X

Ünlü Yatırımcı Warren Buffet’in Yatırım Stratejileri

91 Yaşında Amerikalı İş İnsanı ve Hisse yatırımcısı olan Warren Buffet 117 Milyar Dolar serveti ile 20. Yüzyılın başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilmektedir.

Yatırım yapmak için ilk adım Tasarruf,

Tasarruf, harcamalardan sonra kalan para ile yapılacağını düşünürüz. Warren Buffet’e göre: ‘’Harcamalarından kalanı tasarruf etme, tasarruflarından kalanı harca’’

“Her zaman uzun vadeli yatırım yapın.”

Kısa vadeli Hisse Alım Satım yapanların aksine Warren Buffet 10 yıl elinde tutmayı istemediği bir Hisseyi 10 dakikalığına bile satın alınmaması gerektiğini savunuyor. Bu konuda başka sözü ise: “Sadece piyasa 10 seneliğine kapandığında bile tutmaktan mutlu olacağınız hisse senetlerine yatırım yapın.” 

”Kaybınızı ne zaman durdurmanız gerektiğini bilin.”

Yatırımcılar Kar alma planlarını çok keyifli yapmaktadır. Hisse karda olduğunda kar  ile satacakları fiyatları belirlemek zevklidir. Ancak zarar eden hisseyi ne kadar zarar ile satacağını belirlemek stresli plandır. Başarılı yatırım için kar ve zarar planı ikiside olmalı tek başına biri yeterli değildir. Kendinize sormanız gereken soru çok sadedir. Planın yolunda gittiğinde Kar ile nereden satacağım ? Planın Ters gittiğinde ne kadarlık zarar ile satacağım.

“Piyasadaki çalkantıları düşmanınız değil, dostunuz gibi görün; bundan kar etmeye bakın.” 

Piyasalarda dalgalanmalar devam ettikce alım ve satım imkanları devam edecektir. Piyasadaki davranışları gözlemleyerek akıntıya kapılmadan yatırım yapın. Bu konuda Warren Buffetin sözü: “Sadece diğerleri açgözlü olduğunda korkmaya ve başkaları korktuğunda açgözlü olmaya çalışıyoruz.”

“Risk ne yaptığınızı bilmemekten gelir.” 

Yatırımdan Kar ettiğinizde herşey normal gibi gözükebilir. Nasıl kar ettiğinizi bilmiyorsanız bu tekrarlanmayacaktır ve sadece raslantıdır. Riski ölçerken kontrollü adım atmak gerekir. Warren Buffet bu konudaki sözü ‘’Bir nehrin derinliğini iki ayağınla birlikte ölçme.’’  

 “Hisse senedi yatırımının en önemli unsurlarından biri de hissenin gerçek değerini belirlemek ve onu uygun ya da kelepir fiyat ödeyerek satın almaktır.” 

Hisse yatırımı yaparken fiyatın çok düşmesini ucuz, çok yükselmesini pahalı görmek yerine hissenin gerçek değerini bilmek gerekir. Tüm hisselerin ucuzmu yoksa pahalımı olduğunu araştırmak zaman alacaktır. Kendinize tek sektör ve belli hisseler seçerek takip etmeye başlamanız takibi kolay hale getirecektir.

‘’Bütün Yumurtaları aynı sepete koymayın.’’ Yatırım çeşitlendirmesinde yatırım tutarınızı bölmeniz gerekmektedir. En çok kullanılan portföy ürünleri Nakit, Altın, Hisse, Döviz’dir. Örneğin; Hisse senedine ayırdığınız yatırımın hepsini tek hisseye yatırmamanız gerekir.

Related Post