Engin Tozkoparan

Yatırım Uzmanı
Yatırım Uzmanı Engin Tozkoparan İç ve Dış Piyasalarda ki Durumların Dolar Türk Lirası Üzerindeki Etkisini Değerlendirdi
08 Ağustos 2016

USDTRY’de Geri Çekilme Devam Edecek Mi ?

Temmuz ayı içerisinde yerli ve yabancı yatırımcı tarafından en çok işlem yapılan enstrümanlardan biri Dolar TL paritesi oldu. USDTRY son bir ay içerisindeki harekeliliğine devam ediyor. Bu durum Dolar Türk Lirası’nda işlem yapmanın riskli olabileceği gibi yatırımcı için fırsat yaratabilecek bir durum.


Yaklaşık son 3 aylık süre zarfını incelediğimizde dolar; mayıs ayı sonlarından itibaren gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladı. USDTRY paritesine baktığımızda 24 Mayıs da 3.00 seviyelerinde olan USDTRY, 15 temmuz öncesinde 2.87 seviyesine kadar gerilemişti.


15 Temmuzda Türkiye’de yaşanan darbe girişimiyle beraber 3.04’e kadar yükseldi. 19 temmuzda, yaşanan olumsuzluklara rağmen TCMB para politikasında uyguladığı programın dışına çıkmayarak faiz koridorunun üst bandını %9’dan %8.75’e indirmesi USDTRY’nin 3.0590 seviyelerine çıkmasına neden oldu. Bu gelişmelerden sonra kredi derecelendirme kuruluşu S&P, darbe girişiminin ardından siyasi kutuplaşmanın arttığı ve kurumsal denetim mekanizmalarının zayıfladığına kanaat getirerek Türkiyenin kredi notunu bir kademe düşürerek BB+’dan BB’ye indirdi. Ardından diğer kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s Türkiye’yi izlemeye aldıklarını açıklamaları USDTRY’nin ateşinin iyice yükselmesine neden oldu ve parite 3.0950 seviyelerine kadar çıktı.


15 Temmuza ilişkin sürecin oluşturduğu riskin kısmen ortadan kalkması, siyasi ve sivil toplum örgütleri genel yapıda ve ekonomide herhangi bir sorun olmaması için birlikte hareket edeceklerini açıklamaları ve TCMB söylemlerinde piyasaya sınırsız likidite sağlayabileceği açıklamaları paritenin 3.00 seviyesine kadar geri çekilmesine neden oldu.


Bu gelişmenin ardından son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiyenin not değerlendirmesini pas geçmesi piyasalar tarafından olumlu algılanarak paritenin 3.00 seviyesinin altına gelmesine neden oldu. Ancak Moody’s, bu durumun Türkiye üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğini belirtti.


Moodys’in açıklamalarında: başarısız darbe girişiminin Türkiye’de ki zorlukları alevlendireceğini söyledi. Moody’s darbenin orta vadeli etkilerinde: Türkiyenin politika yapıcı kurumlarını ve iş ortamını; Olası şokları absorbe edecek dış tamponları, Türkiyenin yüksek derecede bağlı olduğu zarar görmüş yatırımcı beklentisi; ve büyüme beklentilerini orta vadeli riskler olarak belirtirken devamında ‘’Eğer Türkiye ekonomisi, kurumları, dışsal pozisyonu artan politik riskten kaynaklı baskıya karşı durabilir, güven ve büyümeyi koruyabilirse, ekonomik reformları artırabilir, döviz rezervleri ve ödemeler dengesinde daha fazla bozulmanın önüne geçebilirse, Moody’s Türkiyenin Baa3 olan kredi notunu teyit etmeyi değerlendirebilir’’ ifadelerine yer vermesi piyasalar tarafından olumlu algılandı.


Bunun yanında Moody’s’in Türkiyenin notunu yatırım yapılamaz seviyeye indirmesi durumunda ise 2 milyar dolarlık bir sermayenin çıkışı olabileceği ön görülmesi riskin devam ettiğini gösteriyor.


Bütün bu gelişmeler parite üzerinde oluşan baskının kısmen devam edebileceğini gösterse de geçen süredeki olumlu gelişmeler bu hafta USDTRY’nin yatırım yapılabilecek enstrümanlardan biri olarak öne çıkarıyor. Genel anlamda TL tarafında piyasada olumlu hava oluştuğu için USDTRY’de bu hafta geri çekilmeler görebiliriz.


Pariteye teknik anlamda baktığımızda; 2.9870 seviyesinde hareket eden paritenin şuanda bir kanal içinde aşağı yönlü hareket ettiğini görebiliriz.  Orta vadede 2.94 seviyeleri görülebilecek seviyeler olarak önümüze çıkıyor. Kısa vadede satış yönlü olarak 2.9740 ve 2.9600 seviyeleri destek noktası olarak değerlendirilebilir. Yukarı yönlü olarak 2.9980, 3.0050 ve 3.0100 seviyeleri karşılaşılabilecek direnç noktaları olarak değerlendirilebilir. Kanal içerisinde aşağı yönlü hareket eden paritenin yönünü yukarı çevirebilmesi için 3.0150 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yapmasını beklemek gerekiyor.


Image title