X

Her Gün Daha İyi Bir Sen İçin Kendine Yatırım Yap

Çok Para Kazanabilmek İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

YANLIŞ 1 – “PARA ÖNEMSİZDİR” düşüncesi.

Para herşey değildir. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Ancak bu paranın önemiyle ilgili doğru bilgiyi de vermez. Para çok önemlidir. Çünkü para dünyayı harekete geçiren en güçlü katalizörlerden biridir. Para gerek ailenize bakmanız için, gerek güvenliğinizi sağlamak için gerekse de konfor alanınınızı sağlamak için gereklidir.

Ancak unutmayalım ki para bunlara ulaşmak için kullandığınız bir araçtan başkası değildir; daha fazlasını beklememelisiniz. Ama bu yine de bu paranın önemini eksiltmez, o bir amaç değil araç olsa dahi olsa, amaçlarımıza ulaşmak için çok önemli bir araçtır.

Bir düşünün, etrafınızda sevdiğiniz değer verdiğiniz insanlara dönüp “artık seni istemiyorum, benim için önemli değilsin” dediğinizde sizce ne olur? Etrafınızdaki insanların zamanla azaralak kaybolduklarını, yavaş yavaş eksildiklerini görmeniz işten bile değil. Asında aynı şey paranız içinde geçerlidir. Paranıza bir arkadaş gibi baktığınızda, para sizin için önemli değilse size çok uzak olacaktır.

YANLIŞ 2 – “Okulda Öğrendiklerim Para Kazanmak ve Varlık Yaratmak İçin Yeterlidir” düşüncesi.

Okulda aldığınız dersleri düşünün, Kimya, Biyoloji, Matematik. Ancak hiçbir eğitim sisteminde Varlık, Para, Yatırım gibi dersler alamazsınız. Teknolojinin gelişmesi ve yeni nesil öğrenim teknikleri ile bu daha da iyileşiyor olsa da henüz yetersiz durumda. Bu bilgiler okullarda öğretilemiyor, çünkü eğitim veren kurumların asıl amacı, varlıklarınızın değerini korumak üzerinedir. Günlük hayatın döngüsünün eksiksiz çalışabilmesi için gerekli iş alanlarına yönelik nitelikli insan yetiştirilmesi amaçlanır. Okullarda ve eğitim sisteminde aldığınız bu eğitimler,  düşünce biçiminizi zenginleştirmek yetersiz kalabilir.

Bu yüzden kendinize yatırım yapmayı öğrenmek, en kalıcı olanı olmakla birlikte, sizinle birlikte hayat boyu devam ettirebileceğimiz eğitimdir.

YANLIŞ 3 – “Ailelerin çocuklarıyla, para konusunda ve para döngüsünün işleyişi hakkında konuşmasının kötü birşey olduğu” düşüncesi.

İster orta direk bir aileden, isterseniz çok varlıklı bir aileden gelmiş olun; para, varlık ve başarılı insanlarla ilgili konuların yeterince konuşulmaması, çocukluktan itibaren bu konularla ilgili doğru yargılara varamamamıza ve doğru seçimleri yapma yeteneğimizin gelişememesine neden olabilir.

Ailelerin çocuklarının geleceği hakkındaki etkileri kaçınılmazdır. Ancak aileler çocuklarını ne kadar seviyor ve hayatları için en iyisini istiyor olursa olsun, çocuklarının hayatlarına doğru finansal tavsiyeleri ve doğru iş alanları seçebilmelerine yardımcı olacak yetkinlikle bilgiye sahip olmayabilirler. Bu yanlış yönlendirmeler, çocuğun parayla ilgili davranışlarını, cesaretini ve yönlenmelerini olumsuz şekilde etkileyebilir.

YANLIŞ 4 – “Gelir elde etmenin tek yolu bir işte çalışmaktır.” düşüncesi.

Küçüklüğümüzden beri elde etmek istediğimiz şeylerle ilgili bizlere “eğer iyi bir mesleğimiz olursa istediklerimizi elde edebileceğimiz” şeklinde öğretilir. Ailemize, arkadaşlarımıza “benim para kazanmaya ihtiyacım var” dendiğinde, “bir işe girmelisin” sözüyle karşılaşırız. Peki para kazanmanın tek yolu düzenli bir işte çalışmak mıdır?

İşte bu yüzden para dünyasının nasıl çalıştığını anlamak zorundayız. Para, bir ürün veya hizmet alımının değerine karşılık verdiğimiz bir araçtan başkası değildir, başka birşey için kazanılmaz.

