Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan Faiz Kararlarıyla Geçen Haftayı Değerlendirdi
26 Eylül 2016

Faiz Kararlarıyla Geçen Hafta

Geçtiğimiz hafta Japonya ABD ve Türkiye’de faiz kararlarıyla beraber piyasa hareketlendi. Japonya Merkez bankası para politikası kararlarında faizleri sabit tuttu, para politikasında bazı değişikliklere gitti. %2 enflasyon hedefine ulaşabilmek için yılda 80 trilyon yen devlet tahvili alma hedefi olan Japonya merkez bankası, bundan sonra getiri eğrisi kontrolü yaklaşımını benimsemeye karar verdi. Enflasyon %2 seviyesinde değil %2 üzerinde belli bir süre stabilleşene kadar varlık alımına devam edebileceğini belirtti. Bu durum usd yen paritesinde günlük bazda 102.70 seviyelerinden 100.20 seviyelerine kadar geri çekildi.

Uzun süre piyasayı meşgul eden FED faiz kararında ise son gelen verilerle beraber piyasanın da beklediği gibi bir değişiklik yapmadı yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit tuttu. Bu durum piyasa çoğunluğunun beklediği bir durumdu ancak değişiklik olmamasının yanında 7’ye karşı 3 oyla karar alınması üyeler arasında muhaliflerin olduğunu gösteriyor ve bu 3 üye 0.50-0.75 aralığına yükseltilmesi yönünde oy kullanmış durumda. Toplantının karar metninde ‘’Ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli riskler aşağı yukarı dengelenmiş gözüküyor ‘’ ifadesine yer vermesi FED’in bu yıl içinde faiz artışına gidebilir olarak yorumlandı. Bu beklenti FED’in kalan son 2 toplantısından birinde faizde artış yapabileceğine işaret ediyor. Faiz artışı, başkanlık seçimlerinden dolayı kasım değil aralık toplantısında yapılabilir. Bu gelişmelere paralel olarak usd bazlı paritelerde işlem hareketliliği yüksek olabilir.

FED faiz kararının ardında yurt içi piyasaları daha yakından ilgilendiren durum TCMB faiz kararı oldu. TCMB üst üste yedinci kez faiz indirerek, faiz koridorunun üst bandını %8.50 den % 8.25 seviyesine çekti. Böylece TCMB üst ve alt bant arasındaki farkı 100 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu. TCMB faiz koridorunu %7 ile %8 arasına çekme durumu olabilir. Bunu dikkate aldığımızda bundan sonraki toplantılarda sadece üst bantta değil alt bantta da indirim gelmesi beklenebilir.

Yurt içi piyasalardaki diğer bir gelişme ise Moody’s’in Türkiye raporu oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiyenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Türkiye’nin kredi notunu Baa3 seviyesinden ba1 seviyesine düşürürken not görünümünü durağan olarak belirledi. Sebep olarak Türkiyenin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış ve daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama olarak açıklandı. Bu sonuç yurt dışı yatırımcılarının en az 2 uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir notuna sahip ülkelerde yatırımlarına devam ettiğini dikkate alırsak Moody’s’in raporundan sonra bu sayı 1’e düştüğü için yıl sonuna kadar yabancı yatırımcılarda fon çıkışı görülebilir bu da tl bazlı enstrümanlarda yükselişe neden olabilir. Bu durum hem faizde indirim hemde moody’s’in açıklamalarından sonra tl’de değer kayıpları yaşayabileceğimiz bir hafta olabilir.

FED’in faizde değişlik yapmadığı için 2.94 seviyesinin altını görmesinin ardından Moody’s raporundan sonra 3.00 sınırına yaklaşması önümüzdeki dönemde USDTRY paritesini 3.00 seviyesini üzerinde görme durumu olabilir.

Diger analizler