Dr. Tuğberk Çitilci

Araştırma Direktörü
Haftanın diğer gelişmeleri arasında IMF ve Dünya Bankası toplantıları gündemde yer almaktadır.
10 Ekim 2022

HAFTAYA BAŞLARKEN BİLMENİZ GEREKENLER

HAFTAYA BAŞLARKEN BİLMENİZ GEREKENLER

Küresel piyasalarda Fed fırtınası ters yönden esmeye devam ederken, risk algısında belirleyici olan $ endeksinden 110 – 115 bölgesinde Fed üyelerinin konuşmaları ve ABD verilerine bağlı yön devreye girmektedir. Büyük resimde Fed’in enflasyon düşene kadar faiz artışına devam edecek olmasına resesyon ve 2023 yılında faiz indirimi olmayacak negatif katalistleri öne çıkmaktadır. Fed temasına ilave olarak Rusya – Ukrayna savaşında Kırım Köprüsünün vurulmasının yeni bir sayfa açarak nükleer saldırı tehlikesini arttırması bilinmezleri tetiklemektedir.

Avrupa Birliği’nin ve ABD’nin Rusya’ya karşı petrol ve metal piyasalarından yasaklanma tarzında devam eden/edecek olan yaptırımlar emtia piyasasını negatif etkilerken, Rusya’nın LME borsasında yasaklanma olasılığı özellikle nikel, alüminyum ve bakır arzını tehlikeye sokacakken, fiyatları yukarı yönlü baskılayacaktır. Future piyasalarında yaşanacak bu yasak, fiziki teslimat sıkıntılarını devreye alacakken, Rusya’nın üretim boşluğunu kim dolduracak merak edilmektedir.

Bu hafta ABD tarafında Fed toplantı tutanakları ve ABD Eylül ayı enflasyon verileri öne çıkacaktır. Fed’in 2 Kasım toplantısı öncesinden 2 önemli veri setinde olan tarım dışı istihdam verisine ulaşılırken, sırada enflasyon verisi yer almaktadır. Eylül ayında enflasyon aylık %2 – yıllık %8.1 beklenirken, odaklanılacak çekirdek enflasyon yıllık %6.5 beklenmektedir. Enflasyon verisi $ endeksi ve Fed para politikasında etkili olacakken, $ endeksinde 110 – 115 bölgesinin bir yöne kırılmasını tetikleyebilir. Fakat enflasyon verisinde pozitif veya negatif sürpriz ihtimali oldukça zayıf gözükmektedir.

ABD endekslerinde pozitif momentum sınırlı kalırken, bu noktada aşağı yönlü hareketin nedeni olarak Fed’in sıkı para politikasında faiz artışlarının devam edecek olması, enflasyon ve resesyon temalarına ilave olarak enflasyonun operasyonel marjlara negatif etkisi karlılığı aşağı çekerken bu duruma düşük büyüme teması eşlik etmektedir. Özetle referans SP500 endeksi başta olmak üzere ABD endeksleri enflasyon kaynaklı düşerken, enflasyon düştüğünde endeksler yukarı da bahsedilen nedenlerden dolayı aynı hızda yukarı yönlü momentum sağlamayacaktır. SP500 endeksi için yılsonu hedef seviye tahminleri aşağı yönlü gelmeye devam etmektedir. Endeksler tarafında Cuma günü açıklanacak JP Morgan – Citi ve Morgan Stanley finansal sonuçları dip arayışından geçici belirleyici olacaktır.

Haftanın diğer gelişmeleri arasında IMF ve Dünya Bankası toplantıları gündemde yer almaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz oranın düşmeye devam edeceğini vurgularken, TCMB tarafında yıl sonu politika faizinin Ekim – Kasım ve Aralık toplantılarında 100er baz puandan toplamda 300 baz puan indirimle %9 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Ana tetikleyici Avrupa Bölgesinde devam eden ve derinleşecek olan durgunluk olacaktır.

InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.