X

Corona (Korona) Virüsü’nün Finansal Piyasalara Etkisi

Çin’in Wuhan kentinde başlayan corana virüs salgını tüm dünyada büyük bir panik oluşturdu. Türkiye sınırlarına kadar ulaşan bu  salgının ekonomik etkileri de belirginleşmeye başladı.

2021 Yatırım Tavsiyeleri İnceleyin

2021 Dolar Tahminlerini İnceleyin

2021 Dolar Yükselirse Altın Düşer mi?

Corona virüsü , ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’de üretimin büyük ölçüde durmasına sebep oldu. Dünya ticaretinin neredeyse merkezi olan böyle büyük bir ülkenin bu şekilde bir tehditle karşı karşıya olması haliyle tüm dünyayı etkiliyor.

Corona virüsünün, finansal piyasalar üzerine etkileri ve uzun vadede neler olacağı büyük bir merak konusu oluyor.

Peki corona virüsü sonrası Çin’de neler oldu ?

Çin’de virüs salgını nedeniyle ölü sayısı bir hayli arttı ve artmaya da devam ediyor. Hal böyle olunca Çin’de bulunan dev şirketler mağazalarına kilit vurdu.

  • Merkezi İsveç olan mobilya zinciri Ikea sessiz kalmadı ve ” Ikea her zaman müşterilerinin ve çalışanlarının sağlığını gözetmektedir”  ifadesini kullanarak Çin’de bulunan 24 mağazasını kapattı .
  • Starbucks’ın ise Çin’de 4300 şubesi bulunuyordu . Starbucks Çin’de bulunan şubelerinin yarısını kapatma kararı aldı ve bunun sonucunda borsada işlem gören hisseleri bir haftada yaklaşık %8 değer kaybetti.
  • Apple’da Çin’de bulunan mağazalarını kapatma kararı aldı .
  • McDonald’s. KFC ve Pizza hut gibi küresel restoran zincirleride Çin’de buluna şubelerini  virüs nedeniyle geçici olarak kapattı.
  • Google’da Çin’de bulunan ofislerini kapatarak çalışanlarına evde çalışmaları için talimatlar verdi.
  • Facebook Çin’de çalışan personellerinin ofise gelmemeleri ve evde çalışmaları için talimat verdi.

Corona ( Korona) virüsü   finansal piyasaları nasıl etkiledi ?

Çin’de başlayan virüs Güney Kore , İtalya , Japonya , ABD ve İran gibi bir çok ülkeye yayıldı . Corona virüsü salgının giderek yayılması ve can kayıplarının bir hayli artmasıyla beraber Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) corona virüsü için küresel risk seviyesini çok yükseğe çıkardı.

Çin’in dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olması dolayısıyla petrol fiyatlarında sert bir düşüş meydana geldi. Virüsün etkisiyle petrol fiyatlarında meydana gelen düşüş , ekonomisi petrol gelirine dayanan Rusya ve Meksika gibi ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesine sebep oldu.

Salgın sonrasında bazı önemli borsalarda düşüşler yaşandı . Borsada yaşanan düşüşler sonucunda kaynakların ABD dolarına yöneldiğini söyleyebiliriz. Dolar endeksi yükselirken ABD’de faizlerde düşüşler yaşandı. Bu sırada altına olan talep arttı ve altın fiyatlarında yükseliş meydana geldi. Son yedi yıldan uzun süredir altın fiyatları ilk defa 1.700 dolar seviyelerini gördü.

Corona virüsünün yayılmaya devam etmesi, ABD hisse senedi piyasalarında ciddi bir gerilemeye yol açtı.S&P 500 Endeksi %3,35 , Dow Jones Sanayi endeksi %3,56, Nasdaq %3,71 geriledi.

Corono virüsü sonrası yatırımcılar daha güvenli olarak gördükleri gelişmiş ülke tahvillerine yöneldiler. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili %0,69 ile çok düşük bir seviyeye geriledi. İsviçre’de 10 yıllık tahvil faizi yüzde -0,94 ‘e düşerken Türkiye tahvil faizleri %11 ile en yüksek seviyede yerini aldı.

Bir çok ülkede salgının etkisini azaltmak için başta ABD Merkez Bankası(FED) olmak üzere çeşitli merkez bankaları politika faizinde  indirim yapma kararı aldı.FED politika faizini 50 baz puan indirerek 1-1 .25 aralığına çekti.FED’in ardından Hong Kong , Macau , Katara, Bahreyn, Suudi Arabistan ,Letonya,Moldova’da faiz indirmine gitti.Danimarka, İsviçre ve Japonya ise negatif faiz uygulamaya devam ediyor.