Dolayısıyla burada kritik konu zamanınızın ne kadar değerli olduğudur. Birim zaman içinde ürettiğiniz para kadar değer yaratırız. Zaman harcadığımız, uğraştığımız şeylerle ilgili bir durup düşündüğümüzde ve zamanı nasıl paraya dönüştürürüm düşncesi hakim olduğunda, zihninizi zamanı daha doğru kullanmaya odaklanmış olursunuz. Para kazanma fırsatlarının nerelerde olduğu önümüzde yavaş yavaş çıkmaya başlayacaktır. Özellikle teknoloji ve internetin gelişmesiyle para kazanma fırsatlarına erişim daha da kolaylaşmış ve heresin ulaşabileceği araçlara dönüşmüştür.

YANLIŞ 5 – “Zengin insanlar kötü insanlardır.” düşüncesi.

Zengin ve varlıklı insanlarla ilgili nedense kötü bir algı hakimdir çoğumuzda. Çünkü gerek medyanın, gerek ailelerimizin veya çevresel etkilerden dolayı, zengin insanlarla ilgili kibirli, egosu yüksek, kendinden düşük gelirlilere tepeden bakan insanlar olarak beynimize kodlarız.

Dolayısıyla bu algı bize zenginler gibi olmama düşüncesini de beraberinde getirir. “Eğer zengin olursam bende kötü kalpli olmak zorunda kalırım” düşüncesi farkında olmadan bilinçaltımızda bu konuyla ilgili düşünme biçimimizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu nedenle hayata başkasının gözünden değil, kendi varlığımızın sebebini, yeteneklerimizi ve hayattan ne istediğimizi belirleyerek, bu yönde hareket etmek en doğrusu olacaktır. Daha iyi bir hayat standardı için, kendinizi geliştirmeli, doğru karar verebilmeli ve fırsatları görebilmelisiniz.  

YANLIŞ 6 – Kendi Finansal Geleceğimiz ile İlgili Sorumluluğumuzu Kendimizin Üstlenmemesi

Birçok insan özellikle finansal hayatından şikayetçi olurken, bu şikayetlerin çözümlerini de dışarda ararlar. Ancak çoğu zaman sorunlar dışardan değil insanın kendi iç dünyasından kaynaklanır.

Hayatlarımızın tümüyle ilgili olduğu gibi finansal sorumluluğumuzu da kendi üzerimize almadığımız ve “artık birşey yapmalıyım” diyemediğimiz sürece bu sorunların devam etme olasılığı çok yüksektir.

Bu noktada en değerli varlığınız zamanınızı neye harcadığınız, düşüncenizin neyle meşgul olduğu çok önem taşır. Günümüzde insanın odağının dağılması için çok fazla etken var; instagram, facebook, cep telefonları, televizyon, netflix gibi… Bir düşünün ve ufak bir hesap yapın, 1 günde kaç saatinizi bu saydığımız aktivitelere harcıyorsunuz? Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de günde ortalama 2 saat 48 dk sosyal medyada, 2 saat 44 dk televizyon başında
ve son olarak günde ortalama 1 saat 22 dk müzik dinleyerek geçiriyoruz.

Bu araçlara harcadığınız verimsiz zamana karşılık, finansal durumunuz, yatırım yapmak, para kazanmak ve geleceğinizle ilgili hangi yöne gitmek istediğinizle ilgili ne kadar araştırma yaptığınızı çalıştığınızı düşünün.

Zaman en önemli yatırım aracı, onu neye yatırım olarak dönüştürdüğünüzü fark etmeniz çok önemlidir. Birçok insan tüm hayatını para kazanmaya adamış olsa da çok azı, para kazanmanın ve paranın çalışma sisteminin nasıl çalıştığını anlamaya harcadığını farkedebilirsiniz.

Size 6 maddede “Çok Para Kazanabilmekle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar”ı anlatmaya çalıştık. Özetleyecek olursak, bilmediklerimizi bilmediğimizi kendimize itiraf etmek ve kabul etmek önemli bir erdemdir. Bildiğimizi sandıklarımızı sorgulamak, bildiklerimizi gözden geçirmek ve gelecekle ilgili yatırım yapmak önce kendimize yatırımdan başlıyor.

Kendinize yatırım yapın, kazanmayı öğrenin. InvestAZ olarak bizler yatırım dünyasını sadeleştirerek sizlerin hizmetine sunuyor,  finansal geleceğinizi şekillendirmek, yatırımlarınızı nereye yapmanız gerektiği konusunda eğitimler ve analizlerle sizlere yardımcı olmak için gece gündüz ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyoruz.

Related Post