X

Yatırım Öncesi Senaryonuzu Belirleyin

Günlük hayatta, herhangi bir şey satın almadan önce bile birçok faktörü gözden geçiririz. Örneğin bir cep telefonu alırken, henüz alım aşamasına geçmeden beklentilerimizi ortaya koyuyor ve modelleri inceledikten sonra bu beklentilerimize en uygun cihazı seçmeye çalışıyoruz. Aynı süreci yatırım piyasalarına giriş yaparken de yürütmemiz gerekir. Yatırım enstrümanlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyip, ekonomik verileri okur ve stratejinizi belirleyerek yatırım senaryonuzu oluşturursanız, işte o zaman “akıllı yatırımcı” olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyorsunuz demektir.

Nereye Yatırım Yapacaksınız?

Hisse denedi, emtia, döviz çiftleri… Birikiminizi hangi yatırım ile değerlendirmek istiyorsunuz? İlk önce buna net bir cevap vermeye çalışın. Hangi sektöre daha hakimseniz, yatırımlarınızı o alanda değerlendirmeniz çok daha kolay olacaktır.

Alım-Satım Noktanızı Belirleyin

Yatırım senaryosu oluştururken, hangi noktadan alıp hangi noktadan satış yapacağınızı net bir şekilde ortaya koymanız gerekir. Bu aşamada, oluşan direnç seviyelerini iyi bir şekilde okumak ve satış yapacağınız zamanı ona göre belirlemeniz gerekir. Unutmayın, her zaman tepeyi hedeflemeniz gerekmez. Bir önceki direnç seviyesinden satış yapmanız çoğu zaman daha akılcı bir yaklaşım olacaktır.

İkinci Bir Senaryonuz Olsun

Yatırım senaryonuz dahilinde bir tepe noktası belirlediniz. Peki bu noktaya ulaşılmadığı zaman ne yapacaksınız? İşte bu yüzden, pozisyon almadan önce finans piyasalarının dinamikliğini göz önünde bulundurun ve her zaman bir “B planınız”, yani alternatif bir senaryonuz olmasına dikkat edin. Bazen zarar yaptığınız bir noktada pozisyonunuzu kapatmak, sizin daha büyük kayıplar yaşamanızın önüne geçebilir.

Makroekonomik Gelişmeleri Takip Edin

Makro ekonomi, yatırım piyasalarındaki yükselişi ve düşüşü belirleyen en önemli etkenlerdendir. Yatırım senaryonuzu oluştururken, pozisyon kapatıp açarken veya alternatif senaryonuzu uygulamaya geçirmeden önce bu ekonomik verileri okuyup senaryonuza buna göre şekil vermeniz, işlemlerinizdeki risk faktörünü en aza indirmenize yardımcı olur.

Yatırım Uzmanlarından Destek Alın

Finans piyasalarında atacağınız her adımın planlı ve birçok veriyi okuyarak oluşturulmuş akılcı bir senaryo dahilinde olması gerekir. Piyasaların temel bileşenlerine hakim olmanız size yardımcı olsa da, yatırım uzmanlarının görüşlerini almak stratejinizi çizerken sizi her zaman birkaç adım öteye taşıyacaktır. Her seviyedeki yatırımcılara göre özelleştirilmiş olan yatırım eğitimleri, daha bilinçli yatırımlar yapmanıza ve senaryolarınızı güçlendirmenize yardımcı olur.

Related Post