X

Tarım Dışı İstihdam Dolara Destek Olabilecek mi?

04.03.2016

ABD’den gelecek olan Tarım dışı İstihdam verisinde beklentiler 195 bin artış yaşanabileceği yönünde. Geçtiğimiz ay ki verinin 151 bin olarak gelmesi sonrasında bugünkü beklentinin doların lehine fiyatlandığı görülmektedir. Fakat geçtiğimiz haftaya bakıldığında Dolar’ın diğer para birimleri karşısında değer kaybettiği görülüyor. Buna rağmen ABD Tahvillerinin faizlerinde ise artış yaşanması piyasalarda ki gerginliğin boyutunu arttırıyor. Yatırımcıların Dolar alış pozisyonlarını taşımaktan yorulduğunun bir göstergesi olabilir. Analistlerin açıklamalarına bakıldığında ise FED’in Mart ayındaki toplantısında herhangi bir faiz arttırımına gitme olasılığının oldukça düştüğü görülüyor. Ayrıca daha da ileri gidip FED’in önümüzdeki dönemde atabileceği en iyi adımın parasal genişleme olması gerektiğine inananların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Vadeli faiz kontratları da Mart ayındaki faiz arttırım ihtimalini %10’un altında gösteriyor.

195 Binlik Artış Neden Dolar’ın Yükselişine Destek Olmaz ?

Özellikle FED’in faiz arttırım beklentilerinin ertelenmiş olması , yatırımcıların dolar pozisyonlarında kar alma istekleri ve ABD ekonomisinde yeni istihdam yaratımının yavaşlamış olması yüksek gelebilecek olan Tarım dışı İstihdam’ının Doların güçlenmesine pek etki etmeyeceğinin göstergesi olabilir. Diğer yandan bakıldığında ADP’nin artışı, 4 haftalık İşsizlik Başvurularının ortalamasının düşmesi, Devam Eden İşsizlik Başvurularının azalması, Challenger İş Raporuna göre geçici işten çıkarmaların azalması, ISM İmalat Endeksi içerisindeki istihdam bileşenindeki artış Tarım dışı İstihdam Raporu’nun güçlü gelebileceğinin göstergesi olarak öne çıkıyor. ISM Hizmet Endeksindeki istihdam bileşenin son iki yılın en düşük seviyesine gerilemesi, Tüketici Güven Endeksi’nin 2014 Kasım ayından itibaren en düşük seviyeye gerilemesi ve Michigan Beklenti Endeksi’ndeki düşüş ise datanın olumsuz gelebileceğinin göstergeleri olarak ön plana çıkıyor.

Sonuç itibariyle bugün açıklanacak yüksek bir verinin Dolar’a destek verme ihtimali azalmış görünüyor. Sadece dikkat edilmesi gereken İşsizlik Oranı ve Saatlik Kazançlardaki artışlar olacaktır. Bu verilerde yaşanabilecek yüksek seviyedeki artışlar Dolara destek verebilir. Aksi takdirde Dolar lehine hareketin daha sınırlı kalması beklenebilir. Dolar Endeksindeki yatay ve aşağı yönlü görünümde Dolar’daki yükselişin durulduğunu destekler nitelikte hareket ediyor.

Eksik İstihdam Nedir?

Related Post