Dr. Tuğberk Çitilci

Araştırma Direktörü
USDTRY paritesi 18 psikolojik seviyesine yakın yatay hareket ederken, 5 yıllık ülke risk primi (CDS) 800 seviyesi altında kalıcı olmaktadır.
08 Ağustos 2022

Kur Yatay – CDS Geriliyor?

Kur Yatay – CDS Geriliyor?

Son dönemde en çok merak edilen sorulan USDTRY paritesi 18 psikolojik seviyesine yakın yatay hareket ederken, 5 yıllık ülke risk primi (CDS) 800 seviyesi altında kalıcı olmaktadır. Haziran ayından itibaren yükselen 5 yıllık CDS 14 ve 15 Temmuz 2022 tarihlerinde 900 seviyesiyle zirve seviyesini görmüştür. 900 seviyeleri gündemi meşgul ederken, 4 haneli CDS riskinden bahsediliyordu. Enflasyonun %80 seviyesine yakın olduğu, Fed’in faiz politikasında faiz artışlarına devam edecek olması, güçlü $ teması, arz yönlü tedarik sorunları vs. gibi birçok negatif faktör varken, CDS’in gerilemesini anlamlandırmak zor olabilir. Bu noktada USDTRY paritesi yatay hareket ederken, CDS’in 900 seviyelerinden 735 seviyelerine gerileyerek 800 altında kalıcı olması öne çıkmaktadır. Bu noktada ülkeye Temmuz ayı ortasından itibaren başlayan döviz girişi sorunun cevabı olmaktadır. İlk olarak medya tarafında köşe yazılarında ülkeye $50 milyar kaynak girişi olacağı açıklamaları tetikleyici olmuştur. Daha sonra Rusya'nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için $15 milyar göndereceği ve tutarın $20 milyar olacağına ilişkin haber yansımaları devam etmiştir. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin TV yayınında ülkeye para girişi olduğunu vurgulaması ve TCMB’nin rezervinde alışık olunmadığı şekilde haftalık artış bunları teyit eder niteliktedir.


CDS 900 zirvesinden geriliyor…

Image title


CDS’nin gerilemesi tek başına bir anlam ifade etmekte yeterli olmazken, Türkiye’nin 10 yıllık eurobond faizi 14 Temmuz 2022 zirvesi olan %11.834 seviyesinden gerileyerek %10 seviyesi altında %9.723 seviyesinde kalıcı olmaktadır. Eurobond hareketi CDS ile birleşince ülkeye kaynak girişinin olduğunu net olarak göstermektedir.


10 Yıllık Eurobond Getirisi %10 Altında…

Image title


Bu durum risk algısında iyileşmeyi tetiklerken, BIST tarafında pozitif ralliyi desteklemektedir. Bu noktada sonra ters soru olarak şunu sormak gerekiyor ülkeye kaynak girişi olurken, CDS ve Eurobond getirisi gerilerken, neden TRY değer kazanmıyor. Sorunun cevabında yeni ekonomi modelinin ihracata dayalı olması ve değersiz kurun ihracat için gerekli olduğu yaklaşımı öne çıkmaktadır.