Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan Sterlin'in 2017'deki görünümünü değerlendirdi.
20 Şubat 2017

2017 Sterlin İçin Zor Bir Yıl Olabilir

Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan referandumda İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararında evet çıkması sterlinin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden olmuştu. 2017 yılında başlayacak olan çıkış süreci mahkeme engeline takılmıştı. Mahkemeden çıkan karar neticesinde parlamento onayı olmadan Brexit sürecinin başlamayacak olması sterlindeki değer kaybının sürmesine neden oldu. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’in açıklamalarında Brexit sürecinin olumsuz etkisinin ekonomide devam edeceğini söylemesi 2017 yılında da Brexit etkisinin süreceği anlamına geliyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May’ın çıkış planının 12 maddede gerçekleşeceğini açıklamıştı. Çıkış planının Parlamentonun her iki kanadına da onaylatacak olması çıkış sürecinin beklendiği kadar kolay geçmeyeceği anlamına geliyor. Bu da 2017 yılı için sterlin tarafında değer kayıplarının sürmesine neden olabilir.

Diğer taraftan ABD’ye baktığımızda ise işlerin yolunda gittiğini görüyoruz. Fed’in hedeflediği rakamların gerçekleşmesi ve daha önceden açıklanan 3 defa faiz artışının yapılması durumunda dolar değer kazanmaya devam edecektir ve paritede geri çekilmelerin sürmesine neden olacaktır.

Teknik kısmına baktığımızda son günlerde yatay bantta devam eden paritede 1.23 ve 1.26 bandı dışına çıkamadığını görüyoruz. İşlem açısından bu bant aralığı elverişli görünüyor. Temel veri bakımından önemli bir gelişmenin olmaması durumunda bu bant arasında kolay işlem yapılma imkanı var. Özellikle yatay piyasada sıkça kullanılan Bollinger Bands bu işlemlerde bize yardımcı olabilir. Yükselişlerde üst sapma çizgisi sat olarak, alt sapma çizgisinin al olarak değerlendirildiğinden alt banda yakın seyreden fiyatlarda 1.24 seviyeleri alış için uygun yerler olabilir ve yükselişleri 1.2640 seviyelerine kadar görebiliriz. Bollinger Bands’da sıkışmaların yaşandığı durumlarda ise kırılmalar sert olabilir bunu da göz önünde bulundurarak yükselişlerde 1.2520, 1.2580 ve 1.2660 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2420, 1.2380 ve 1.2250 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Image title