Burak Gerçek

Stratejist
InvestAZ Stratejisti Burak Gerçek TL'nin Seyrini Değerlendirdi
10 Ağustos 2017

TL'de Kısa Vadeli Kayıplar Sınırlı Kalabilir

Türk Lirası yılbaşından bu yana Dolar karşısında %10 primli seyrine devam ediyor. Ancak son iki aydır değerlenme süreci yavaşlamaya başlayarak patinaj evresine girmiş durumda. Yılbaşı ertesinde 2017 Ocak ayında 3.9422 ile zirveyi test eden USDTRY paritesinde son 6 aylık periyotta yükselişte olduğu gibi tersine çok sert geri çekilme olmasa dahi salına salına geri çekilmeler 3.4751 seviyesine kadar devam etti. Ancak düşüşler 3.50 altında kalıcı olmadı.


Borsa İstanbul 100 Endeksi, boğa trendine 71,800 dibinden başlayarak yükselişini aralıksız olarak sürdürmeye devam ediyor. Aralık 2016’dan bu yana süregelen yükseliş trendinin 9. ayında olmakla birlikte, yükselişin sonlanacağına dair herhangi bir teknik sinyal henüz alınmamış durumda. Borsa İstanbul’da ki kuvvetli ralliye rağmen TL tarafındaki göreceli değerlenme tam istenildiği kadar kuvvetli olmadı. 3.50 desteğini aşağı yönde kırmakta bir hayli zorlanan paritede, teknik anlamda her ne kadar 200 GHO seviyelerinin altında fiyatlama sağlasa da, kuvvetli  bariyer desteği önümüzdeki günlerde direnç konumuna dönüşme ihtimali de artmaya devam ediyor. 


Image title


Borsa İstanbul 100 endeksi için yıllardır beklenen 100,000 seviyesine, son yükseliş dalgasında rahatlıkla ulaşıldı ve hatta bu seviyenin aşılması ise beklenenden çok daha kolay oldu. Geçtiğimiz günlerde 110,000 seviyesini de test eden BIST100’de 120-130bin aralığı orta vadede hala hedefler arasında. Ancak küresel arenada beklenmedik siyasi-politik ve ekonomik gelişmeler küresel borsa endeksleri ile birlikte Borsa İstanbul’da ki seyri bir anda tersine çevirebilir. ABD ile Kuzey Kore arasında oluşabilecek bir kıvılcım sonucu hızlı yaşanabilecek olumsuz gelişmeler, özellikle yıllardır piyasalarda devam eden büyük boğa piyasası için kuvvetli bir düzeltme fırsatı yaratabilir. Bu durum elbetteki para birimlerini de olumsuz yönde etkileyecektir.


Borsa İstanbul’da ki ralliye rağmen 3.50 altına inemeyen USDTRY paritesinde Nisan ayından bu yana 3,50-3,65 bant aralığında yatay bir seyre girilmiş durumda. Küresel borsalar ile birlikte BIST100’de ki olası sert satış TL’de tepki olarak sert satışları beraberinde getirebilir. 3.50 bölgesinde kısa vadeli taban çalışması yapan TL’de satışların bir önceki tepe olan 3.6450’ye kadar devam etmesi beklenebilir. Ancak teknik olarak 7 aydır düşüş trendinde olan USDTRY paritesinde ki düşüş trendi kanalı dirençleri ise 3.59 seviyesine kadar inmiş durumda. Bu durum kısa vadeli alımların 3.60 bölgesinde sonlanmasına sebebiyet verebilir.  USDTRY paritesinde Sell yönlü yeni pozisyon açılımı için ise ancak 3,47’nin aşağı yönde kırılması beklenmeli.. 


InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.