X

2020’de Borsa’ya Yatırım Yapılır mı?


Yeni yılda yatırımcıların en çok merak ettiği konulardan biri en çok kazanç getirecek varlıklar nelerdir, hangi varlıklara yatırım yapmak gerekir şeklinde. Peki 2020’de neye yatırım yapmalı? 2020 yatırım programı hazırlama rehberi niteliğindeki yazımızda bir yatırım kararı vermeden önce nelere dikkat edilemsi gerekir öncelikle bunlara bakalım:

2021 Yatırım Tavsiyeleri İnceleyin

2021 Dolar Tahminlerini İnceleyin

2021 Dolar Yükselirse Altın Düşer mi?

Yatırım kararı verirken yatırım bütçenizin ne kadar olduğu, ne kadar bir vade de ne kadar bir kazanç beklediğniz ve en önemlisi ne kadar risk alabileceğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bir sonraki adımda hem yurtdışı hem de yurtiçi piyasalarda muhtemel risklerin ve potansiyellerin değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Yeni Yılda Küresel Riskler

Yeni yıla jeopolitik risklerin arttığı bir ortamla başlamış olsak da taraflardan gelen açıklamalar tansiyonun düştüğüne işaret diyor. Diğer tarftan Dünya Bankası’nın küresel büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize etmesi resesyon şeklinde yorumlanırken yılın devamında Brexit sürecinde yaşanacak gelişmeler, Trump’ın azil süreci ve ABD başkanlık seçimleri piyasalarda belirsizliklere yol açıyor. ABD – Çin ticaret anlaşmasında birinci faz imazanmak üzere olduğu şu günlerde bir diğer belirsizlikte anlaşmanın detayları ve ikinci faza dair beklentiler olarak karşımıza çıkıyor.

Büyüme Rakamları

Büyüme Rakamları Önemli

Yurtiçi piyasalarda ise Suriye operasyonu ve Libya tezkeresi jeopolitik risk olarak karşımıza çıkmakta. Yılın devamında ABD’den S-400 ve Halkbank süçeleriyle ilgili yaptırım olasığı hala söz konusu. Dünya Bankası yayınladığı raporda Türkiye’nin 2020 büyüme rakamını 4,6’dan 4,1’e revize etti. Ancak onar yıllık periyotlar itibariyle Türkiye’nin büyüme rakamlarını değerlendirdiğimizde sıfırlı yıllarda büyüme potansiyelinin ortalamanın üzerinde (yaklaşık yüzde 8) gerçekleştiği bir gerçek.

2020 yılının yatırım tavsiyeleri nelerdir, 2020 yatırım programımı nasıl şekillendirmeliyim diye düşünen yatırımcılar için aşağıdaki seçenekler değerlendirilebilir.

Altın

Güvenli Liman Altın

Piyasalardaki riskler yatırımcıları güvenli liman altına yatırım yapması yönünde teşvik eder. Yaşanacak yada yaşanma olasılığı olan her olumsuz olay altına talebi attırır. Özellikle küresel risklerin ön plana çıktığı 2020 yılı için altın iyi bir yatırım aracı olabilir. Yerli yatırımcılar açısından gram altın bir vazgeçilmez. Gram altındaki fiyatlamanın ons altın ve DolarTL paritesindeki değişimlerden etkilendiğini hesaba kattığımızda yerli yatırımcı için gram altın yine önemli hale geliyor.

Borsa

Borsada Yukarı Trend

2019 yılının ikinci yarısından itibaren yükseliş trendi gösteren BİST 100 endeksi için yukarı yönlü hareket 2020 yılında da devam etmesi beklenebilir. Büyüme verilerinin iyileşmesi endekte yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. Özellikle 2019 yılının son günlerinde borsada azalan yabancı payının yeni yılda artması endeksi yukarı yönde destekleyecek bir diğer unsur. Bir miktar risk almayı tercih eden yatırımclar borsaya yatırım yapmayı değerlendirebilirler.

Faiz

Mevduat Faizi

Mevduat risksiz bir yatırım gibi görünsede enflasyonun yüksek olduğu durumlarda oldukça risklidir. Mevduat için bir diğer risk de faiz oranlarıdır. Faiz oranlarının düşük yada yeterince yüksek olamadığı ekonomilerde mevduata yatırılacak paradan elde edilecek faiz getirisinin alternatif maliyetini hesaba kattığımızda yatırımcı diğer varlıklardan elde edebileceği daha yüksek kazançlar yerine düşük faiz getirisiyle yetinmek durumunda kalabilir.

PORTFÖY ÖNERİSİ

% 40 Hisse

% 40 Altın

% 20 Döviz

*Portföy oranları yatırımcının risk terciklerine göre değişiklik gösterebilir.

Ücretsiz borsa eğitimlerimiz için Tıklayınız.

Related Post