Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan Küresel Piyasalara Genel Bakışı değerlendirdi.
21 Mart 2017

Küresel Piyasalara Genel Bakış

2017 yılının ikinci çeyreğine yaklaşırken küresel piyasaları genel olarak değerlendirecek olursak Fed’in faiz artırmasının yanında doların değer kazanımının sınırlı kalması Trump etkisinden kaynaklanıyor. Fed hedeflediği rakamların gerçekleşmesi durumunda faiz artıracağını belirtmişti. Hedefler kısmen yakalandı ancak Trump’ın izlediği ekonomik politika doları baskı altında tutuyor. Yaklaşık bir yıldır düşüş trendinde olan Eurusd paritesinde son dönemdeki yükseliş Euro’nun değer kazanımından dolayı değil doların güç kaybetmesinden kaynaklanıyor. Euro Bölgesine baktığımızda AMB hedeflerinden uzak aynı zamanda seçim belirsizliği döneminde Euro’nun değer kazanması için elimizde çok fazla sebep yok. Fed’in bu yıl içerisinde 2 defa daha faiz artıracağını düşünürsek uzun vadeli Eurusd paritesinde satış yönü daha ağır basıyor. Burada dikkat edilecek seviye ise 1.0850 seviyesi. 1.0850 seviyesin yukarı yönlü kırılıp haftalık kapanışların görülmesi durumunda bir yıllık düşüş trendi tersine dönebilir ancak bu zayıf görünüyor.

 Altın ve Yen tarafına baktığımızda ise dolardaki değer kayıpları bu iki enstrümana güvenli liman alımlarını getirmeye devam edebilir. Altın için 1250 seviyelerine kadar yükselişlerin gelmesi ihtimali var.
 
Yen’de ise fiyat hareketleri daha sınırlı kalıyor. 2017 yılı başından itibaren fiyat hareketliliğinin daha yatay olduğunu görüyoruz. Yatay fiyatlama yatırımcılar tarafından pek sevilmese de aslında daha rahat işlem yapılma imkanı sunabilir. Çok fazla teknik gösterge kullanmadan temel veriler eşliğinde Bollinger Bands kullanmak yeterli olabilir.  Fiyatların Bollinger Bands alt sapma çizgisine gelirse alış; üst çizgisine gelirse satış pozisyonları değerlendirilebilir. Ancak burada dikkat edilecek nokta yaklaşık üç aydır 111.50 ve 115.50 seviyesi arasında hareket eden paritenin bu seviyelerin dışına çıkması yeniden değerlendirilmesine neden olabilir.

 Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda ise doların güç kaybetmesi ve tahvil faizlerinin düşmesiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin arkasında esen olumlu rüzgarın etkisiyle değer kazanımlarını görüyoruz. Buda kurun 3.56 seviyelerine kadar geri çekilmesine neden olabilir. 3.60 seviyesinin altına sarkma durumu olursa 3.56 seviyesi yeniden test edilebilir.
 
Petrol tarafına baktığımızda ise Opec üyesi ülkelerin üretim kısıntısına devam etmesinin yanında ABD sondaj kuyu sayısındaki artış ve stoklar verisinin fazla gelmesi petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Opec yetkililerinin sözlü müdahaleleri geri çekilmeleri durdurmaya yeterli olmuyor. Petrolde 50.50 seviyesinin altına sarkma durumu olmazsa yükseliş devam edebilir ancak 50.50 seviyesinin altında günlük kapanışlar yapmaya başlaması durumunda 44 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.