Muammer Demir

Stratejist
Sanayi üretimi 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 düzeyinde artış gösterdi.
14 Ocak 2022

Sanayi Üretimi Kasım Ayında Beklentileri Aştı

13.01.2022


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre; Sanayi üretimi 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 düzeyinde artış gösterdi. Sanayi üretimi Kasım ayında hem aylık bazda hem de yıllık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde genişledi. Yayımlanan raporun alt detaylarını bakıldığında, alt sektörler kırılımında; 2021 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %3,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,4 artış gösterdi. 2021 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5, imalat sanayi sektörü endeksi %12,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,0 artış kaydedildi. 

Image title

Image title

Değerlendirme;
Kasım ayında sanayi üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde genişledi. Açıklanan veri, yıllık bazda yüzde 11,4 artış ile yılın son çeyreği ikinci ayında da güçlü görünümünü devam ettirdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi Kasım ayında yıllık bazda yüzde 14,7 artış gösterdi.  Özellikle, büyüme kompozisyonu tarafında öncü göstergelerden birisi olan sanayi üretimi verisinde devam eden güçlü seyrin, yılın son çeyrek büyüme kompozisyonuna olumlu katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz. Diğer taraftan, sanayi üretiminde çeyreklik bazda gelişime baktığımızda 2021 yılında çift haneli bir büyüme rakamı yakalanabileceğini öngörüyoruz.(Sanayi üretimi çeyreklik değişim: 2021Q1:%12,3- 2021Q2:%41,1-2021Q3:%10,8)
Büyük resimde, ilgili dönemde ihracat odaklı büyüme yaklaşımı ve ertelenmiş talebin öne çekilmesinin sanayi üretiminde güçlü seyri desteklemeye devam ettiği izleniyor. Son dönemde, COVID-19 pandemisine yönelik yeni varyantların hız kazanan aşılama sürecine karşın ülke ekonomileri üzerinde belirsizliklere neden olması, sanayi sektörü açısından başlıca risk faktörü olarak masada olmaya devam ediyor. Bu bağlamda, yurt içi/yurt dışı gelişmelere bağlı olarak sanayi sektörünün gelişimi ile ilgili dolaylı yada doğrudan etkili olan öncü göstergelerinde yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 


Yayımlanan raporun ayrıntılarına bakıldığında, toplam sanayi içerisinde yer alan bileşenlerin gelişimine bakıldığında, Kasım ayında yıllık bazda imalat sanayi sektöründe yüzde 12,5 en fazla artış görülürken, bu artışı sırasıyla yüzde 7,5 ile madencilik ve taşocakçılığı sektörü ve yüzde 4,0 elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörünün takip ettiği görülüyor. Ana iktisadi faaliyet kolları içerisinde, yıllık bazda yüzde 14,4 ile ara malı grubunda en fazla artış gerçekleşirken, bu artışı sırasıyla yüzde 13,6 ile dayanıksız tüketim malı grubu, yüzde 12,0 dayanıklı tüketim malı grubu, yüzde 5,8 ile sermaye malı grubu ve yüzde 4,3 ile enerji grubu takip etti. Teknoloji gruplarının alt kırılımlarına bakıldığında, kasım ayında yıllık bazda en fazla artış düşük teknoloji kaleminde gerçekleşirken, bu artışı sırasıyla yüzde 10,8 ile orta-düşük teknoloji ve yüzde 9,6 ile orta-yüksek teknoloji gruplarında gerçekleşti. Yıllık bazda teknoloji grupları içerisinde tek azalış gösteren kalem yüzde 4,1 ile yüksek teknoloji kalemi oldu. 
Toplam sanayi içerisinde yer alan bileşenlerin gelişimine bakıldığında, Kasım ayında aylık bazda imalat sanayi sektörü yüzde 3,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 0,4 artış gösterirken, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 1,6 daraldı. Ana iktisadi faaliyet kolları içerisinde, aylık bazda sermaye malı grubunda yüzde 7,2 artış görülürken, bu artışı sırasıyla yüzde 5,1 ile dayanıklı tüketim malı, yüzde 3,5 ile dayanıksız tüketim malı grubu ve yüzde 2,1 ile ara malı grubu takip etti. Enerji grubu değişiklik göstermedi. Teknoloji grubu alt kırılımlarına bakıldığında, en fazla artış yüzde 11,7 ile yüksek teknoloji kaleminde olurken, bu artışı sırasıyla yüzde 4,6 ile orta-yüksek teknoloji, yüzde 3,6 ile düşük teknoloji ve yüzde 2,1 ile orta-düşük teknoloji kalemlerinde gerçekleşti. Bir sonraki Sanayi Üretimi verisinin planlı takvime göre 11 Şubat 2022 tarihinde açıklanması beklenmektedir. 


Uyarı Notu Son Sayfada Yer Alan Çekince Yazısı İle Birlikte Okunmalıdır


Kaynaklar: InvestAZ Yatırım Araştırma ve TÜİK
Çekince: Burada yer alan bilgiler INVESTAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, SPK tarafından yetkilendirilmiş yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak sözleşme imzalanmak suretiyle kişiye özel olarak sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel nitelikte olup tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Tüm veriler, INVESTAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan veya zararlardan kurum çalışanları ile INVESTAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.