekonomik verilerine doğrudan bir etki yapıyor.
Kısa süre öncesine kadar Irak ve İran harici ülkeler üretimin kısılmasını desteklerken, Irak petrol bakanının üretim kısıtlamasında Irak’ın dahil edilmemesi gerektiğini söylemesi ve aynı zamanda Rusya’nın üretimi durdurma düşüncesi, görüş ayrılıkları sebebiyle 30 Kasım da anlaşmanın sağlanamayacağı düşüncesi vardı, ancak geçen hafta Rusya devlet Başkanı V. Putin’in Üretim kısıtlamasının olabileceğini düşündüğünü belirtmesi ve Irak Başbakanının üretim kısıtlamasın da Irak’ın dahil olabileceğini açıklaması 30 Kasım’da anlaşma çıkabileceği fikrini güçlendirdi. Ancak 30 Kasım’da Opec ülkeleri anlaşsa da buna İran’ın dahil olup olmayacağı ve üretimi hangi ülkenin ne kadar kısacağı belirsizliği sürmektedir. Fikir ayrılıkları sebeplerinin başında petrol üreten ülkelerin ticaret hacminin yüksek kısmının petrol satışları olduğu için üretimi kısmaları cari açık, büyüme gibi ekonomik anlamda zorluk yaşayabilecekleri anlamına da gelmektedir.
Aynı zamanda üretimin kısılmasında anlaşma sağlanamamasının sebeplerinden biri de üretim maliyetleri. Üretim maliyetleri her ülkeye göre farklılık göstermektedir. S.Arabistan’da ve Ortadoğu’da Petrol 5-10 dolar maliyetle çıkarılırken Meksika Körfezi ve Orta Amerika’da 30-60 dolar civarında petrol çıkarma maliyetleri olduğunu görüyoruz. Buda üretim kısılırken kimin ne kadar kısacağı konusunda anlaşmazlığa neden oluyor.
Bütün bunların yanında ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın büyüme hedefinin yüksek olması ABD ekonomisi için daha fazla enerji gereksinimi demek. Bunun için petrol fiyatlarının düşük kalması petrol ithal eden bir ülke olan ABD’nin enerji ihtiyacını da daha ucuza karşılaması anlamına geliyor. Petrol fiyatları ve petrol üreticisi olan ülkeler üzerinde yüksek tesiri olan ABD’nin buna dikkat edeceği düşünülebilir. S.Arabistan’ın toplantıya katılmayacak olması bunun etkilerinden biri olabilir. Dünyada en çok üretimi ve rezervi olan S. Arabistan’ın olmadığı bir toplantıda alıncak kararların bağlayıcılığı da tartışılabilir. Bunu dikkate aldığımızda 30 Kasımdaki toplantıda olumlu karar çıkmasını zorlaştırabilir.
Teknik seviyelere baktığımızda yükselişlerde 30 Kasımda petrol fiyatlarında hareketlilik yüksek olabilir. Bundan dolayı çarşamba günü yapılacak işlemlere dikkat edilmesi gerekiyor. Günlük periyotta fiyatlar 200 günlük ortalamanın altına sarkabilir. 47.40, 48.80 ve 49.20 test edilebilecek direnç seviyelerini olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde 46, 45.50 ve 44.40 seviyeleri test edilebilecek destek seviyeleri olarak takip edilebilir.