X

Yatırım Kararı Aldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Birikimlerinizi değerlendirme yolunda finans piyasalarına giriş yapmaya karar verdiniz. Peki hangi yatırım enstrümanına, hangi hedeflerle yatırım yapacaksınız? İşte yatırım kararı aldıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler:

Piyasaları Tanıyın

Yatırım yapmaya karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken bilgi edinmektir. Hangi yatırım enstrümanı aracılığıyla ve nasıl yatırım yapmak istiyorum? Risk oranları ve vade koşulları hakkında ayrıntılar neler? Eğer borsa yatırımı yapmak istiyorsanız borsanın temel bileşenleri hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Hatta internetten bir demo hesabı edinerek gerçek piyasalardaki riskleri gözlemleyebilir ve borsada nasıl para kazanacağınızı deneyimleyebilirsiniz. Demo hesapları, gerçek veriler doğrultusunda sanal hesaplarla işlem yapma imkanı verir böylece piyasa koşullarını, nasıl bir yol izleyeceğinizi ve riskleri gözlemleme imkanı bulursunuz.

Ne Kadar Sürede Getiri Hedefliyorsunuz?

Yatırım yapmak istediğinizde dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri de zaman kavramıdır. Elinizdeki birikimi ne kadar süre yatırım için tutabilirsiniz? Kısa süre içinde paraya ihtiyacınız olacak mı? Tahvil ve bono gibi bazı yatırımlar çok uzun vadede yüksek kar sağlarken, Forex ve CFD gibi bazı yatırımlar ise kısa süreler için daha uygundur. O yüzden yapacağınız yatırımın vadesini ve ne zaman paraya ihtiyacınız olacağını iyi hesaplamanız, buna bağlı olarak da getireceği riskleri ortaya koymanız gerekir. Yatırım yapılacak ürününün likidite oranı seçimi ihtiyaca göre belirlenmelidir.

Risk Oranlarını En Aza İndirin

Her ne kadar genel risk faktörlerinden korunmak mümkün olmasa da, ürünün kendine has özelliklerinden kaynaklanan risk oranını çeşitlendirme yaparak en aza indirebiliriz. Tüm yatırımlarınızı tek bir ürüne kanalize etmek yerine birden fazla ürün seçip dağıtırsanız risk oranını da dağıtmış ve piyasalardaki dalgalanmalardan daha az etkilenmiş olursunuz. Buna çeşitlendirme denir. Yatırım yapmadan önce ne kadar risk altına girebileceğinizi ve yatırım ürünün ne kadar risk taşıdığını çok iyi bilmeli, oranları iyi ölçüp tartmalısınız. Küresel anlamdaki etkilerden korunamasak da farklı yatırım ürünlerini kullanmak riskin bölünmesine ve piyasalardaki değişen risk faktörleri karşısında riski dengelemeye yardımcı olur.

Destek Alın

Eğer ekonomik piyasa dalgalanmalarını kendiniz izleyip değerlendiremiyorsanız mutlaka yatırım uzmanı desteği almanız gerekir. Belli bir ürüne ya da kuruma yatırım yapmak istiyorsanız yatırım kurumlarının araştırma raporlarını iyi inceleyip ayrıntılı bilgi almanız, eğitim programlarına katılmanız da size yol gösterici olacaktır.

Related Post