Burcu İncioğlu

Uzman Yardımcısı
Uzman Yardımcısı Burcu İncioğlu TCMB’nin USDTRY üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
21 Şubat 2017

TCMB’nin USDTRY Üzerindeki Etkileri

Dışa bağımlı bir ülke ekonomisinde faiz oranı, kur ve risk karşılıklı etkileşim içerisindedir. Kırılgan beşli içerisindeki ülkelere baktığımızda ise genellikle negatif ayrışan TL’nin son günlerde değer kazanımlarına devam ettiğini gördük. TCMB faiz kararları, OHAL süreci, Nisan ayında gerçekleşecek Referandum ile oluşan belirsizlik süreci kurda yine risk iştahını arttırabilir.

Ocak ayının başından itibaren TL tarafında hatırı sayılır bir değer kazanımı gerçekleştiğini gözlemledik. USDTRY kuru 3,94 seviyelerinden 3,62 seviyelerine kadar, EURTRY ise 4,17 seviyesinden 3,81 seviyelerine kadar geri çekildi.Dolar’ın küresel piyasalarda ki değer kaybının devam etmesi ile birlikte Merkez Bankasının attığı adımların TL’de değer kazanımını desteklediği söylenebilir.

TCMB için kur istikrarını sağlamak önemliydi.10 Ocak’ta sessizliğini bozarak başladığı müdahale ile birlikte TL’de likiditeyi sıkılaştırmak için , döviz Zorunlu Karşılık Oranlarını düşürdü ve haftalık repo ihalelerini iptal etti. Örtülü faiz artırımına giderek bankaları geç likidite penceresinden borçlanmaya yönlendirdi. Bunlara ek olarak döviz swap anlaşmaları yapılması ile ilgili adımlar attı. 24 Ocak’ta ise Gecelik Borç Verme faizini %8,50’den %9,25’e ve Geç Likidite penceresinden borçlanmanın faizini de %10,00’dan %11,00’e yükseltme kararını aldı. Politika faizini ise %8 ile sabit bıraktı. Geçtiğimiz hafta TCMB’den gelen reeskont kredileri geri ödemesinin TL ile yapılacağının açıklanmasıyla kurda geri çekilmeleri tetikledi.

Image title                                                               (Kaynak:www.tcmb.gov.tr)

Aslında gerçek ile gerçek dışını ayırmak gerekiyor bu noktada.TCMB aldığı bu önlemlerin dışında Şubat ayı içerisinde gelen bir çok veri beklentileri karşılayamadı. İşsizlik oranındaki artış zirve seviyeye ulaştı. TÜFE(Aylık) ise 2,46% ile beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. Kurun istikrar hedefini destekleyebilmesi için TCMB para politikasına ek olarak makroekonomik verilerinin de destekleyici olarak gelmesi şart gibi gözüküyor.

Image title                                                             (Kaynak:http://www.tuik.gov.tr)

Teknik olarak USDTRY baktığımızda ise;


Kurda geri çekilmelerde 3,62 kırılması durumunda 3,58 ve 3,5510 seviyeleri takip edilebilir. Bunlar ile birlikte USD tarafından gelen verilerin olumlu olması, FED tarafından gerçekleşecek faiz artırımı sinyalinin devam etmesi,Trump’ın vergi reformları ile ilgili atacağı adımlar dolar endeksinin güçlenmesi kurda yükselişleri gözlemlememize neden olabilir. Yükselişlerde 3,64 seviyesi önemli. Bu seviyenin kırılması ile yükselişlerde 3,6640 ve 3,70 seviyelerini takip edebiliriz.