Burcu İncioğlu

Uzman Yardımcısı
Uzman Yardımcısı Burcu İncioğlu olası Fitch Kararı sonrası USDTRY paritesini değerlendirdi.
23 Ocak 2017

Fitch Kararı ile Birlikte USDTRY Paritesinde Nasıl Etkiler Görülebilir?

Geçtiğimiz haftalarda USDTRY paritesinin hız kesmeden yükselişini izledik. Gerek Dolar Endeksinde görülen geri çekilme gerekse TCMB'nin gerçekleştirdiği para politikaları ile birlikte bir miktar geri çekilen paritede önümüzdeki günler içerisinde hareketliliğin yüksek olacağını söyleyebiliriz. 24 Ocakta TCMB'nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında nasıl bir yol izleyeceği önemle takip edilmesi gerekmektedir.

27 Ocakta yayınlanacak Fitch kredi derecelendirme kuruluşu raporu ise yine takip etmemiz gereken önemli gelişmelerden biri olacaktır. Fitch aslında Moody’s ve S&P kredi derecelendirme kuruluşlarının aksine Türkiye için notunu yatırım yapılabilir seviyesinde tutan tek kredi derecelendirme kuruluşudur. Ancak Fitch’in yayınlandığı paylaşımlara şu an bakılacak olursa, "Siyasi riskler ekonomik performansı, bankaların varlık kalitesini zayıflatabilir" ve "Türkiye bankaları yabancı finansmana yüksek derecede bağımlı" gibi söylemlerin yer alması Fitch’in Türkiye ile ilgili olumsuz bir rapor yayımlaması beklentisini de yaratmaktadır.

Fitch kredi notu güncellemesinden önce takip etmemiz gereken olaylardan birisi de TCMB’nın açıklayacağı faiz kararı olacaktır. TCMB’nın gerçekleştireceği piyasa beklentisini karşılayabilecek bir faiz artışı ve sonrasında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın yapacağı açıklamalarda kararlı bir tutum izlemesi Fitch tarafından olumlu olarak algılanabilir ve kredi notunda herhangi bir değişikliğe gitmeden önce anayasa değişikliğinin sonuçlarını beklemesi de ihtimaller arasında görülebilir. Madalyonun diğer tarafından bakacak olursak 24 Ocakta gerçekleşecek toplantıda faiz artışı konusunda herhangi bir adım atılmaması veya piyasa beklentilerinin karşılanamaması ile birlikte siyasi ve ekonomik riskleri göz önüne alarak Fitch kredi notunu geri düşünerek yatırım yapılabilir seviyesinin altına çekmesi söz konusu olabilir. Bu durumda TL tarafında son dönemlerde gözlemlediğimiz değer kaybının devam etmesine neden olabilir.

2009 yılı itibari ile Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notuna baktığımızda en fazla hareketliliğin 20.07.2016 tarihinde S&P Türkiye kredi notunu düşürmesi ile birlikte TL de yaklaşık %2,33 lük bir değer kaybı yaşandığını gördük. 23 Eylül 2016 tarihinde ise Moody’s yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi notunu 40 ay sonra bir basamak altına Ba1 seviyesi olan yatırım yapılabilir seviyesinin altına indirmesi ile kur 2,94 seviyelerinden 2,99 seviyelerine kadar yükselip piyasada yaklaşı%1,5’lik bir değer kaybı yaşandığını gözlemlemiştik. Fitch en son 05.11.2012 tarihinden beri not görünümünü BBB- olarak yatırım yapılabilir seviyesinin en düşük basamağında değerlendirmektedir.Genel olarak baktığımızda kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı raporlar sonrası piyasada USDTRY kuru üzerinde ortalama 100 piplik bir hareket yaşandığını söyleyebilir.


  Image title                                                                   (Kaynak http://www.bloomberght.com/turkiyenin-kredi-notu-karnesi)

Image title

                           (Kaynak http://www.bloomberght.com/turkiyenin-kredi-notu-karnesi)


Image title

                               (Kaynak http://www.bloomberght.com/turkiyenin-kredi-notu-karnesi) 


Teknik olarak USDTRY paritesine baktığımızda ise ;


Genel yükseliş trendinde olan paritede Trump’ın başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte Dolar endeksinde bir geri çekilme yaşandı. Yarın açıklanacak TCMB Para Politikası toplantısı sonrası gelecek müdahalelerle birlikte bu geri çekilmeler devam ettiğini görebiliriz. Bu noktada takip etmemiz gereken nokta 3.7370 ve 3,6820 olacaktır. Yükselişlerde ise yine 3,78 ve 3,8250 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.

Kredi Derecelendirme Notları ve Anlamları


 Image title                                                                                                                         (Kaynak:SPL Kredi Derecelendirme Sınavı Çalışma Kitabı-2016) 


Kredi Derecelendirme Notları ve Anlamları

Image title                                                                                                                          (Kaynak:SPL Kredi Derecelendirme Sınavı Çalışma Kitabı-2016)

Image title                                                                                                                          (Kaynak:SPL Kredi Derecelendirme Sınavı Çalışma Kitabı-2016)