Dr. Tuğberk Çitilci

Araştırma Direktörü
2022 yılına güle güle dedikten sonra 2023 yılına merhaba derken, gündem Fed, enflasyon ve resesyon...
02 Ocak 2023

2023 Merhaba

2023 Merhaba 

2022 yılına güle güle dedikten sonra 2023 yılına merhaba derken, gündem Fed, enflasyon ve resesyon olmaktadır. Fed’in para politikasında tepe faizi hangi seviyede ne zaman göstereceği merak edilirken %5 üzeri tepe senaryosu geçerliliğini korumaktadır. Bu noktada çekirdek ve manşet enflasyon gerilemesinin devamı gerekmektedir. 

Bu hafta ABD istihdam verilerinden ADP özel sektör istihdam verisi ve verilerin verisi ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacaktır. Özellikle Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi Fed politikası algısı için belirleyici olacaktır. TDİ için beklenti 200K (önceki: 263K) Max beklenti: 350K Min beklenti: 130K seviyesinde yer almaktadır. İyi istihdam verisi toparlanmaya işaret ederek resesyon beklentilerinde şiddeti azaltabilir. Fed’in faiz politikasında ise toparlanmanın güçlendiğine işaret ederek bu toparlanmayı resesyon yaratamamak adına 50 baz – 25 baz puanlık faiz artışıyla devam edebilir devreye girebilir. 

TDİ verisi öncesinde Fed’in toplantı tutanaklarına ulaşacağız. Üyelerin tepe faiz beklentileri ve faiz artışı döngüsünün ne zaman sonlanabileceğine ilişkin konuşmaları önemli olacaktır. 

Fed’in tepe faizi beklenenden erken bulabilir ve 75 değil daha yavaş tempoda faiz artışı yapacağı baz senaryo olurken, bu durum $ temasında aşağı yönlü baskılanmayı desteklemektedir. 

Fed ve ECB’nin Ocak ayında toplantıları bulunmamaktadır.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz yaklaşımında enflasyona karşı müdahale için faiz artışı kesin çözüm olarak bakıldığından faiz artışı süreci devam edecektir. Kaynak haberlere yansıyan üyelerin 75 baz puanlık faiz artışı isteklerinin güçlüğü olduğu söylemi EURUSD paritesinden aşağı yönlü hareketi sınırlandırarak beklenti oluşturmaktadır. EURUSD paritesi için 233 günlük ortalama (1.0441) üzerinde kalıcılık bu beklentiyle sürmektedir. Parite için yukarı yönde 377 günlük ortalama 1.0859 direnç seviyesi izlenebilir. 

ABD ekonomisi için 2023 yılının resesyon teması hakim olacağına ilişkin görüşler hakim olurken, büyüme temasında sıfır büyüme beklentisi etkin olarak görüşlere yansımaktadır. 2022 yılında yapılan birikimli faiz artışlarının 2023 yılına yansıması resesyon olacakken resesyonun sert mi yoksa yumuşak mı olacağı konusunda henüz görüş birliği bulunmamaktadır. Bu bağlamda SP500 endeksi için 2023 yılı beklentileri pek iç açıcı olarak yer almamaktadır. 

SP500 endeksi için 2021 Aralık ayından gelen aşağı trend etkin olurken bu durumu 233 günlük ortalama 4061 desteklemektedir. 2023 yılında işlerin değiştiğini söylemek için trend ve 233lük ortalama yukarı yönlü kırılması gerekmektedir. Dip arayışında 3785-3800 bölgesi görevini yapmaktadır. 

Ons altın için 233 günlük ortalama 1801 seviyesi referans olurken üzerinde 1820/25 bölgesi devreye girebilir. Altında ise 1780/85 desteği izlenebilir.

Türkiye tarafında TCMB 2022 yılının son gününde makroihtiyati tedbirler açıklamıştır.

Menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. 

1. Bankaların yanı sıra diğer mali kuruluşlar da menkul kıymet düzenlemesi kapsamına alınmış olup, ilk aşamada faktoring şirketlerine Türk lirası cinsinden faktoring alacaklarına uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirilmiştir. 

2. Bankaların kredi faiz oranına ve kredi büyüme oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamalarının süresi 29 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır. 

3. Bankaların menkul kıymet tesisine tabi varlık ve yükümlülüklerinin kapsamı genişletilmiştir. 


a. Yükümlülükler tarafında yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve reel kesim ile yapılan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar,

b. Yabancı para fon sağlayan müşteriler ile finansal türev işlemler yapılarak menkul kıymet tesisine tabi yabancı para yükümlülüklerin bilanço dışına çıkarılması amacıyla yapılan işlemler,

c. Varlıklar tarafında yer alan reel kesimce ihraç edilen ve nitelikleri Bankamızca belirlenen menkul değerler
menkul kıymet tesisine tabi olacaktır.

4. Yabancı para kredilerin yabancı para fonlama kalemlerindeki gerileme gözetilerek dengeli bir şekilde gelişimini destekleyici nitelikte menkul kıymet tesisi uygulaması getirilmiştir. 

5. Türk lirası zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilmesi imkânları 23 Haziran 2023 tarihinden itibaren sonlandırılmıştır.

TCMB kararı sonrasında gündem Aralık ayı enflasyon verisi olacaktır. Enflasyon verisi 3 Ocak Salı günü açıklanacaktır. Beklentimiz aylık %2.35 – yıllık %66.16 enflasyon gerçekleşmesi şeklindedir. Genel eğilim 2022 yılını %65/66 enflasyonda kapatılması şeklindedir. 2023 yılı ilk çeyrek enflasyonun gerilemesi şaşırtıcı olmayacaktır. 

TCMB’nin 2023 ilk çeyrek Ocak – Şubat – Mart toplantılarından birinde 100 baz puanlık faiz indirimi beklerken, selektif kredi destekleme politikası bağlamında bu hamle gelebilir. 


Diger analizler
InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.