X

Yatırımda Fırsatları Başarıya Dönüştürme

Fırsatlar düşündüğümüzden daha yakınımızdadır. ‘Fırsat’ bir şeyin yapılması için uygun ve elverişli zaman dilimini ifade ediyor.

Bir fırsatı görebilmeniz için ise önce onu gerçekten aramaya başlamalısınız. Hayatta en büyük amaçlarımızdan biri başarıya ulaşmak ve başkaları tarafından kabul görmektir. Yaptığımız işlerle hem kendimize, hem de etrafımızdaki insanlara faydalı olmayı hedefliyoruz.

İş hayatında ve özel hayatınızda karşınıza bir çok seçenekler çıkacaktır. Ancak bu seçenekler içerisinde gerçekten de hayatınızın yönünü değiştirebilme gücüne sahip fırsatlar vardır.

“Yaptığınız seçimler ve gözünüzün önünde duran fırsatlar birbirinden çok farklıdır.”

Onları değerlendirmeniz için zamanlamanızın da doğru olması gerekir. Çünkü fırsatlar sizinle aynı anda aynı yerde olmayabilir. Yine de karşınıza çıkan fırsatları farketmeniz ve onları değerlendirmek için hazırlıklı olmanız gerekir. Söz konusu fırsatlar olduğunda harekete geçmeniz için bekleme süresi yoktur.

Fırsatın orada olduğunu anlamak.

Fırsatlar problem veya  sorun şeklinde gözükebilir. Bunun sonucunda ise aslında çok yakınınızda olsalar da onların farkına varamıyorsunuz. Karşınıza çıkan sorunları motivasyondan düşmeden yenilikçi yollar ile çözersek kendimize fırsatları görebilmek için alan yaratmış oluruz.

Yaşadığınız sorunların fırsat olduğunu anlamak için ise konfor alanınızdan çıkmayı ve büyük resme bakmayı deneyin.

Konfor alanı’ kendimizi rahat hissettiğimiz, kendi düzenimizin olduğu ve güvende hissettiğimiz bir ortamdır. Konfor alanından çıkmayı başarmak birçok insan için zor bir seçimdir. Ancak bunu başardığınızda ve etrafınızda olup – biten her şeye kendi yorumunuzu katabildiğinizde daha cesur ve fırsatlara karşı daha açık olacaksınız. Kim bilir, belki de küçük denizde yüzen büyük balıksınız.

Fırsatlar ve motivasyon arasında nasıl bir ilişki vardır?

Fırsatlardan yararlanmak sürecini birçok insan uzun saatler çalışmak, çok fazla iş yükü olarak görmektedir. İşte bu noktada çok çalışan, zaman ayıran, efor gösteren ve kendini bu işi gerçekleştirmeye adayanlar kazanacaktır. Burada önemli başka bir konu ise, fırsatların sizin etrafınızı sarması için kendiniz olmayı başarmanız gerekir. Eğer kendinize güvenirseniz ve doğru yolda olduğunuzu etrafınızdakilere de inandırırsanız o zaman fırsatlar da kapınızı çalmaya başlayacaktır.

Piyasalarda işlem yaparken fırsatları değerlendirmek.

Yatırımda fırsatları yakalamak ve kazanç elde etmek isteyenleri de çeşitli görevler, yapılması gerekenler listesi beklemektedir. Buna örnek olarak işlem yapmadan önce güncel haberleri takip etmek, uzman görüşlerini dinlemek, yatırım eğitimleri almak ve deneme hesaplarında kendinizi geliştirmenizi gösterebiliriz. Hem yatırımda hem de diğer alanlarda tecrübe toplamak ve bilgi edinerek adım atmak fırsatları çabuk görmenizi sağlayacaktır. Bunu yaparken ise yatırımdan getiri hedeflerinizi de belirlemeniz sizin yararınıza olacaktır. Yatırımla düşük, orta, yüksek getiri hedefli yatırımlar olarak üç aşamada değerlendirilmektedir. Getiri hedefi belirledikten sonra hangi yatırım aracında yatırım yapmaya başlayacağınıza da karar verebilirsiniz.

Ne zaman işlem yapacağınızı bilmeniz ve bunu yapmak için kendinize güveninizin olması yatırımda başarılı olmanın en önemli etkenlerinden biridir. Yeteri kadar bilgi birikimine sahip olduktan sonra ise işlemlerinizi kendiniz yönetebilir ve kazanç fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

Fırsatları değerlendirmenin bir diğer adımı kararlarınızı kesinleştirme becerinizdir. Yani bir şeyi istediğinizden emin olun. Yatırımda kazanç hedeflerinizi belirlemeniz için önce karşınıza daha ufak ve ulaşılabilir hedefler koymalısınız. Bu hedef belirleme metodu Akıllı (S.M.A.R.T)  Hedefler olarak literatüre geçmiştir.  

