X

Yatırımcıların İlk Dönemlerinde Yaptığı 5 Hata

Herhangi bir beceriyi edinmek istiyorsak ne kadar erken başlarsak, o kadar hızlı ilerleyip kendimizi geliştirebiliriz. Yatırım yapmak da buna dahil. Bir şeyleri yeni öğrenirken hata yapmak olağandır, ancak konu yatırım ve para olunca yapılan hataların sonuçları tabii ki daha ciddi olabiliyor. O halde genç yatırımcıların en sık yaptığı 5 hataya ve bunları nasıl önleyebileceğimize bakarak, kendi yatırımlarımız için ders çıkarmaya çalışalım.

  1. Oyalanmak

Oyalanmak hiçbir zaman iyi değildir. Ancak konu yatırım olunca daha da zararlıdır çünkü finans piyasaları oldukça hızlı hareket eder, bizleri beklemez. İyi iş fikirleri ise zor bulunur. Uygun araştırma ve analizi yaptıktan sonra iyi bir iş fikri bulunduğu vakit, zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekir. Aksi takdirde bu iyi fikir piyasanın kalanının da dikkatini çekecek ve elinizdeki fırsatı kaçırmanız kaçınılmaz olacaktır. Genç yatırımcılar sıklıkla tecrübe eksiklikleri ve özgüven eksikliği nedeniyle iyi fikirlerini hayata geçirmemeye meylederler. İyi bir fikre sahipseniz onu hayata geçirmekten asla çekinmeyin.

  1. Yatırım Yerine Spekülasyon Yapmak

Yatırımcının yaşı, üzerine almaya hazır olduğu risk oranına etki eder. Yatırımcı ne kadar genç ise, o kadar büyük riskleri üzerine almaya meyillidir. Nitekim bu yatırımcıların önünde daha çok zaman olduğu için, bu zaman içinde elde edecekleri gelirle zararlarını kapatabilecekleri düşünülebilir. Ancak bu asla geçerli bir argüman değildir. Genç yatırımcılar spekülasyon yapıp işi şansa bırakmak yerine, daha riskli ama uzun vadede yükselme potansiyeli diğerlerinden daha yüksek şirketlerin hisselerini almayı tercih etmelidir.

  1. Fazla Kaldıraç Etkisi Kullanmak

Yatırımlarımızda kullandığımız kaldıraçların avantajları olduğu gibi zararları da var. Spekülasyonda olduğu gibi kaldıraçlar da, en iyi portföyü harap edebilecek güce sahiptir. %25-30’luk düşüş karşısında cesaretini yitirmeyen genç bir yatırımcının 2 katlık bir kaldıraç kullanması durumunda, %50-60’a çıkan zarar onun kaldıramayacağı bir boyut teşkil edebilir.

  1. Yeterince Soru Sormamak

Yatırım yaptığı araç arka arkaya düşüş yaşıyorsa bazı genç yatırımcılar onun kısa vadede toparlanacağı beklentisi ile hareket ederler. Ancak pek çok zaman bu düşüşün iyi bir nedeni vardır. Yatırım kararlarında en önemli faktör soru sormaktır. Eğer elimizdeki menkul varlığın değeri alış fiyatımızın yarısına düştüyse bunun nedenini araştırmamız gerekir. Henüz yatırım piyasasının tuzaklarını tecrübe edinmemiş genç yatırımcılar çok kez yatırım kararlarını, gerekli olan tüm bilgileri toplamadan almaya çalışırlar.

  1. Yatırım Yapmamak

Daha önce de belirttiğimiz gibi önünde daha uzun bir gelecek olan gençler daha yüksek karlar elde etme amacıyla daha yüksek riskler almaya meyillidirler. Ancak henüz kariyer basamaklarının başında olanlar, aynı zamanda para sahibi olmaya da daha az alışıktır. Bu nedenle genellikle paranın anlık getirilerine odaklanıp, emeklilik gibi uzun vadeli hedefleri göz ardı ederler. Tasarruf ve yatırım yerine parayı anlık harcamak kötü huylar kazanılmasına neden olacağı gibi emeklilik yaşında ekonomik sıkıntıların baş göstermesine neden olabilir.

Related Post