X

Yatırım Kârınızı Arttıracak Fikirler

Yatırım, birikimlerinizi değerlendirmek ve gelecekte tasarruflarınızdan gelir/kâr elde etmek amacıyla kullanılmasıdır. Çeşitli tasarruf ve fedakarlıklarla oluşturduğunuz bu birikimler sizler için çok kıymetlidir. Bu birikimleri değerlendirmek için çeşitli yatırım çeşitleri mevcuttur. Herkes için çok değerli olan bu birikimleri doğru bir şekilde değerlendirmek için ilk önce kendinize uygun olan yatırım aracına karar vermelisiniz. Henüz hangi yatırım aracına yatırım yapacağınıza karar veremediyseniz “Son 10 Yılda En Çok Kazandıran Yatırımlar” başlıklı blog içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

   Doğru yatırım aracına karar verdiniz. Bundan sonra bu yatırım aracından nasıl kâr edebileceğinize odaklanmanız lazım. Peki bunlar nelerdir?

Bilinçli Yatırımcı Olun

Kâr etmek istiyorsanız ilk olarak bilinçli bir yatırımcı olmayı kendinize şart edinmelisiniz. Kâr etmek için acele etmeniz, istemeyeceğiniz kayıplara yol açabilir. Bilinçli yatırımcı olmaya karar verdiyseniz öncelikle seçtiğiniz yatırım çeşidi hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığınızı araştırın. Bu yatırım çeşidinin size karşı olan avantaj ve dezavantajlarını, beklentilerinizle uyuşup uyuşmadığını yatırım yapmadan önce öğrenin. Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmamayı kendinize ilke edinin.

Finansal Okur Yazarlığınızı Arttırın

Kendinizi sürekli geliştirmeyi hedefleyin. Eğer kendinize yatırım aracı olarak “borsa”yı seçtiyseniz yatırım yapmaya finansal okur yazarlığınızı arttırarak başlayabilirsiniz. Bunun için gazeteleri takip edebilir, kitaplar okuyabilir ve çeşitli eğitimlere katılabilirsiniz. Bunlar için kurumumuzun ücretsiz borsa eğitimlerini ve ücretsiz e-kitaplarını inceleyebilirsiniz. Ekonomik haberleri ve verileri anlayarak takip etmeye çalışmalısınız. Yatırım yaparken haberleri takip etmenin önemini “Yatırımda Haberleri Takip Etmek Ne Kadar Önemli” başlıklı blog içeriğimizde detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunları uyguladıktan sonra artık sizler de bu verileri yorumlayabilecek ve kendi yatırım kararlarınızı kendiniz oluşturabileceksiniz. Zamanla kendi yatırım stratejinizin oluştuğunu gözlemleyebileceksiniz.

Kendi Yatırım Stratejinizi Oluşturun

Kendi yatırım stratejinizi nasıl oluşturabileceğinizi öğrendiniz. Peki kendi yatırım stratejinizi oluşturmanızın önemi nedir? Herkesin yatırım stratejisi ve yatırım bütçesi farklıdır. Başkalarından duyarak yapacağınız yatırımlarda aynı kararı uygulamış olsanız bile bazı kişiler kazanırken sizin kaybetmeniz olası bir durumdur. Yatırım yaparken başkalarından etkinlenmemeli ve kararlarınızı sürü psikolojisine girmeden almalısınız. Eğer bireysel yatırım uzmanınızla beraber hareket etmiyorsanız başka mecralardaki insanların tavsiyelerini uygulamak sizi zarara sürükleyebilir. Bu yüzden kendi stratejinize bağlı kalarak yapacağınız yatırımlar size daha fazla kazanç sağlayacaktır.

Plan Yapın Ve Bu Plana Sadık Kalın

Yatırım işlemlerinizde, işlemi yapmadan önce uzun vadeli bir yatırım mı yoksa kısa vadeli bir yatırım mı yapmak istediğinizi kafanızda belirleyin. Bu yatırım planının en önemli aşamasıdır. Daha sonra “Bu yatırım aracından ne kadar bir gelir elde etmek istiyorsunuz? İşler yolunda gitmezse ne kadar zararla bu işlemi kapatacaksın?” sorularına cevap vermelisiniz. Açgözlülük ve inatlaşma gibi engel olamadığımız karakteristik özelliklerimiz planlarımızın karşısındaki en büyük engeller olarak karşınıza çıkabilirler. Bunlara yenik düşmeden planınıza sadık kalmanız gerektiğini unutmayın. Zengin olmanın yolları

Psikolojik Faktörlere Yenik Düşmeyin

Yukarıda eğitimin öneminden bahsetmiştik. Bu eğitimleri uygularken aynı zamanda psikolojinizi de eğitmelisiniz. Eğer psikolojiniz yatırım yapmaya hazır değilse alacağınız diğer eğitimler pek de işe yaramayacaktır. Çünkü karşılaşabileceğiniz bazı durumlarda her ne kadar doğrusunu bilseniz de psikolojiniz sizi yanlışa yönlendirebilir. Yatırım psikolojisi vereceğiniz kararlarda sizi en çok etkileyen unsurdur. Bu konu hakkındaki detaylı bilgiyi “Yatırım Kararlarında Psikolojinin Önemi” konulu blog içeriğimizden bulabilirsiniz. 

Hatalarınızdan Ders Çıkarın

Yatırım yapmaya başlamadan önce, ne kadar araştırma yapsanız da bazı konular vardır ki yatırımcı olduğunuz zaman onları daha iyi deneyimleyebilirsiniz. Daha yolun başındayken vereceğiniz kararlar, uyguladığınız stratejiler sizi bazen istediğiniz sonuca götürmeyebilir. Verdiğiniz kararları gözden geçirip neleri yanlış yaptığınızı tespit etmelisiniz. Asla inatlaşarak bu hatalarınıza devam etmemelisiniz. Bu hatalardan ders çıkararak doğru yatırım stratejinizi bulmanız yatırım kârınızı arttıracaktır.

Related Post