Burak Gerçek

Stratejist
Baş Analist Burak Gerçek TCMB Faiz Kararı Beklentilerini Değerlendirdi.
19 Aralık 2016

TCMB Faiz Kararında Beklentiler Karışık

Yurtiçi tarafta haftanın kuşkusuz en önemli gelişmesi TCMB’nın faiz kararı olacaktır. Yılın son merkez bankası toplantısında piyasalarda beklentiler bir miktar ayrışmış durumda. Yurt dışı yatırım bankaları genellikle gecelik borç verme faizini 25 baz puan, haftalık repo faizini ise 50 baz puan arttırabileceği beklentisine sahipken, yurtiçi aracı kurum ve bankaları ise karışık beklentiler içerisinde. Reuters’in 18 kurumun katılımcısının beklenti anketlerine göre 8 katılımcı politika faizinde 25 baz puan, 5 katılımcı 50 baz puan artırım beklerken, 5 katılımcı ise hiç bir değişiklik beklemiyor. Koridorun üst bandında katılımcıların çoğunluğu 25 baz puan artırım beklerken, alt bantta ise bir değişiklik beklememekte. Şahsi beklentim, FED kararları sonrası 2017’ye yönelik süreçte, koridorun alt bandı sabit tutulması ile birlikte üst bantta 25 baz puanlık bir arttırım olması, FED’in parasal sıkılaştırma dahilinde küresel risk iştahındaki azalış ile TCMB’nin bu süreçte geride kalmaması adına olumlu bir adım olacaktır.

Yatırımcılara hatırlatmak isterim ki TCMB geçen ay ki toplantısında marjinal fonlama oranını ( Üst-Bant) %8,25’ten %8,50’ye, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (Politika Faizi) %7,50’den %8’e yükseltmiş ayrıca koridorun alt bandını %7,25 seviyesinde sabit tutmuştu. TCMB geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faizini ise %9,75’ten %10’a yükseltmişti.

TCMB, 2014 Ocak ayında yaptığı sert faiz artırımları sonrasında uzun süredir sadeleştirme adımlarını atmakta. Ancak FED’in 2015 aralık ayında 10 yıl aradan sonra ilk faiz artırımı sonrası 1 yıl arayı takiben ikinci faiz artırımı ile birlikte 2017 yılı içerisinde 2’den 3’e çıkan faiz artırım beklentileri, TCMB’nın sadeleştirme politikasına sekte vurmakta.

ABD’nin sıkılaştırma politikası ile yeni başkan Trump’ın ekonomik büyüme ve enflasyon hedefleri, küresel piyasalarda Dolar’ın ana vatanına geri dönme sürecini iyice tetiklemiş durumda. Dolayısıyla Türkiye ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde daha sert değer kayıplarının beklentisi piyasalar tarafında öngörülmekte. Ancak Türkiye ise kendi iç sorunlarıyla bir hayli meşgul durumda. Özellikle 15 Temmuz darbesi sonrasında geçen yıldan itibaren şiddet dozunu arttıran terör olayları sonrasında bozulan ekonomi neticesinde 3. Çeyrek büyümesi eksi yönde oldu. Bu koşullarda TCMB için faiz artırım koşulları ne derece makul bir alt yapıya sahip, bunu en iyi TCMB kendisi karar verecektir.

Image title

Ancak bu aşamada şunu belirtmek isterim ki, her yılın sonunda olduğu gibi özellikle yabancı kaynaklı piyasa kurumsalları tarafından önümüzdeki gelecek yıl içerisinde olası beklentiler ve yapılan öngörülerin büyük çoğunluğu, öngörülemeyen sebeplerden ötürü sürekli fiyasko ile sonuçlandığına şahit olduk. Beklenmeyenlerin gerçekleştiği olaylar zincirinin en bariz örneğini sanırım bu yıl hep birlikte yaşadık. 2016 yılı bir çok ekonomist ve yerli-yabancı kurumlar için tahminler tarafında bolca çuvallanan bir yıl oldu. Özellikle bu yılın başından itibaren hedeflenen seri FED faiz artırım beklentileri, Brexit ve son olarak Trump’ın başkan seçilmesi gibi 3 önemli olay, piyasalardaki fiyatlamaları da beklentilerin tersinde oluşmasını sağladı.