Muammer Demir

Stratejist
ABD Merkez Bankası (FED) yılın son toplantısını 15 Aralık tarihinde tamamladı.
17 Aralık 2021

Fed Şahinleşirken, Piyasalar?

16.12.2021
Fed Şahinleşirken, Piyasalar?
ABD Merkez Bankası (FED) yılın son toplantısını 15 Aralık tarihinde tamamladı. Banka, toplantı ardından yayımladığı karar metninde; piyasa beklentilerine paralel faiz aralığını değiştirmedi ve yüzde 0,0-0,25 bant aralığını korudu. Banka, faiz koridorunu değiştirmeme kararını oybirliği ile aldı. Banka, varlık alımında azaltım hızını 30 milyar dolara çıkartı. Banka, Kasım ayı öncesinde 120 milyar dolar varlık alımı yapıyordu. Kasım ayı toplantısında bu tutarın 15 milyar dolar azaltılacağı duyurulmuştu. Böylelikle, herhangi bir değişiklik olmaması durumunda bankanın varlık alım programını en geç 2022 yılı ilk çeyreğinde bitirmesi öngörülüyor. Karar metninde, enflasyonun pandemi ve tedarik zinciri sıkıntıları ile yükseldiği belirtildi. Metinde, daha önce sürekli tekrarlanan enflasyonun geçici olduğu yönündeki ifadelerin de çıkarıldığı görüldü. Banka, metinde maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefini tekrarladı. Metinde, aşılama süreci ve hızının işgücü ve ekonomik faaliyetlerde olumlu etkisine değinilirken, arz-talep dengesizliğinin fiyatlar genel düzeyi üzerinde olumsuz etkisine değinilmektedir. Metinde, komite üyelerinin ekonomik görünüme yönelik belirsizliklere dikkat çektiği görülmektedir. 
Grafik-1: FED Faiz Koridoru (%)
 

Image title


Grafik-2: FED Bilançosu (Trilyon Dolar)
 

Image title


Uyarı Notu Son Sayfada Yer Alan Çekince Yazısı İle Birlikte Okunmalıdır


Grafik-3: FED Faiz Koridoru ve Uygulamada ki Faiz Oranları (%)
 

Image title


Banka, karar metni ile birlikte her 3 ayda bir ekonomik projeksiyonlarını açıklamaktadır. Güncel ekonomik projeksiyonlara göre; Eylül ayında yüzde 5,9 olarak açıklanan 2021 büyüme beklentisi yüzde 5,5 seviyesine çekildi. 2022 büyüme beklentisi ise yüzde 3,8'den yüzde 4'e yukarı yönlü revize edildi. 2023 büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 2,2'ye indirildi. İşsizlik beklentilerinde ise aşağı yönlü revizyonlara gidildi. 2021 işsizlik beklentisi yüzde 4,8'den yüzde 4,3'e; 2022 işsizlik beklentisi de yüzde 3,8'den yüzde 3,5 seviyesine çekildi. 2023 beklentisi yüzde 3,5 olarak korundu. Enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü revizeler dikkat çekti. Buna göre 2021 PCE enflasyon beklentisi yüzde 4,2'den yüzde 5,3'e yükseltildi. 2022 için bu veriye ilişkin beklenti yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya yükseltildi. Banka uzun dönem enflasyon beklentisini yüzde 2,0 olarak korudu.  Çekirdek PCE enflasyon beklentisi 2021 için yüzde 3,7'den yüzde 4,4'e; 2022 için yüzde 2,3'ten yüzde 2,7'ye 2023 için ise yüzde 2,2'den yüzde 2,3'e yukarı yönlü revize edildi. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5 olarak bırakıldı.
 

Image title


Yayımlanan, projeksiyonlardan türetilen, noktasal grafikte komite üyelerinin, medyan beklentisi 2022 ve 2023 için de üç faiz artışı beklentisi öngörülürken 2024 için de 2 artış beklentisi ön plana çıktı.



