Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan Altın'daki Düşüşü değerlendirdi.
08 Mayıs 2017

Altın'daki Düşüş Devam Eder Mi?

Nisan ayı ortasından itibaren düşüşte olan Altının hem temel hemde teknik gerekçeleri var. Altın fiyatlarına etki eden temel faktörlere baktığımızda doların küresel piyasada gevşemesi altın fiyatlarının yükseltmesine neden olmuştu. D. Trump’ın seçimler öncesi ve seçimleri kazandıktan sonraki demeçleri piyasalarda tedirginlik yaratmıştı. Buda Altın fiyatlarını yükselten temel etkendi. Ancak devamında Trump’ın seçim zamanı verdiği vaatlerin yerine getirme konusunda zorlanması küresel piyasalardaki tedirginliği kısmen azaltması Altındaki düşüşü etkiledi.

Bunun yanında Euro bölgesi için kritik öneme sahip Fransa seçimlerinde Le Pen’in programı Fransanın kendi içine dönme yönünde olması piyasalarda gerginlik ve belirsizlikleri tırmandırmıştı. Fransa seçimlerinde sonuçlanması ve endişe edildiğinin aksine Le Pen’in seçimleri kaybetmesi piyasaları rahatlatmış durumda ve Altındaki geri çekilmeye etki eden temek faktörler arasında oldu. Tabiki unutmamak gerekiyor ki Trump’ın güçlü dolar istemediğini sıkça belirtmesi zaman zaman dolardaki gevşemeyle altında yükselişlere neden olabilir. Bunun yanında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi ve 2.50 sınırına dayanması altında satışları hızlandırabilir.

Temel verilerin haricinde teknik kısıma baktığımızda 2016 yılı Mayıs ayından itibaren uzun süreli düşüş trendinde olan altında 1290 seviyesi düşüş trendinin üst bandı olarak öne çıkıyordu. 1290 seviyesinin üzerinde haftalık kapanış yapamayan Altın bu seviyeden yeniden düşüşe geçmişti. Düşüş trendinin üst çizgisinden dönen altının kısa vadeli kanal içerisinde yükselişi görülüyor. Ortalamaların altına inen altının 1220’li seviyelere kadar geri çekilmesi muhtemel. Aşırı satım bölgesinin altına inmeyen altın 1220 seviyelerinden kısa vadeli destek alabilir ve 1250 seviyelerine kadar tepki alımlarının görülmesi olabilir ancak uzun vadeli düşüş trendinde olduğumuzu unutmamak gerekiyor.

Image title

Kısa vadede teknik seviyelere baktığımızda ise geri çekilmelerde 1220 seviyesi önemli destek noktası olarak takip edilebilir. 1220 seviyesinin altında fiyatlama olması durumunda 1206 ve 1194 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Yükselişlerde ise 1243 ve 1250 seviyeleri direnç noktası olarak takip edilebilir. 1250 seviyesinin üzerinde bir fiyatlama görülmesi durumunda 1258 ve 1264 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir.