Burak Gerçek

Stratejist
Baş Analist Burak Gerçek TL'de hız kesen satışları değerlendirdi.
13 Ocak 2017

TL Satışları Hız Kesti

2017 yılına da hızlı bir başlangıç yapan USDTRY paritesinde bu hafta içerisinde rekorlar alt üst oldu 4 psikolojik sınırın hemen altında, haftanın en yüksek seviyesi olan 3,9416’ya kadar çıkıldı. 2016 yıl sonu kapanışı 3,5140 seviyesinden yeni rekor zirvelere yükseliş sadece 7 iş günü sürdü ve TL’de kayıplar yılın ilk iki haftasında %12’yi aştı. Hafta ortasında görülen zirve sonrası, Merkez bankasından ufak bir adım geldi ve döviz cinsi zorunlu karşılıklarda tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirime gidildi. Bu adım yükselişin en azından bir miktar durmasını ilk etapta sağladı. Tam bu sırada Trump’ın Çarşamba günü seçimlerden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, göreve geldikten sonra uygulayacağı ilk somut politikalar hakkındaki açıklamalar ile Dolar tüm para birimleri karşısında hızlıca değer kaybetmeye başladı. Bu konuşmanın etkisi Dolar Endeksine gelen satışlar ile 103 seviyelerinden 100,60’a kadar gerilemesine neden oldu. Diğer taraftan bazı yurt dışı kaynaklı yatırım bankalarının TL pozisyonlarını 3,80-3,90 aralığında realize etmesiyle beraber TL’de diplerden alımların gelmesini sağladı.

Dün 3,90 üzerindeki seviyelerinden başlayan TL’de ki güçlenme hareketi 3,7486 seviyelerine kadar devam etti. TL alımlarının tetiklenmesi elbette ki yurt dışı faktörlerin yanı sıra, yurt içerisinde Borsa tarafında görülen sert yükselişinin de etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Bugün, dünkü sert realizasyon hareketini bir düzeltmesini yaşamaktayız. Sabah saatlerinde 3,8150 seviyesine kadar yükselen parite üzerinde halen baskı sürüyor. Bu baskının en büyük sebebi 27 Ocak’ta ki Fitch’in kararında Türkiye’nin kredi notu görünümünün düşürülmesi endişesi fiyatlara yansımaya devam ediyor. Ayrıca kur artışı ile köşeye sıkışan TCMB'nin 24 Ocak'ta yapacağı PPK toplantısından faiz artımının olup olmayacağı ise yine soru işareti olarak görülmekte.

Teknik olarak USDTRY grafiğine baktığımızda, 3,94 zirvelerinden başlayan gevşeme eğiliminin devam edebilmesi için ilk etapta 5 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 3,74 seviyesinin altında gecelik kapanış yapmamız gerekiyor. Ancak bu durumun oluşması durumunda, TL’de kısa vadeli değerlenme sürecinin devam edebilmesine katkı sağlayabilir. 3,86 üzerinde önümüzdeki günlerde gelebilecek gecelik kapanışlar USDTRY paritesinde yeniden zirvelere doğru hareketin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Zirve 4 saatlik grafiklere baktığımızda dün ikinci kez denenmiş ancak hareket zirvenin altında kalarak başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Önümüzdeki hafta 3. kez bir deneme daha gerçekleşebilir. Düşen tepelerin oluşması TL’deki kısa vadeli değerlenmeyi güçlendirebilir. Yine de haftanın son işlim günü dahil olmak üzere bugün ve önümüzdeki hafta aşağıda 3,74 desteği ile yukarıda 3,86 direnci haftanın önemli fiyat hareketinin oluşturacağı bant aralığı olarak izlenebilir.

Image title