X

Teknik Analiz Her Zaman Kazandırır mı?

Yatırım piyasasında hangi yatırım ürününün alım-satımı yapılacağının, hangi ürünün uzun vadede taşınması gerektiği ya da hangisinin getirisi diğerlerinden yüksek olacağına karar vermek için iki önemli yöntem kullanılır. Bunlardan ilki Temel Analiz, genellikle hisse senedi piyasası için kullanılan firmaların geçmiş dönem faaliyetleri ve gelecek dönem yatırımlarının incelenmesi bunun yanında bilanço analizine de bakılarak yatırım kararı vermeye yardımcı olan bir analiz yöntemidir. Bir diğeri ise günlük yada orta vade de alış-satış işlemleri yapan ve piyasadaki rakamsal dalgalanmaları dikkate alarak işlem yapıp kazanç sağlamak isteyen yatırımcıların kullandığı Teknik Analiz yöntemidir.

Yatırımcıların büyük çoğunluğu hem pratikliği açısından hemde kısa sürede karara götürdüğü için genellikle teknik analizi tercih ederler. Pratiklik kısmı, teknik analiz grafik üzerinden yapıldığı için matematiksel bir işlem gerektirmez. Yatırım ürününün bu bir parite veya bir hisse senedi de olur,  grafiğine bakıldığında yönü ne zaman değişmiş, band aralığı nerede, gün içerisinde en çok hangi noktalarda kırılmalar olmuş bu noktalar çok net bir şekilde gözükür. Yatırımcı bu bilgiler ışığında yatırım ürünün hangi yönde ilerleyeceğini tahmin etmeye çalışır. Bu şekilde kendine portföy oluşturarak karını maksimize etmeye çalışır. Teknik analiz aslında yatırım ürününün geçmişteki dalgalanma ve izlediği frekans sıklığıyla ileride nasıl fiyatlayacağını kabaca tahmin etmek olarak da düşünülebilir.

Teknik Analiz Her Zaman Doğru Çalışır Mı?

Trend takibi ile yatırım kararının verildiği teknik analizde baz alınan bir diğer kriterde yatırım ürünün hareketli ortalama etrafında gösterdiği seyirdir. Hareketli ortalama ise n tane fiyat alınarak belli bir zaman aralığında dağılımının belirlenmesidir. Teknik Analizde hareketli ortalama yatırım ürünün belirlenen gün aralığında en çok nerede fiyatladığı göstermektedir. Ancak teknik analiz mevsimsel ve konjonktürel dalgalanmanın ve yapılan öngörü için makro ekonomik değişkenleri dikkate almayan bir sistem olduğu için her zaman size istediğiniz sonucu vermeyebilir. Gün içerisinde ya da kısa vadede doğru sonuçlar veriyor gibi gözüksede uzun vade için doğru bir sistem olmayabilir. Bu yüzden Temel Analiz her zaman kazandırır diyemeyiz.

Peki En Doğru Analiz Nasıl Yapılır?

Piyasa değişkenliğinin ve risk unsurlarının arttığı küresel piyasada yatırımlarınızı iyi değerlendirmek ve kazancınızı korumak istiyorsanız temel ve teknik analizi aynı anda kullanmak size fayda sağlayabilir. Günlük al-sat yaparken faydasını gördüğünüz teknik analiz uzun vade de yatırım yapacaksanız temel analizi kullanmak sizin için uygun olacaktır. Temel Analiz size yatırım ürününüzün uzun vade de size getirisini ön görmenize yardımcı olurken teknik analiz ise günlük trade işlemlerini yürütürken kullanmak doğru sonucu verebilir. Mesela bir hisse senedinden örnek vermek gerekirse teknik analiz için trendin yükseliş kanalında olduğunu ve değer olarak hareketli ortalama üstünde seyrettiğini güçlü al sinyali verdiğini düşünelim. Teknik olarak yatırım yapılabilir sinyali veren bu hisse senedi için alış yönünde işlem yapılabilir. Ancak firmanın bilançosunda problemler olması olumlu fiyatlamayı bir anda ters yöne çevirebilir. Diğer taraftan sektör ile ilgili gelen ve piyasayı olumsuz etkileyen bir haber veya karar işleri tam tersine çevirebilir.

Özetlemek gerekirse piyasadaki makro ekonomik olayları, gelecek verileri, firmanın bilançoları, günlük hareketlenmeleri gözleyerek yatırım yapmak yani teknik analizin yanında temel analiz, temel analizin yanında teknik analizi kullanmak yatırımcı için en uygun olandır. Böylece tasarruflarınızı korumuş kazancınızı maksimize etme olasılığınız artacaktır.

Marjinal Fayda Nedir? Marjinal Maliyet Nedir?

Related Post