Mehmet Arın

Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü
Geçtiğimiz yıllara göre açıklamaların daha yoğun olduğu ve beklentilerin sürekli değiştiği bir dönemden geçiyoruz.
13 Haziran 2016

FED'in Rolünü BREXİT Mi Çalacak

Geçtiğimiz yıllara göre açıklamaların daha yoğun olduğu ve beklentilerin sürekli değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Piyasalar FED’in FOMC toplantısında alacağı karara kilitlenmişken BREXIT tarafında dengelerin değişmeye başlaması yönün İngiltere’ye çevrilmesine sebep oldu. Hatırlayacak olursak BREXIT oylaması ile ilgili karar alındığında anketler %60’ın üzerinde “Hayır” sonuçları çıkmaktaydı. Ancak son bir hafta kalmışken yapılan anketlerde sonuçlar neredeyse yarı yarıya çıkmaktadır.


Avrupa Birliği’nin varlığı ve ortak para biriminin kullanılıyor olması 2009 yılından itibaren sorgulanmaya başlanmıştı. Özellikle Yunanistan krizi ile beraber birliğin sonuna gelindiği, daha da ileriye gitmesinin zor olduğunu söylersek hatalı olmayız. Başta Almanya’nın Avrupa Birliği’ni ayakta tutma çabaları ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) durumun farkında olması ekonomik anlamda bir canlanmaya sebep olamadı. Katılımın yüksek olması beklenirken genç nüfusun çoğunluğunun ayrılma tarafında yer alacağını düşünürek “Evet Avrupa Birliği’nden artık çıkmalıyız” sonucu çıkarsa:


  • İngiliz Sterlini başta USD olmak üzere diğer para birimleri karşında değer kaybeder.


  • Avrupa Birliği sayesinde yapılan ticari anlaşmaların devamı gelmeyebilir.


  • Euro bölgesinin gerçekliği ve doğruluğu diğer ülkeler tarafından sorgulanmaya başlanabilir (ikinci-üçüncü aşamalarda görülebilir)


  • İngiltere borsasında ciddi satışlar görülebilir bu durum da finans sektörünü etkiler.


“HAYIR mevcut düzen bozulmasın AB içerisinde kalalım sonucu çıkarsa ilk başta İngiltere açısından olumlu görünse de Avrupa Birliği’nin geleceğinin çok parlak olmaması ileride büyük bir yükün altına girmelerine sebep olabilir.  Ancak Asya piyasalarının henüz toparlanmamış olması ABD’nin faizler için kararlarını sürekli erteliyor olması gibi mevcut koşullar değerlendirildiğinde halkın biraz daha çekimser davranacağını beklemekteyiz.


FED daha ne kadar bekleyecek?


Toplamda dört adet faiz artırımı ile 2016 yılına başlayan FED küresel piyasalardaki oynaklığın henüz dengeye oturmaması ile beklentilerin ikiye indirilmesine sebep oldu. Yılın ilk yarısını geride bırakırken Mayıs ayı içerisindeki gelişmeler ve FOMC üyelerinin konuşmaları Haziran beklentilerinin ertelenmesine sebep oldu. Özellikle Mayıs ayı Tarım Dışı İstihdam verisinin tarihi dip seviyede olması FED’in elini bir miktar daralttı. Veriye bağlı olarak İşsizlik oranının artması iyimser havanın devam etmesine sebep olsa da Asya piyasalarından Çin verilerinin henüz daha istenen seviyede olmaması FED’in Küresel Piyasalardaki riski elinde tutmaya devam edecek. Diğer taraftan güvenli liman olarak kabul edilen Japonya’nın da risk sınırının içinde olması beklentilerin Temmuz ve sonrasına ertelenmesine sebep oldu. Çarşamba günü yapılacak toplantı sonrasında FED Başkanı Yellen’nın basın toplantısında kullandığı kelimeler içerisinde büyüme ve enflasyon terimlerinin nasıl kullanılacağı ve  “denge” kelimesinin nerede kullanılacağını takip edeceğiz. Yellen’ın şahin görünümden uzak bir konuşma yapmasını beklemekteyiz.

Diger analizler