Büyük bir vizyon gerçeğe dönüşmeden önce zorluklar olabilir. Bir kişi büyük bir çabaya girişmeden önce, kaosla karşı karşıya kalabilir. Nasıl yeni bir bitki, dev bir ağacın habercisi olarak, toprağı büyük bir zorlukla yarıyorsa, biz de hayallerimizi gerçekleştirirken bazen zorluklara karşı direnmeliyiz.(Kaosta Kazandıran Yatırım)

Piyasalarda işlem yaparken de düzenin sağlanması ve bir sonrakı işlem için zemin sağlanması çok büyük önem taşımaktadır. İşlemlerinizi yaparken verdiğiniz kararların doğru olması için ise yatırım yapmakla ilgili bilgi birikimine sahip olmalısınız. Çünkü bilgi potansiyel gücü ifade etmektedir.

Yatırım fırsatlarının değerlendirmesi için yardımcı araçlardan faydalanmak, teknik analiz yöntemlerini öğrenmek, finans grafiklerini doğru okumak, piyasa haberleri  takip edilerek finansal piyasalarda işlem yapılmalıdır. “Piyasaların gerçekte nasıl işlediği konusunda da doğru eğitim ve kavrayışa ihtiyaç vardır.” Çünkü küçük sandığımız değişimler sıradakı değişimler için zemin yaratmakta ve bu etki giderek büyümekte. Piyasalarda yaptığımız her bir işlem de toplam sonuçların katlanarak büyümesini sağlar.  

Finansal Analizlerin Yatırım Fırsatlarını Yakalamada Önemi.

Piyasalarda işlem yaparken hangi yöne doğru ilerleyeceğinize karar vermeniz için temel ve teknik analizler başta olmak üzere Elliott Dalga analizi ve Pivot analiz metotlarını öğrenmenizin çok büyük faydası olacaktır.  Bu yöntemler ile Altın Analizi, Dolar/TL (USDTRY) Analizi, Borsa Analizi vb. gibi analizlerin sonuçlarına göre piyasalarda işlem yönünü belirlemek mümkündür.

Temel Analiz.

Temel analizin dikkat merkezinde olan konular aşağıdaki gibidir:

    • Uluslararası finans piyasalarının durumu,
    • Merkez bankalarının uyguladığı para politikaları,
    • Mevcut fiyat eğilimleri,
  • Makroekonomik göstergelerin fiyatlar üzerine etkisi

Teknik analizin esas amacı bir sonrakı işlem kararının verilmesi için yatırımcıya yol gösterici olmasıdır. Teknik analizi farklı kılan bir diğer  özellik, piyasanın dengelerinin ne yönde değişmekte olduğunu tahmin etmek ve içinde bulunulan trendi belirlemektir. Bunu yaparken ekonomi takvimi verilerinin de göz önünde bulundurmanız gereklidir.

Yatırım indikatörleri.

Yatırım indikatörleri teknik analiz araçları olarak bilinmekte. Onlar geçmiş verilerden piyasaların gelecek durumuna yönelik değerlendirmeler yapmak için kullanılıyor. İndikatörler kullanılarak elde edilen istatistik bilgilerle piyasaları daha kolay analiz edebiliriz. Bu ise bize doğru yatırım kararları vermemizde ve karşımıza çıkan yatırım fırsatlarını görebilmemize yardım edecektir.

Elliott Dalga Analizi.

Dalga teorisine göre piyasa her ne yapıyorsa belirli bir nedenle yapmakta ve oluşan gelişim kendinden sonraki değişimleri etkileyebilecek önemli verileri oluşturmaktadır. Yatırımcı verdiği her işlem kararında daha önceki ve mevcut işlemlerden etkilenir böylece işlemin kendisi de bir sonraki hareketi teşvik eder. Elliott Dalga Analizi Metoduna göre piyasadaki gelişmeler belli bir zaman diliminde belirli bir formasyon oluşturur.  Bu tür formasyonların zamanla tekrarlanabilme özelliği gelecek değişimleri önceden tahmin edebilme fırsatı verir. Piyasa kendi özelliklerine sahiptir ve piyasadaki değişimler her zaman aynı yönde olmaz. Gelişimler sürekli bir ritmi takip etmez. Fakat, fiyat değişimleri her zaman net bir yapısal düzeni korur. Bu düzen “dalga düzeni” dir.

Pivot Noktalarından yatırım fırsatı yaratmak

Teknik analiz yöntemlerinden biri olarak öne çıkan Pivot noktaları gün içerisinde işlem yapan veya yatırım süresi bir günü geçmeyen yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bu metodun kullanılması, yatırımcıya kısa vadede birçok yatırım fırsatı kazandırır. Bu yüzden Pivot noktaları ve fırsatları hızlıca yakalamak konuları birbirleriyle daha yakından ilişkilidir. Eğer, piyasadaki hareketlenmeler sonucunda pivot noktası paritenin aşağı yönde ilerlemesine neden olursa o zaman bunu fırsat bilen scalping yatırımcılar düşüş yönünde pozisyon açarak işlem yapacaklardır. Scalping yaparken hatalardan nasıl kaçınılır öğrenmeniz sizi doğru kararlar vermeniz ve yaptığınız işlemlerde kendinizden emin olmanızı sağlayacaktır.  Diğer yandan eğer parite yükselişe geçerse ve yükselmeye başlarsa o zaman da yükseliş yönünde yüksek getirili fırsatlar oluşur ve bu yönde işlem açılır.

Sonuç olarak hem yatırımda, hem de hayatınızda karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmek için beklemeden harekete geçerek kendinize yeni başarılar için yeni yollar yaratın.

Related Post