Burak Gerçek

Stratejist
InvestAZ Stratejisti Burak Gerçek Dolar/TL Fiyatlarını Değerlendirdi
10 Ekim 2017

Dolar/TL'de Yön Bilmecesi

Haftaya şok etkisi yaratan ABD’nin Türkiye için Vize hizmetlerini askıya alması haberi ile başladık. Türkiye’nin de aynı şekilde mütekabiliyet esasına göre cevap vermesi ile birlikte ABD- Türkiye arasındaki vize işlemleri karşılıklı olarak durduruldu. Bu beklenmeyen gelişme ile Dolar/TL Pazar gecesi haftanın açılışında Asya seansında hacimsiz bir şekilde 3.8950’yi test ederken, Euro/TL ise 4.4335 rekor seviyesini test etti.


Dün genellikle 3.68-3.74 bant aralığında işlem gören USDTRY paritesinde, ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin sitesinde elçi John Bass’ın vize kriziyle ilgili uzun bir açıklama metni yayımlaması, Dolar’ın ateşini az da olsa düşürerek bu sabah 3.70 fiyat seviyesinin altında işlem görmesini sağlıyor. John Bass’ın açıklamalarında vize hizmetlerini askıya alma kararı arkasındaki nedenler sıralanmış ancak krize sebep olan tutuklama olayının ilişkileri bozmaya yönelik olabileceğini savunması Türkiye’de birçok otoriter tarafından trajikomik ve hayretle karşılandı.


Kur’da yönün ne olacağına dair beklentiler muhtemelen herkesin kafasında soru işaret olarak kalacak, ve her zaman da kalmaya da devam edecek. Çünkü bu yılın başında 3.90 zirve seviyelerini test eden kur için 4.20-4.50 aralığı beklentileri paylaşan bir çok kurum ve bireysel analistler; 3.50 altında ise kurların 3.30-3.10 aralığına kadar olası düşüşlerden bahsetmişti. Daha geçen haftaya kadar Dolar/TL’nin 3.50 üzerinde veya altında olması psikolojisi açısından bir çok yerli ve yabancı kurumların beklentiler tarafında ne kadar bölündüğünü ortaya koymuştu. Ağustos ayında 3.50 altına inen ve Eylül ayı başında 3.38’ı test eden kur için bir çok yerli ve yabancı kurum yıl sonu hedefi için 3.10-3.30 aralık hedefi verirken sadece ertesi hafta kurun 3.50 üzerine çıkması sonrası yıl sonu hedeflerini 3.80 ile revize eden kurum raporları ardı ardına sıralanmıştı.


İşin özü şu ki, ister bireysel, ister kurumsal yapılar olsun, finans piyasalarının fiyatlamalar konusunda geleceği nokta atışı bilmek çok zordur. Öngörü yapmak ve bir tahmin yürütmek ayrı bir şey ama kurun her 10 puanlık hareketinde, yıl içerisinde 10 defa hedef fiyat belirleyip sürekli raporları revize etmek akıl karı bir iş değildir.


Image title



Gelinen son noktada teknik açıdan grafiklere baktığımızda yıl başından bu yana devam eden düşüş trendinin yukarı yönde kırıldığını görmekteyiz. Düşüş kanalı direncinin epey bir üzerinde fiyatlama yapan Dolar/TL’nin krizin yumuşamasıyla birlikte tekrardan düşen kanal dirençleri yerini destek olarak alarak çalışması beklenebilir. Bu durumda gevşemeler öncelikle 200GHO olan 3.59 seviyesine, ardından 3.54’e kadar devam edebilir. Bu iyimser senaryonun oluşması iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin sorun çözme kabiliyetine göre değişecek. Suriye ve Irak’ta yeniden oluşan yapılanma ile Türkiye-Rusya-İran üçgeni için ABD’nin bu yeni oluşuma karşı siyasi ve politik açıdan nasıl bir hamle yapacağı bilinmiyor. Jeopolitik risklerin artışı,TL için elbetteki olumsuz fiyatlanma açsından kaçınılmaz. Ancak vize krizi sonrasında bu yıl içerisinde ikinci kez hacimsiz olsa dahi 3.90 zirvelerinin test edilmiş olması yeni bir zirve arayışı için ihtimalleri zayıflatıyor.