Burak Gerçek

Stratejist
Baş Analist Burak Gerçek Fed Sonrası piyasa Beklentilerini Değerlendirdi.
15 Aralık 2016

Fed Sonrası Beklentiler

Aylardır beklenen faiz artışı, dün gece ABD Merkez Bankası FED’in 0.25 Baz puanlık artırımı ile sonuçlandı. Böylelikle FED geçen yıl Aralık ayında 10 yıllık bir aradan sonra ikinci faiz artırımını gerçekleştirdi. FED’in faiz oranları 0,50- 0,75 aralığına gelmiş durumda. Bu uzun zamandır beklenen ve fiyatlanan bir gelişmeydi. Ancak dün Federal Açık Piyasa Komitesi gelecek sene faiz artış beklentisini ikiden üçe çıkardı. FOMC karar metninde, 0,25 baz puanlık faiz artışının iş gücü piyasası şartları ve enflasyonda gözlenen gelişmeler ve beklentiler neticesinde alındığı belirtildi.

Geçen yıl FED 2015 aralık ayında faizleri 0,25-0,50 aralığına çıkarırken, 2016 yılı için dört faiz artışı beklentisi söyleminde bulunmuştu. Ancak hatırlayacak olursanız, 2016 yılının ilk aylarında Çin’de ki istikrarsızlık, yıl ortasındaki Brexit ve yıl boyunca ABD’deki yüzde 2’lik enflasyon hedefinin halen tam olarak ulaşılıp üzerine çıkılamaması, iş gücü piyasasının hedeflenen seviyelere gelmesine rağmen büyüme tarafından halen istenilen düzeye ulaşılamaması ve son olarak yıl içerisindeki seçim siyaseti ve politik karmaşanın Trump’ın başkan seçilmesiyle sonlanması, FED’in faiz artırımı konusunda bir adım geri durmasını sağladı.

FED, 2017 yılı için maliye politikasında bazı revizyonları yapacaktır. Sıkılaştırma politikasında çok sert adımlar da atmayacaktır. İstihdam her ne kadar iyi olsa da, istenilen büyüme, enflasyon tarafında yeterli baskıyı yaratmamakta. Belirsizliklerin kol gezdiği küresel piyasalarda FOMC üyelelerinin en çok çekindiği noktaların başında mali ve para politikalarında uyumlu revizyonların ekonomik politikalar üzerinde görünümü değiştirmesi riskiyle karşı karşıya kalınması. Böyle bir durum ekonomik koşulları tersi yönde etkileyecektir.

Dün gece FED Başkanı Janet Yellen’e doğal olarak en çok Trump’la ilgili sorular geldi. Trump’ın ekibi ile bir temasının olup olmadığı ve ilerleyen süreçte nasıl bir uyum içerisinde çalışacakları Yellen'in verdiği cevaplardan belirsizliğini koruyor. Janet Yellen senato tarafından 4 yıllığına görevlendirildi. FED’in bağımsızlığı gözönüne alındığında görev süresinin tamamlanması yine beklentiler dahilinde. Trump’ın Amerikan ekonomisine yönelik ciddi adımlar atacağı beklentisi piyasaları heyecanlandıran bir unsur. FED önümüzdeki yıl yıllık büyümeyi 2 seviyesinden 2.1’e revize etmiş olsa da, Trumponomics sayesinde ABD ekonomisi harcamaları arttırma yönünde çok ciddi adımlar atılması bekleniyor. Bu durum Amerikan ekonomisinde beklentinin üzerinde bir büyüme getirebilir.

InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.