Burak Gerçek

Stratejist
InvestAZ Stratejisti Burak Gerçek ABD Enflasyon Fiyatlarını Değerlendirdi
16 Ekim 2017

FED Aralık’da Faiz Artışına Hazır

Geçen hafta ABD tarafında gelen enflasyon rakamları, FED’in Aralık ayında yapacağı toplantıda faiz artırımı için oldukça elini rahatlatmış gözüküyor. FED başkanları tarafından ardı ardına gelen açıklamalar ise bu rahatlamanın işareti olarak görülüyor. Her ne kadar ABD TÜFE’si beklentilerin bir miktar altında kalmış olsa dahi, yine de ABD Eylül ayı TÜFE’si %0.5 artış gösterirken, yıllık TÜFE %2.2, çekirdek TÜFE ise %2 hedefi olan seviyenin hala altında kalarak %1.7 olarak gerçekleşti. ABD ÜFE rakamları ise beklentilerin oldukça üstünde gerçekleşti. Aylık bazda %0.4 artan ÜFE, yıllık bazda %2.6 artış ile istenilen düzeye yaklaşırken, çekirdek ÜFE ise yıllık bazda %2.2 ile hedefin üzerine çıkmış durumda.


FED Başkanı Janet Yellen ise Pazar günü Washington’da düzenlenen G30 Uluslararası Bankacılık Seminer’in de önemli açıklamalarda bulundu. FED’in istihdam tarafında belirlenen hedefinin üzerinde hareket ettiğini, yaşanan son kasırgalar sonrasında geçtiğimiz ay gelen kötü istihdam sonrası önümüzdeki aylarda kuvvetli toparlanmanın geleceğini söyledi. İstihdam tarafında sorun yok ancak enflasyon rakamları yılın ilk 6 ayında beklentilerden çok uzak bir seyir izlemişti ve bu FED’i yıl boyunca faiz artırımı konusunda büyük sıkıntıya sokmuştu. Eylül ayı enflasyon rakamları FED Başkanlarını ve üyelerini oldukça rahatlatmış gözüküyor ki, Yellen’İn açıklamalarında enflasyon rakamlarının önümüzdeki aylarda artış hızının yükseleceği söylemleri ile daha hızlı bir faiz artışı yapılacağının sinyallerini verdi.


Image title


Bu söylemler sonrasında EURUSD paritesi Cuma günkü 1.1875 yükselişi sonrasında sert bir geri çekilerek tekrardan geçen haftanın ortalama pivot noktalarına geri dönüş yaptı. 1.18 altında fiyatlama yapan paritede, 1.1825 üzerinde kalıcılık sağlanamaz ise geri çekilmeler 1.1670 desteğine kadar devam edebilir. Bu bölge haftalık 200GHO desteklerine denk geldiğinden alıcılar devreye girebilir. Sarkmalarda ise günlük grafiklerde 100GHO 1.1630 ile bir diğer önemli destek görevi üstlenebilir.  



InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.