Dolar/TL dün uzun bir süre sonra yeniden 3.50 seviyesi altını test etti. 17 Haziran 2017 tarihinde 3.4745 ile bu yılın en düşüğünü gören USDTRY paritesinde, o gün 200GHO seviyesi destek olarak çalışmış, sonrasında ki süreçte paritenin 3.6475’e kadar yükselişini izlemiştik. 2017 Ocak ayının hemen başında gördüğü 3.94 zirvesinden bu yana Dolar karşısında %11 değer kazanan Türk Lirası büyük resimde değerlenme sürecine halen devam ediyor.
3.94 zirvesi sonrasında USDTRY paritesinde kademeli düşüşler devam etmekte ancak her yükseliş sonrası alçalan tepelerin 3.50 sınırında daha fazla dip yapmadan genellikle sonlandığı izlenmekte. Bu durum doğal olarak üçgen formasyonlarının oluşmasını sağlamakta. Hem haftalık hemde aylık grafiklerde oluşan üçgen formasyonunun yanı sıra, günlük ve daha düşük zaman periyodundaki grafiklerde iç içe geçmiş bir çok üçgen formasyonu karşımıza çıkmakta. Son 6 aylık zaman diliminde 3.50 ana destek bölgesi olmakla birlikte 3.4745 ana destek olarak takip edilmekte. Ana desteğin kırılması, resimde bir çok teknik detayın değişmesine sebebiyet verecektir.
Büyük resimde oluşan üçgen formasyonunun uptrend tarafında bir devam formasyonu olup olmayacağını önümüzdeki günlerde izleyip göreceğiz. 2.90 seviyesinden başlayan son yükseliş trendi 3.94 seviyesinde sonlandıktan sonra geri çekilmelerde 0.47 puanlık bir alanda oluşan üçgen formasyonun yukarı yönde devam edebilmesi için ilk şart orta vadeli düşüş trendinin yukarı yönde geçilmesi gerekiyor. Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için teknik olarak hem 200 GHO seviyesinin yeniden üzerine geçilmesi gerekiyor, ikinci koşul ise düşüş trendi kanalı üzerinde yani 3.58 üzerinde kalıcı günlük kapanışların gerçekleşmesi gerekiyor. Bu koşulların oluşması durumunda ancak 3.60 üzerinde paritenin yeniden güçlenerek 3.80 ve ardından 4 seviyelerine doğru hareketin ivmelenmesi mümkün olabilecektir.
Tersi tarafta 3.4745 desteği USDTRY paritesinde şu sıralar en yakından takip edilen seviye olarak karşımıza çıkmakta. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması USDTRY paritesinde birden hızlı bir kırılmaya ve TL tarafında değerlenmeye sebebiyet verebilir. Çünkü uzun süredir 3.50 bölgesinde yoğun bir ağırlaşma ve bir birikim söz konusu. 3.50 bölgesinin kırılması teknik açıdan paritenin kısa vadede 3.40, orta vadede 3.33 ve 3.25 hatta 3.10’a kadar gerilemesine sebebiyet verebilir. Tabi tüm bu saydığımız koşullar sadece teknik analiz çalışmalarına göre şekillenen bir görünümü ifade etmekte. Paritelerdeki fiyatları hareket ettiren temel sebepleri bir kenara koyduğumuzda tersi durumun oluşması durumunda yani eğer USDTRY paritesinde bir devam formasyonu oluşmayacaksa, üçgen oluşum yüksekliği kadar bir geri geri çekilmeyi makul görüp, her zaman beklentiler dahilinde baz senaryo olarak izlemeye alınmalı.