Burak Gerçek

Stratejist
Yatırım Uzmanı Burak Gerçek Referandum Sonrası USDTRY’nin Seyrini değerlendirdi.
18 Nisan 2017

Referandum Sonrası USDTRY’nin Seyri Ne Olur?


Aylardır beklenen anayasa değişikliğine dair referandum nihayet sonuçlandı. Çıkan sonuç az bir farkla dahi olsa halk kararını “evet”’ten yana kullandı. Referandum sonucuna bağlı olarak çıkarılacak elbette bir çok sonuç var. Bu konular siyasetçilerin işi. Finansal piyasalara dönüp baktığımızda ise fx piyasasında TL’de ki fiyatlamalar referandum sonucunu pazar gecesi asya piyasası açılışında olumlu olarak karşıladı. Hatırlayacak olursanız Cuma akşamı Türkiye piyasasını 3,68 civarlarında kapayan USDTRY paritesinde, ABD seansı kapanışına son 10 dakika kala büyük bir sıçrama ile 3,73 seviyelerine kadar bir yükseliş ile haftayı tamamlamıştık. Referandum sonrası ilk fiyatlama pazar gecesi açılışı ise 3,63 oldu. 10 puanlık aşağı yönlü bir gap bir çok trader için alım fırsatı olarak değerlendirildi. Çünkü her ne kadar referandum sonucu “evet” çıkmış olsa dahi güçlü bir “evet” mesajı çıkmamıştı.

Dün akşam MGK kararları sonrası OHAL 3 ay daha uzatıldı. Bu karar ile birlikte USDTRY paritesi 3,7130 seviyelerine kadar yükseldi. Böylelikle hemen hemen referandum öncesi seviyelere geri dönülmüş oldu. Referandum öncesi ve sonrasında ki iki işlem gününde böylece fiyatlar 10 puan aşağı 10 puan yukarı şeklinde bir hareket yapmış oldu. Bundan sonraki süreçte TL üzerindeki fiyatlamalar yine yurtdışındaki gelişmelere bağlılığı artacaktır. Uluslararası piyasalarda özellikle ABD tarafında “Güçlü Dolar” tartışmaları devam ediyor. Trump “Güçlü Dolar”’dan oldukça rahatsız. Ancak FED kanadı faiz politikaları gereği bir süre daha “Güçlü Dolar”’ın seyrini koruyacağını işaret etmekte. Dün ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Dolar yorumlaması ise ABD Doları’ın lehine olacak şekilde, uzun vadede güçlü doların iyi bir şey olduğunu söyledi. Diğer taraftan Avrupa kanadında ise 23 Nisan’da Fransa’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk ayağı gerçekleşecek. Uzun zamandır 1.05-1.09 bant aralığında sıkışık olarak hareket eden EURUSD paritesinde seçim öncesinde ufak tefek kıpırdanmalar başlarken, önümüzdeki günlerde dalga boylarının yükseldiğini izleyebiliriz.

Kısa Vadeli Görünüm 


Bu süreçte USDTRY paritesinde kısa vadeli değerlenme süreci bir süre daha devam edebilir. 3.94 ve 3.91 ikili tepelerinden sonra yükseliş dalgaları son dönemde 3.7850 ve 3.7470 seviyelerinde sonlanmıştı. Aşağı bölgede 3.5830 ve 3.5535 seviyeleri ise en kuvvetli destek noktaları olarak karşımıza çıkıyor. 3.6430 seviyesinde bulunan 100 GHO ise bir diğer önemli takip edilecek destek seviyesi olarak ön plana çıkıyor. 100GHO’nın aşağı yönde kırılmasa kalıcı yönde satışların hızlanmasına sebebiyet verebilir. Bu noktaya dikkat. Yukarı yönde ise alçalan tepelerden oluşan düşüş kanal seviyeleri ise önemli dirençler olarak takip edilecek. Kısa vadede en önemli direncimiz 3,7550 seviyesi.

Image title

Orta Vadeli Görünüm 


Orta vadeli görünüme baktığımızda UDTRY paritesi yükseliş momentumun da hız kesmiş ve yükselişler yerini 3.55-3.80 aralığında dalgalı bir seyre bırakmıştır. Orta vadeli yatay eğilimin aşağı trende dönüşmesi için 3.55 desteğinin aşağı yönde kırılması gerekmekte.

Image title

Uzun Vadeli Görünüm 


Pariteye uzun vadeli bir perspektiften baktığımızda ise uptrend hala güçlü seyrini koruyor. 2.93 seviyesinden başlayan son kuvvetli yükseliş dalgası 3.94’ten sonlanmış 2.93-3.94 yükselişinin düzeltmesi halen devam etmektedir. Fibonacci düzeltme seviyelerine göre UV’li son yükseliş dalgasının fibo %38,2 düzeltmesi 3.5550; fibo %50 düzeltmesi 3.4370; fibo %61,8 düzeltmesi ise 3.3190 seviyeleri olarak izlenmelidir. Son 15 yıllık uzun vadeli büyük resime aktığımızda 1.15-1.80 bant aralığında uzun yıllar devam eden yatay bantın yukarı yönlü kırılımından sonra başlayan uptrendde, 2 seviyesinden başlayan döngüsel yükselen trendin Elliot 1. Dalgası 3.07’de sonlanmıştı. 2.75 ile 2. Dalga düzeltmesini takiben 3. Dalga yükselişi ise 3.94’den sonlanmıştır. Elliot dalga prensipleri teorisine göre 4. Dalga düzeltmesi 3.30 seviyelerine kadar gerçekleşmesi son derece olası. Dolayısıyla döngü teorisine göre 5. Dalganın 3.30- 3.55 aralığındaki bir seviyeden başlaması son derece yüksek ihtimal olarak görülmekte.

Image title




Diger analizler