Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan ABD Enflasyon Verilerine Dikkat Edilmesini Değerlendirdi.
10 Ağustos 2017

ABD Enflasyon Verilerine Dikkat

Yıl başından itibaren geri çekilmenin sürdüğü kurda 3.50 seviyesinde istikrar kazanmış görülse de geri çekilmeler devam edebilir.

Son Fomc toplantısındaki açıklamalar, Abd tarafında doları güçlendirici gelişmeler için biraz daha süre olduğunu gösteriyor. Piyasalar Fed’in faiz artırımına odaklanmışken Fed; önceliği enflasyon oranını yükseltmeye veriyor. Kısa vadeli olarak enflasyondaki yükselme olumlu olacak gibi görünmüyor bu durumda doların kısa vade de değer kazanmasının önüne geçiyor.

Yurt içine baktığımızda ise özellikle enflasyon ve işsizlik oranının tek hanelere çekilme çabaları ve Merkez bankasının para politikasındaki sıkı duruş TL’yi olumlu etkiliyor. Büyüme tarafında ise yılın geri kalanında %5’e yakın rakamların gelmesi yıl sonuna kadar kurda yükselişin sınırlı kalmasına neden olabilir. Kurda işlem yaparken Abd tarafından gelecek enflasyon verilerini yakından takip etmekte fayda var. Bunu dikkate aldığımızda da cuma günü açıklanacak olan Abd enflasyon oranı öneminin bir kademe daha artırmış durumda. Fed’in faiz artışının Eylülde mi Aralıkta mı olacağına dair fikir verebilir.

Ancak unutmamak gerekiyor ki Abd tarafından faiz artışın ertelenebilecek olması yurt içinde de Merkez bankasının kurda fiyat istikrarının sağlandığından emin olmasıyla faizde indirime gitme durumunu ortaya çıkarabilir. buda geri çekilmeleri sınırlı kalmasına yol açabilir.

Teknik olarak baktığımızda düşüş trendinde olan kurun 3.50 seviyesinin altına sarkmama durumu olursa kısmı yükselişler görebiliriz. ancak 3.60 seviyesi altındaki fiyatlamanın devam etmesi düşüş trendini sürdürebilir. Ortalamalara yakın hareket eden kurda istikrarlı fiyatlanma devam ediyor. Fiyatlardaki sıkışıklık temel veri destekli sert hareketlere neden olabilir. 3.55 seviyesine kadar oluşabilecek yükselişler aşırı alım bölgesi oluşturabileceği için kısa vadeli satışlar denenebilir. Seviye olarak takip edebileceğimiz destek noktaları 3.54 ve 3.5260 seviyeleri olabilir. Yükselişlerde ise Direnç oluşturabilecek seviyeler 3.5480 ve 3.56 seviyeleri olabilir.


InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.