X

2019 Dolar Tahminlerini İnceleyin

dolar 2020 de ne olur

Yurt içi gelişmeler ve küresel ekonomi açısından beklentilerden çok farklı geçen bir yılı geride bırakırken 2019 yılında herkesin merak ettiği TL’nin yabancı paralar karşısında değerinin ne olacağı. Yani DolarTL yükselecek mi düşecek mi? Belki de geçtiğimi yıla göre bu konu hakkında yazılanlar, merak edilenler ve olasılık tahminlerinin daha fazla olacağı bir yıla girdik. Hal böyle olunca da piyasaları kontrol altında tutmaya çalışan kurumlara daha fazla iş düşüyor. Akıldaki bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

Yılın son günlerinde toparlanma çabası

Öncelikle 2019 yılına girerken hangi gelişmelerin olduğuna bakalım. 2018 yılının sonlarına doğru Türkiye ekonomisine ait gelen verilerdeki toparlanma eğilimi, ABD ve Türkiye arasındaki iyileşmeye başlayan ilişkilerin etkisi ile beraber DolarTL’nin 5,30 seviyelerinde dengelenerek yılın kapanışını gerçekleştirdiğini gördük. Ancak bunların DolarTL’nin daha da fazla düşmesi için yeterli olduğunu söylemek zor olacak.

2019 Yılında Takibimizde Olanlar

Bu sene ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin daha çok ön planda olduğunu ve bazen ekonomik verilerin bile önüne geçtiği bir yıl olacak gibi görünüyor. ABD – Çin arasındaki ticaret savaşı sürecinin nasıl sonuçlanacağı, Suriye ile ilgili gelişmelerin ABD – Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin değişimden nasıl bir rol oynayacağı gibi politik belirsizlikler bulunuyor. Ayrıca  Türkiye’de Mart ayında yerel seçimler var.

Merkez Bankalarının Rolü

2018 yılında DolarTL’nin kontrol altına alınması için TCMB faizleri artırmıştı. Bu yıl yapılacak toplantılarda faiz indirimine gidecek mi faizler düşerse ekonomiye etkisi ne olur bunları takip edeceğiz. Ayrıca ABD Merkez Bankası FED’in faizleri artırması ile gelişmekte olan ülkelerden çıkan dolar ülke paralarının değer kaybetmesine sebep olmuştu. Bu yıl faiz artırımını beklentilerden fazla yapması DolarTL’nin yukarı gitmesine sebep olabilir.

Yeni Bir Analiz Trump Endeksi

Donald Trump

Bu gelişmelerin yanında 2018 yılında ABD Başkanı Trump’ın yapmış olduğu açıklamalar ile piyasalar üzerinde yoğun bir etkisi olmuştu. Yıl içerisinde yaptığı açıklamalar bazı günler finans piyasaları üzerinde o kadar çok etki göstermeye başladı ki artık piyasalarda klasik analiz methodlarının yanında Trump Endeksi de yerini almaya başladı. 2019 yılında da benzer açıklamaların devam edecek olması zaten kırılgan olan piyasaların daha da sert etkilenmesine sebep olabilir.

DolarTL’de Dengelenme Süreci

Yılın ilk günlerinde 5,30 seviyesinde işlem gören DolarTL paritesi için 5,31 – 5,35 aralığını genel dengelenme noktası olarak düşünebiliriz. Ancak yukarıda saydığımız gelişmelerin bizim açımızdan olumsuz olabilecek her bir veri yada haber DolarTL’nin 5,47 ve üzerine çıkmasına sebep olabilir. Burada dikkat edeceğimiz nokta 5,55 seviyesi olacaktır. Geçtiğimiz yıl önemli bir destek seviyesi olan 5,55’in kırılması ile beraber 5,78 ve 5,91 seviyelerine yönelebilir. Diğer taraftan para politikası yapıcıları tarafından piyasalar yeni uygulamalar ile desteklenmeye çalışıyor. Bunların olumlu etkisinin görülmeye başlaması ile beraber 5,15 seviyesinin aşağısına geçmek için fırsat oluşturabilir.

Related Post