Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan FOMC Sonrası Umutlar Aralık Ayına Kaldığını Değerlendirdi.
31 Temmuz 2017

FOMC Sonrası Umutlar Aralık Ayına Kaldı

Geride bıraktığımız hafta tüm gözler Fomc toplantısındaydı. Yıl boyunca 8 kere düzenlenen bu toplantıda Fed’in 2017 yılı öngörüsü 3 kere faiz artırımı gerçekleştirmekti. Ancak piyasa beklentisine bakacak olursak  3’ün üzerinde faiz artırımı yapılabileceği öngörülmekteydi. Yılın yedinci ayını geride bırakmışken Fed tarafından şuana kadar Mart ve Haziran aylarında toplamda 2 kere faiz artırımı gerçekleştirildi.

Son verilere baktığımızda Fed beklenildiği üzere Haziran ayında faiz oranını 25 baz puan artırdı ve 1 - 1.25 aralığına yükseltti. İki kere faiz artıran Fed’in 3. faiz artırımı için geçtiğimiz hafta gerçekleşen Fomc toplantısı oldukça önem taşımaktaydı. Ancak Temmuz ayı toplantısında piyasa beklentisi Fed’in faiz artırımı yapmayacağı yönündeydi. Beklenildiği üzere bir sürpriz olmadı ve faiz artışı gerçekleşmedi. Nedenlerine baktığımızda henüz ulaşılamayan %2 enflasyon oranı olarak belirtildi. Yakın zamanda enflasyon verilerine baktığımızda Haziran ayı enflasyon oranı %1.9, Temmuz ayı enflasyon oranı ise %1.6 şeklindeydi. Bu verilere bakılacak olursa henüz faiz ile ilgili bir atılım yapılmayacağı düşünülüyor. Fed’in son toplantılarında dikkat çeken diğer noktalar ise; istihdam ve fiyat istikrarı ile ilgili hedeflenen seviyelere neredeyse ulaşıldığıydı.

Genel çerçevede baktığımızda 3. faiz artırımı, Mart ve Haziran ayından sonra Eylül ayı pas geçilerek Aralık ayında yapılacak gibi görülüyor. Fed istihdam tarafının pozitif seyir izlediğine ve ekonomik ilerlemenin olumlu bir şekilde devam ettiğine değindi. Ancak şuan için enflasyon tarafında beklenilen düzeye ulaşılamamış olması gözleri Eylül ayına çevirse de net bir mesaj verilmediği için Aralık ayı beklentileri daha artmış durumda.




Teknik olarak baktığımızda Euro / Dolar tarafında, faizin sabit bırakılması paritede dolar tarafının değer kaybetmesine neden oldu. Toplantıdan önce 1.1620 seviyelerinde seyreden paritenin toplantı sonrasında 1.1770 seviyelerinin üzerine çıktığını ve yükseliş kanalı içerisinde hareket ettiğini takip ettik. Ancak bu seviyelerde kalıcılık sağlayamayan paritede kısmı geri çekilmeler görüldü. Yükselişlerde 1.1750 ve 1.1770 aralığı yeniden test edilebilir. 1.1440 seviyelerin altında kalıcılık görülürse yükseliş kanalı dışına çıkılabilir. Direnç noktaları olarak 1.1750 ve 1.1850 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1660, 1.1620 ve 1.15 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kur tarafında ise Dolar tarafının Focm sonrası genel görünüm olarak değer kaybettiğini, TL tarafında ise TCMB sıkı duruşun devam ettiğini ve faiz oranında değişiklik yapmadığını takip ettik. Buda kur tarafında aşağı yönlü hareketliliğe neden oldu. 3.52 seviyelerine kadar gerileyen kurun devamında toparlanma hareketlerini takip ettik. Yükselişlerde direnç oluşturabilecek ve yeniden test edilebilecek seviyeleri 3.5370 3.5450 olabilir. Geri çekilmelerde ise 3.52 ve 3.5130 seviyeleri takip edilebilir.