2023 hedefi: Türkiye’de 7 milyon bireysel yatırımcı!

04.03.2014 10:00

2023 Hedefi:  7 Milyon Yatırımcı
2023 hedefi: Türkiye’de 7 milyon bireysel yatırımcı!

Piyasaların çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye’deki faaliyetlerine başladığı halde hedeflerini tutturan yatırım şirketi Invest AZ, hızlı web altyapısının gücünü kullanarak 2023 yılında Türkiye’de 7 milyon bireysel yatırımcı yaratmayı hedefliyor.

Bireysel yatırımcı pazarında lider olma vizyonuyla 2013 Mayıs ayından beri Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Invest AZ, ilk yılında hedeflerini tutturmayı başardı. Piyasaların çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye’deki faaliyetlerine 5 milyon TL civarında bir yatırımla başlayan şirket, ilk yıl için koyduğu 500 yeni müşteri hedefine ulaştı. Invest AZ tarafından halihazırda yönetilen varlık miktarı ise 30-40 milyon TL civarında.

Az hata, minimum risk yaklaşımı
Müşterilerine hisse senedi satışları, tahvil ihracı, varlık yönetimi hizmetlerinin yanı sıra Forex de dahil olmak üzere aralarında fark sözleşmeleri, vadeli işlemler, opsiyonlar, emtialar, hisse senetleri ve yatırım fonlarının da dahil olduğu, kendi bünyesinde geliştirdiği 11 yatırım ürünü sunan Invest AZ, bireysel yatırım pazarının lideri olmayı hedefliyor. Invest AZ Yönetim Kurulu Başkanı Elşen (Elshan) Guliyev, “Potansiyel yatırımcıları finansal bilgi ile donatmak üzere varız. O nedenle eğitim paketlerimiz kendine özgüdür. Biz insanların bu kaotik ortamda en az hata, minimum risk ile yatırım yapmalarının önderliğini yapıyoruz” diyor. Invest AZ, tek hesap üzerinden tüm yatırım araçlarını sunabilen ilk şirket olarak öne çıkıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Elşen Guliyev, “Borsa İstanbul ile Nasdaq arasındaki teknoloji işbirliği Türkiye’yi bu alanda doğru rotaya yönlendirecek. Biz de sağlam altyapımızla farkımızı göstereceğiz” diyor. Guliyev, Bakü Borsası ile Nasdaq arasındaki teknoloji işbirliğini geliştirme amacıyla 2008 yılında ziyaret ettiği Nasdaq’ta açılış gongunu çalmıştı.

2023’te 7 milyon yatırımcı
2023 yılında Türkiye’de 7 milyon bireysel ve etkin yatırımcı yaratmayı hedefleyen Invest AZ, Türkiye’deki yüksek internet penetrasyonuna ve yeni kuşak yatırımcıların internet ortamında yatırım yapma trendine güveniyor. Bu hedef doğrultusunda şirket Türkiye’deki mevcut finans dilinin sadeleşmesi için yatırımcı kulüpleri, konferanslar ve eğitim platformları düzenleyerek eğitim faaliyetleri yürütüyor. Invest AZ Yönetim Kurulu Başkanı Elşen Guliyev, 7 milyon yatırımcı hedefinin göründüğü kadar zor olmadığı görüşünde. “Türkiye’de 1 milyon aktif yatırımcı hesabı var” diyen Guliyev, doğru altyapı, doğru teknoloji ve finansal okuryazarlığın doğru yöntemlerle artırılması ile 7 milyon yatırımcı hedefine kolayca ulaşılabileceğini söylüyor.

“Borsa İstanbul’da halka açılma işlemi için 3 Azerbaycan şirketi ile görüşüyoruz”
“Regülasyonlar bizi şaşırtmıyor, zira biz regülasyonların olmadığı dönemde de bir regülasyon varmış gibi faaliyet gösteriyor ve hizmetlerimizi bu kapsamda sunuyorduk” diyen Elşen Guliyev, Borsa İstanbul ve İstanbul Finans Merkezi ile paralel hedeflere sahip olduklarını söylüyor. Invest AZ bankacılık ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren 3 Azerbaycan şirketine Borsa İstanbul’da halka açılma işlemlerine aracılık etmek için görüşmelerini sürdürüyor.

