X

Altın Gümüş Rasyosu Nedir?

Rasyo nedir?

Finansal anlamda rasyo iki finansal göstergenin birbirine oranını ifade eden kavramdır. 

Altın Gümüş Rasyosu

Altın gümüş rasyosu demek bir ons (31,10 gram) altının cari piyasa değerinin bir ons gümüşün cari piyasa değerine bölünmesiyle ulaşılan sonucu ifade eder. 

Altın Gümüş Rasyosunun Tarihsel Değişimi

Altın gümüş rasyosundaki değişiklikleri temel olarak 3 döneme ayırabiliriz. İlki emtia paraların kullanılmasından 20 yy’a kadar olan süreç, ikincisi 20 yy ile Bretten Woods sisteminin terk edilmesine kadar olan süreç ve üçüncüsü de Bretten Woods sisteminin terk edilmesinden günümüze kadar olan süreçtir. 1970’lerden günümüze kadar incelediğimizde uzun vadeli ortalama altın/gümüş oranı 65:1’dir. Altın gümüş rasyosu en yüksek değerine pandemi döneminde yani 2020 Mart ayında ulaşmış ve 128 değerini görmüştür. Şu an ise bu rasyo 84 seviyesindedir. 

Altın Gümüş Rasyosu Neden Önemlidir?

Günümüzde altın gümüş rasyosu finans piyasalarını yorumlarken veya altına ve gümüşe yatırım yaparken takip edilen bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. Altın ve gümüş rasyosu ekonomik göstergeleri yorumlamada tek başına yeterli olmasa da diğer göstergelerle birlikte kullanıldığında bir anlam ifade edecektir. Altın gümüş rasyosunun bir diğer yorumlanma şekli de altın ve gümüş yatırımcılarının yatırımlarını yönlendirmesinde bu rasyoyu kullanmasıdır. 

Altın ve Gümüş Rasyosu Nasıl Kullanılır?

Yatırım stratejisi olarak bu rasyo birden fazla şekilde yorumlanabilir. Bunlardan ilki yatırımcıların altın ve gümüşü doğru zamanda alabilmek için rasyodaki değişimleri takip etmesidir.  Örneğin rasyonun ortalama değerinden sapıp yükselmesiyle yatırımcılar gümüşün geride kaldığını düşünüp gümüşe yatırım yapabilirler. Çünkü rasyoyu tarihsel süreç içerisinde analiz ettiğimizde büyük değişimler yaşanmadığı sürece rasyonun ortalama değerlerine tekrar döndüğünü görmekteyiz. Yatırımcılar da göstergenin aldığı değere bakarak rasyonun artmasıyla gümüş alıp rasyonun azalmasıyla altın alarak yatırım stratejisi olarak bu rasyoyu kullanabilirler. Buna ek olarak başka bir kullanım şekli de rasyonun aldığı ortalama değerlerden yola çıkarak bu değerlerin değişmesiyle altın ve gümüş arasında pair trade (ikili işlemler) yapan yatırımcıların bu oranı takip etmesidir. Pair trade, korelasyonu yüksek iki finansal entrüman arasındaki sapmalardan yararlanarak birinde uzun yani long pozisyon alıp diğer enstrümanda kısa yani short pozisyon alarak kısa ve uzun pozisyon arasındaki marjdan yararlanılan bir yatırım stratejisidir. Altın ve gümüş de korelasyonu yüksek iki finansal enstrümandır. Pair trade işleminin burada kullanılmasına örnek verecek olursak rasyonun artmasıyla yatırımcılar altında kısa pozisyon alıp gümüşte uzun pozisyon açarlar. Ve rasyonun ortalamalarına geri dönmesiyle kısa ve uzun pozisyon arasındaki marjdan kar sağlayabilirler. Tam tersi de düşünülebilir. Örneğin rasyonun azalmasıyla yatırımcılar gümüşte kısa pozisyon alıp altında uzun pozisyon alarak ortalamalara tekrar dönüşle aradaki marjdan kar sağlayabilirler. 

Özetle altın ve gümüş rasyosu, finans piyasalarının yorumlanmasında kullanılması, korelasyonu yüksek iki finansal enstrüman olduğu için pair trade işlemine imkan sağlaması ve altın ve gümüş yatırımcılarının yatırımlarını yönlendirmesi için büyük önem taşımaktadır. 

Related Post