InvestAZ'den En Büyük Tahvil İhracı

15.05.2014 13:30

InvestAZ'den   1.2 Milyar$'lık tahvil

Azerbaycan tarihinin en büyük tahvil ihracına InvestAZ Damgası!

Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (SOFAZ) tarihinde ilk kez Azerbaycan’da bir şirkete yatırım yaptı. Azerbaycan’ın petrol ve doğalgaz projelerini yönetmek için kurulan yeni şirketin 1 Mayıs’ta yaptığı tahvil ihracına SOFAZ 1 milyar dolar yatırım yaptı. İhraçta getiri libor + yüzde 1 olarak belirlendi. Azerbaycan tarihinin en büyük tahvil ihracının aracılığını ise bir yıldır Türkiye’de de faaliyet gösteren Invest AZ yaptı.

Rakam 5 milyar dolara çıkacak

Azerbaycan’da ilk kez devlet fonunun iç piyasaya yatırım yaptığının altını çizen Invest AZ Yönetim Kurlu Başkanı Elşen Guliyev, “SOFAZ’ın en önemli amacı SOCAR (Devlet Petrol Şirketi) ve yabancı konsorsiyumlardan elde ettiği kaynaklarla petrol ve doğalgaz gibi dünyamızın iki önemli kaynağının gelecek nesiller için en verimli şekilde kullanılması ve aktarılmasını sağlamaktır. Azerbaycan Devlet Petrol Fonu bugüne kadar hep yurtdışına yatırım yaptı. Zaten düzenlemelere göre de iç piyasaya yatırım yapmaya izinleri yoktu. Ancak, özel şartlarla ve düzenlemelerle değişikliğe gidildi ve ADPF  Güney Boru hattı şirketinin tahvillerine yatırımı gerçekleştirdi. Biz de Invest AZ olarak 1 milyar dolar ile Azerbaycan tarihinin en büyük işlemine aracılık etmekten büyük gurur duyuyoruz. Rakam ikinci tahvil ihracı ile 5  milyar dolara kadar çıkacaktır. Bu projeye imza atmak da bizi ayrı bir lige sokuyor. Türkiye ve Azerbaycan’ın bu işbirliği ile dünyanın enerji haritasının da değişeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Bu anlaşma bir milat

Bu anlaşmanın bir milat olduğunu ve bundan sonra Azerbaycan’da iç piyasada milyar dolar rakamlarının konuşulacağını belirten Guliyev, Türkiye piyasasına ilişkin de şöyle konuştu: “Bu anlaşma ile Invest AZ bireysel yatırımcı pazarının yanı sıra kurumsal finansman alanında da iddasını göstermiş oldu. Bir yıldır faaliyet gösterdiğimiz halde Türkiye pazarında da önemli işlere imza attık. Biz gelişmekte olan ülkelerin parlayan yıldızı Türkiye’de de sektörümüzün lideri olma hedefindeyiz. 10 yıl içinde İstanbul’u İsviçre ile Londra ile New York ile yarışıyor hale getirebiliriz. Invest AZ olarak biz buna inanıyoruz ve bu alanda en önemli adreslerden biri olacağız.”