Corona virüsünün turizm üzerinde ki etkisi de kaçınılmaz oldu. Bir çok  tatil bölgeleri Çin’in grup tatillerini iptal etti. Bundan kaynaklı gelir kaybına uğradılar. Türkiye’ye gelen Çin’li turist potansiyelini düşünürsek bizim için de bu alanda kayıplar olabileceğini söyleyebiliriz.

Corona  virüsü, Türkiye’nin finansal piyasasını nasıl etkiledi ?

Corona virüsü bir çok ülkeyi etkilediği gibi Türkiye için de olumlu ve olumsuz etkileri olacağını söyleyebiliriz.

Corona virüsü salgını sonucunda petrolde meydana gelen ciddi düşüş tüm dünya piyasasını alt üst etti. Enerji fiyatlarında meydana gelen bu düşüş enflasyon açısından olumlu olabilir.Ayrıca Türkiye enerjide dışa bağımlı olduğu için bu durum bizim açımızdan olumlu gözüküyor.

FED’in geçtiğimiz sene faizlerde yaptığı artış Türkiye’yi oldukça olumsuz etkilemişti.Fakat corona virüsü sonrası ABD Merkez Bankası faizlerde indirime gitti. Döviz borcu olan bir ülke olarak faizlerdeki bu gelişme bizim açımızdan olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz.

Faizlerde meydana gelen indirim her ne kadar olumlu olarak gözüksede riskli varlıklardan uzak durulması gerekiyor.Corona virüsü nedeniyle bir çok yabancı yatırımcı, 2020 Ocak – Şubat ayı verilerine göre hisse senedi,tahvil piyasasında 3,4 milyon dolarlık çıkış yaptı.

Corona virüsünün turizm üstünde ciddi etkileri olduğunu söyelmiştik. Türkiye’nin de bu durumdan etkilenmemesi kaçınılmaz. Ciddi turizm gelirine sahip ülke olarak turizmde konusunda şimdiden kayıplar vermeye başladık. Turizm sayesinde ülkeye döviz girişi yoğunlaşıyor ve ekonomik anlamda bizi az da olsa rahatlatıyordu. Bu durumdan oldukça negatif etkileneceğimizi söyleyebiliriz. Ayrıca turizmde meydana gelen düşüş Türk Hava Yolları hisselerinin de düşmesine sebep oldu. Bu da olumsuz bir gelişme oldu.

Bunlar dışında Türkiye finansal piyasasını etkileyen ne bir durum söz konusu değil. Şuan için küresel piyasalarda meydana gelen durumlardan etkileniyoruz. Fakat son dakika haberlerinde Türkiyede bir erkek hastada corona virüsü teşhisi konulduğu resmi olarak açıklandı.Bundan sonraki süreçte hem sağlık açısından hem de Türkiye’nin finansal piyasalarında oluşabilecek olumsuz etkileri açısından Türkiye’yi zor günler bekliyor. İlerleyen günlerde virüsün, Türkiye finansal piyasası üzerindeki etkisini daha net göreceğiz.

Corona virüsü Türkiye’ye geldi mi?

10.03.2020 tarihinde akşam saatlerinde corona virüsü ile ilgili son dakika  Sağlık Bakanı tarafından resmi bir açıklama yapıldı. Yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile gelen erkek bir hastada yapılan testler sonucu corona virüsü teşhisi konulduğunu bildirdi.

Bu konuda oldukça şeffaf ve titiz davranılıyor fakat en büyük görev bizlere düşüyor. Bizlere düşen görev ise sık sık dezenfekte olmak.Coran virüsü hava yolundan cok temas ile bulaştığı için ellerin sık sık yıkanması bu noktada çok önemli. Herkes bu konuda olması gereken hijyen kurallarına uymak için özen gösterirse virüsün büyük bir yıkım yaratmasını önlemiş oluruz.

Corona virüsü salgınında Türkiye ne durumda olucak ve nasıl etkilenecek ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz.

Corona virüsü aşısı var mı ?

Corona virüsü; Yüksek ateş, hafif veya şiddetli öksürük, nefes darlığı, böbrek yetmezliği gibi belirtilerlerle kendini gösteriyor.Virüsün bulaşması ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Her geçen gün virüs yüzünden ölen kişi sayısı artmaya devam ediyor. Hal böyle olunca corona virüsü aşısının bulunup bulunmadığı büyük bir merak konusu oldu.

Virüsün aşısının bulunduğuna dair şu anda net bir bilgi yok ancak Çin’den bu konuda çalışmaların devam ettiği ile ilgili haberler geliyor. Aşının bir an önce bulunmasını umut ediyoruz.

Related Post