Hem bireysel yatırımcıya hem de Türkiye’ye kazandıracak
“Bireysel yatırım insanların geleceği ile ilgili bir konudur” diyen Invest AZ Yönetim Kurulu Başkanı Elşen Guliyev, Türkiye’de ilk günden itibaren yatırımcıların gelecek umutlarına odaklandıklarını söylüyor. Guliyev, yatırımın tasarruf ve hane halkına ek kazanç gibi avantajlarıyla yalnızca bireysel yatırımcının kendisine değil, Türkiye’nin tamamına kazandıracağını ekliyor. Türkiye’de halihazırda 900 milyar TL civarında mevduat birikimi olduğunu ifade eden Elşen Guliyev, bunun 150 milyar dolarının döviz olmasına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Mevduat birikiminin yanı sıra sermaye piyasası ürünlerinin de kullanılması hem hane halkına hem de ekonomiye yeni bir soluk getirecektir. Türkiye uzun vadede bunun faydalarını daha net görecek. Artık menkul kıymet şirketi gibi kavramlar yatırımın önemini vurgulamakta yetersiz kalıyor. Yatırım, ekonomiye yapılabilecek en güçlü katkılardan biri. Bu nedenle Invest AZ de A’dan Z’ye bir yatırım şirketidir.”

Forex’te trading yapan müşterilerimizin yüzde 80’i kârlı
Elşen Guliyev son 4 yıldır Forex’e bağlı kurumsal seviyede gerileme gördüklerini belirtiyor. Hacimlerin artmasına rağmen büyük bankaların gelirlerinin düştüğüne dikkat çeken Guliyev, teknolojik gelişimle birlikte daha fazla insanın Forex piyasasını tanımaya başladığını söylüyor.  “Bireysel yatırımcı algoritma tabanlı trading konusuna daha fazla eğiliyor” diyen Guliyev bu alanda dünya çapında bir gelişme görülebileceğini söylüyor. Invest AZ, Forex işlemlerinde en düşük spread oranını sunarak müşterilerinin kârlılık potansiyelini artırıyor. Elşen Guliyev, “Kaldıraçlı işlemlerde müşterilerimizin ortalama yüzde 80’i kâr ediyor” diyor.

2014 yılı Forex aylık işlem hacmi tahmini:  260-300 milyar TL
Türkiye Forex piyasasının hacminin her yıl en az ila 0 oranında arttığını belirten Elşen Guliyev, 2014 yılı aylık işlem hacminin yaklaşık 260 ila 300 milyar TL aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Küresel konjonktüre hakim olan belirsizliğin Türkiye’deki Forex piyasasına kayda değer bir etki sağlayacağını düşünmediğini kaydeden Guliyev, ekonomik durgunluğun olumsuz etki yarattığı alanın hacimlerle sınırlı kalacağını söylüyor.

Türkiye’ye yatırım sürecek
Türkiye’nin konjonktürel belirsizliklerden etkilense de uzun vadede yatırımcıya sunduğu potansiyelin değişmeyeceğini ve TL’nin uzun vadede güçleneceğini ifade eden Elşen Guliyev, Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfus ve internet penetrasyonunun yatırımcılığın teknoloji ile buluştuğu çağdaki büyük önemine dikkat çekiyor. 2013’te Türkiye’de ilk defa web üzerinden, yatırımcıların tüm yatırımlarını tek hesaptan farklı araçlarla yönetmesine imkân sağlayan “e-şubeyi” hizmete açan Invest AZ, kendi bünyesinde geliştirdiği hızlı web altyapısıyla yatırımcılara bu alandaki en büyük desteği sunmayı hedefliyor. “Bakü Borsası’nın hem ortağı hem de likidite sağlayıcısıyız” diyen Guliyev, dünyaya açılan pencere olarak gördükleri Türkiye’ye yatırım yapmayı sürdüreceklerini ifade ediyor. Invest AZ’nin iç piyasanın güçlenmesi için sunduğu reçete ise, “eğitim”, “doğru teknoloji”, “sadeleştirilmiş finansal dil” ve “sistemli bakış açısı”.

Müşteri sınıflandırması yok, çünkü yatırım herkesin hakkı
Invest AZ’de müşteriler çeşitli profiller altında sınıflandırılmıyor. Invest AZ Yönetim Kurulu Başkanı Elşen Guliyev bunun sebebini “Bizim müşteri profilimiz tektir; o da ‘yatırımcılık’tır” sözleriyle özetliyor. Yatırım herkesin hakkıdır ilkesiyle hizmetlerini sunan Invest AZ’de her meslek ve gelir grubundan yatırımcıya eşit şartlar sunuluyor.