Burak Gerçek

Stratejist
Baş Analist Burak Gerçek Boj'un 2017 Enflasyon Hedefini Değerlendirdi
26 Aralık 2016

BOJ, 2017'de %2 Enflasyon Hedefi İçin Israrlı

Japonya Merkez Bankası başkanı Haruhiko Kuroda, Japonya ekonomisinin 2017 yılında deflasyonu yenme konusunda başarılı olacaklarını söyledi. Uzun yıllardır deflasyon ile mücadele eden Japonya’da parasal genişlemelere ek olarak bu yıl ilk kez negatif faize dahi geçildi. Japonya ekonomisinin büyümesi için her türlü yolu deneyen Kuroda, 10 yılı aşkın bir süredir devam eden ekonomik durgunluğu yenmek için enflasyon hedefini %2 seviyelerine ulaşılması için büyük mücadele veriyor.

Japonya’da çok kapsamlı bir varlık alım programı bu yılda agresif şekilde yürütüldü. Getiri eğrisi kontrollü parasal genişleme uygulamasında tahvillerin ortalama vade hedefleri azalırken, gösterge faiz eksi yüzde 0,100’e kadar indi. BOJ’un yılın son toplantı tutanaklarından, Japonya’nın 2017 yılında da %2 enflasyon hedefine ulaşılana kadar parasal genişlemeye devam edeceği söylemi çıktı.

2016 yılında Yen’de ki aşırı değerlilik konusuna çözüm bulan para politika yapıcıları, Yen’de yıl içerisinde istenmeyen değerlenme sonrası hatırı sayılır bir düzeltmenin yaşandığını hep beraber izledik. USDJPY paritesinde 2016 yılına 120’li seviyelerden başlanırken, yıl içerisinde 98 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak yıl içerisinde BOJ’un aldığı agresif önlemler sayesinde USDJPY paritesi yılın ikinci yarısından itibaren toparlanarak tekrardan 118’li seviyelere kadar yükselmişti.

2017 yılı içerisinde %2 enflasyon hedefi dahilinde istenilen ekonomik büyümeye ulaşılana kadar parasal genişlemeye devam diyen BOJ, Yen’de zayıflamanın devam edebileceği sinyalini vermekte. Ayrıca gelinen seviyelerde Yen’deki zayıflığın rahatsızlık vermediği düşünülmekte. Bu durum Yen’deki zayıflama hareketinin bir miktar daha güçlenerek devam edeceğini işaret ediyor.

USDJPY paritesinde haftalık ve aylık grafiklere baktığımızda 2015 yılında görülen 125’li seviyeler 2017 yılında test edilmek istenen ilk hedef olarak ön plana çıkacaktır. Bu seviyenin aşılıp aşılmayacağı ise Japonya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olacak. Büyük resimde hatırlatmak isteriz ki 2002 yılında görülen 135’li seviyeler ile 1998 yılında görülen 147’li seviyeler Yen’in tarihi en zayıf olduğu anları işaret etmekte.

Image title