X

Yatırım Yaparak Para Kazanma Yolları

Lidyalıların parayı bulmasından önce ilkel toplumlardaki insanların ihtiyaçlarını karşılamak için değiş – tokuş yoluyla yaptıkları alışveriş, ticaret tarihinin başlangıcını oluşturur. Örneğin; tarım ürünleri yerine hayvansal ürünlerin takası yoluyla yapılan değişimlerle ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmış ancak toplumun isteklerini karşılayamamış ve bu durum paranın bulunmasına neden olmuştur. Paranın bulunmasından sonra ticaretin geliştiğini, tarımla uğraşan insanların pazarlara yöneldiğini ve bunun gibi çeşitli para kazanma yollarını buldukları o dönemde görülmektedir.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Paranın bulunmasından sonra gelişen ticaret insanların sadece ihtiyaçlarını karşılamak dışında, daha çok para kazanmak istemeleri beraberinde borsanın oluşmasını getirmiştir. Ülkemizin Kütahya şehrinde bulunan ve günümüzden yaklaşık 1750 yıl önce inşa edilen Aizanoi Antik Kentindeki M.S. 2. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum’u, dünyanın ilk borsalarından biridir. Macellum(Pazar)’un duvarlarında İmparator Diocletian’ın M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele için tespit ettiği imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı ve günümüze kadar oldukça iyi durumda korunmuş olan yazıtlar bulunmaktadır. O devirde işlem gören malların fiyatları sabitleştirilmiş, ülke genelinde enflasyona karşı tedbir alınmıştır. Üretilen mallar arasında çapraz fiyatlandırma yapılarak fahiş fiyattan mal alımı engellenmiştir.
Osmanlı döneminde 4 Ekim 1853 sonrasında Kırım Savaşı’yla başlayan borsacılık faaliyetleri Cumhuriyetle birlikte küresel ekonomideki ihtiyaçlara göre şekillenmiştir. İMKB’de ilk dönem Ürdün’ün tahta sistemi örnek alınarak bu sistemle yabancılara 1989 yılında yatırım imkânı getirilmiştir. 1990 yılında yaşanan körfez krizi Borsa’yı etkileyen en büyük olay olarak tarihe geçmiştir. Bu dönemde Borsa’daki işlemler el ile kağıtlara tek tek yazılmaktaydı. Yazılan işlemler çalışanların yatırımcılarla olan ve kontrol edilemeyen işbirliği yapılması olasılığı yanı sıra kağıttaki bilgilerin zamanla silinebilir ve değiştirebilir olma riski taşımaktaydı. Sonrasında tükenmez kalem kullanılmaya başlanmış ve bu defa da kağıtların yırtılarak manipüle edilmesine engel olunamamıştır.

1995’e gelindiğinde Tuncay Artun başkanlığındaki İMKB İstinye’deki binasına taşınmıştır. 1997 yılı başında 100 bine yaklaşan Borsa’da radikal bir adım kararı alınmış ve endekslerden 2 sıfır atılmıştır. 2001’de borsa tarihinde yeni bir devrime sahne olmuş ve uzaktan erişim başlamıştır. Sermaye piyasasında borsaları tek çatı altında toplayan Borsa İstanbul, esas sözleşmesinin Sermaye Piyasası Kurulu’nca hazırlanıp ilgili Bakanın onayı sonrasında 3 Nisan 2013 tarihinde doğrudan tescil ve ilan edilmesiyle faaliyet izni alınmıştır.

Dünya’daki yeni teknoloji trendleri ile birlikte yatırım araçları da klasik şekillerden çıkarak dijital yatırım araçları halini almaya başlamıştır. Dijital yatırım araçları içerisinde yer alan farklı döviz pariteleri, hisse senetleri, altın, gümüş, paladyum gibi kıymetli metaller, petrol ve doğalgaz gibi enerji ürünlerine kolayca yatırım yapabilmek için Futures, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, Forex, Hisse senetleri gibi piyasaları değerlendirebiliriz.

Dijital yatırım araçlarıyla finansal piyasalarda 5 gün 24 saat zaman ve mekan sınırı olmaksızın yatırım yapılabileceği gibi bu araçları e-Yatırım hesabında tek bir ekrandan kontrol edebilme kolaylığı sağlanmaktadır. Ayrıca varlıkların ve yatırım tutarlarının son durumu hakkındaki gerekli bilgilere gerek bilgisayar ya da mobil cihazlara özel uygulamalardan kolayca ulaşabilme imkanı yatırımlarınızın takibini kolaylaştırmaktadır.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte ihtiyaçlarımızı dijital kanallar aracılığıyla çözümlemeye alışmış durumdayız. e-Ticaret ile günümüzde insanlar mağazalara ve marketlere gitmek yerine ihtiyaçları tek bir tuşla bulundukları yere gelmesi sağlayarak gerçekleştiriyor. Teknoloji ile gelişen ve hızla büyüyen e-Ticaret yaygınlaşmış çoğu mağazalar küçülmeye gitmiş ve internetten satış yapmaya başlamıştır.

Finans sektörüne bakılacak olduğunda; dijital yatırım dünyası kavramı gelişmiş ve e-Yatırım ile müşterilerin banka ya da yatırım şirketine gitmek yerine akıllı teknoloji yardımı ile parasını dijital ortamdan kontrol etmesi, yatırım işlemlerini rahatlıkla yapması söz konusu olmuş ve tüm bunlar finansal sektörün gelişmesine katkı sağlamıştır.

Tüm Dünya’da trendler değişmiş ve para kazanmanın yolları dijital ekranlar haline dönüşmüştür. Dünya’daki gelişmeler ve teknolojik ilerlemelerle birlikte insanların dijital platformlar üzerinden yeni meslek edinme ve yatırım yaparak parasını değerlendirme arayışı hızla artmaktadır.

Related Post