Grafik-4: FOMC Nokta Çizlgesi
 

Image title


Grafik-5: FED’in Faiz Artırımına Gitme Olasığı (%) (Olasılık hesaplarından türetilen bankanın faiz artırımına girme olasılığı) (Değişkenlik gösterdiğinin unutulmaması gerekmektedir)
 

Image title


Grafik-6: FED Ters Repo (Trilyon Dolar)
 

Image title



ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, sona eren toplantı ardından yaptığı açıklamada; ekonomik gelişmeler ve görünümün, varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını gerektirdiğini ifade ederken, yükselen enflasyon baskıları ve hızla güçlenen iş gücü piyasası nedeniyle ekonominin artık artan miktarda politika desteğine ihtiyacı olmadığını belirtti. Başkan, "Güçlenen iş gücü piyasası ve yükselen enflasyon baskıları ışığında varlık alımlarımızı azaltma kararı aldık." dedi. Başkan açıklamasında, "Omicron varyantının ekonomik görünüm açısında için risk oluşturduğunun" altını çizdi. Başkan, tahvil alımları sona erene kadar faiz oranlarının yükselmesini beklemediğini ifade ederken, varlık alımları bitene kadar faiz oranlarını artırmaya başlamayı planlamadıklarını ancak maksimum istihdama ulaşmadan önce faiz oranlarının yükseltilebileceğini söyledi. 
Değerlendirme;
ABD Merkez Bankası yılın son toplantısı tamamladı. Toplantı ardından yayımlanan karar metni ve Başkan Powell’ın açıklamalarının dilinin “şahin tonda” olduğunu düşünüyoruz. Özellikle, yaşanan virüs pandemisinin, olumsuz etkilerinin en fazla istihdam piyasası üzerinde etkili olduğu görülmüştü. FED ana hedefleri içerisinde enflasyonu ötelerken, istihdam hedefini ilk sıraya almıştı. Gerek banka gerekse hükümet tarafından uygulamaya alınan önlemler ve genişlemeci politikalar ile birlikte istihdam ve finansal istikrar noktasında toparlanmanın yaşandığı izleniyor. Buna ek olarak aşılama sürecinin hız kazanması ve ekonomik aktivitenin tekrar canlanması işgücü piyasasını desteklerken, diğer taraftan artan iç talep ile birlikte son dönemde yüksek enflasyon olgusunun tekrar ön plana çıkmaya başladığını görmekteyiz. Banka, toparlanan ekonomik aktivite ile birlikte tam istihdam hedefine yaklaşırken, fiyatlar genel düzeyinde hızlı yaşanan yukarı yönlü eğilim nedeniyle, enflasyonu tekrar ana hedefleri içerisinde ilk sıraya taşımaya başladığı izleniyor. Özellikle, Başkan Powell ve komite üyelerinin birçoğunun enflasyon ile ilgili “geçici” olduğunu uzun bir dönem ifade etmelerine rağmen son dönemde, bu söylemi karar metninden çıkarmaları ve yaptıkları açıklamalarda, kalıcı enflasyon riskini işaret etmeleri, ana hedefler içerisinde enflasyonu tekrar ilk sıraya yükselttiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, mevcut durumda devam eden varlık alım programında azalışlara başladığını ve normal şartlarda gelecek yılın ilk çeyreğinde bitirmeyi amaçladığını görmekteyiz. İlave olarak, bankanın yayımladığı projeksiyonlarda, komite üyelerinin nokta çizelgesinde, gelecek iki yılda 6 faiz artışı öngörmeleri, bu hipotezi desteklemeye devam ediyor. Banka’nın varlık alımlarını azaltımını hızlandırması ve faiz artırım sürecine yönelik söylemleri nedeniyle, yaklaşımının “şahin tonda” algılanması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat global piyasalar tarafına bakıldığında, bu yaklaşımın kısa vadede sanki “güvercin” yada “piyasa dostu” olarak algılandığını görmekteyiz. Bankanın sözel yönlendirmesini ve iletişim kanallarının güçlü kullanmasının, global piyasalarda risk iştahında artışı desteklediğini öngörüyoruz. Artan risk iştahına rağmen, başkan Powell’ın son yaptığı açıklamada vurguladığı üzere, COVID-19 virüsünün mutasyona uğraması ve aşılama sürecinin dünya genelinde aynı hızda ilerlememesi, kısa ve orta vadede risk unsuru olarak masada olmaya devam ettiğini düşünüyoruz. 


Uyarı Notu Son Sayfada Yer Alan Çekince Yazısı İle Birlikte Okunmalıdır


Kaynak: InvestAZ Yatırım Araştırma, Bloomberg ve Fed 
Çekince: Burada yer alan bilgiler INVESTAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, SPK tarafından yetkilendirilmiş yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak sözleşme imzalanmak suretiyle kişiye özel olarak sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel nitelikte olup tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Tüm veriler, INVESTAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan veya zararlardan kurum çalışanları ile INVESTAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.