X

Borsa Piyasası İçin 5 Kalıplaşmış Yargı

Borsa piyasasını eğer filmlerden ya da size anlatılanlardan yola çıkarak öğrenmek isterseniz, birçok efsane ile karşılaşabilirsiniz. Verilen tüyolarla bir gecede zengin olanlar, elleri purolu zenginlerin yaşadığı olağanüstü borsa hikâyeleri, tüm varlığını kaybedip intihar etmiş olan borsa dâhisi… The Wolf of Wall Street filmindeki sahneleri hatırlayıp, borsa dünyasına girmeden veya çevrenizdeki kalıplaşmış söylentilere göre hareket etmeden önce, borsa piyasasını derinlemesine araştırmanızda fayda var. Araştırmanızı yaptıktan ve bu konu hakkında bilinç kazandıktan sonra listelediğimiz kalıplaşmış yargılara itibar etmeyeceğinizden eminiz.

1)    Borsa Bir Tür Kumardır!

Hayır değildir. Belki de yargıların en kalıp hali budur. Borsa, şirket ve dünya piyasalarını teknik bilgilere dayanarak analiz etme sanatıdır. Şans faktörü ile alakası yoktur. Piyasayı verilere ve yaşanan olaylara göre analiz ettikten sonra adım atar ve işlemlerinizi buna göre yönlendirirsiniz. Şirketlerin geleceği hakkındaki tahminleri şans üzerine değil, şirketin geçmiş ve şimdiki performansını göz önüne alarak yaparsınız. Unutmayın, bu piyasa duyguların arka planda olduğu, sıkı takip ve analiz gerektiren rasyonel bir yatırım hamlesidir.

2)    Borsaya Sadece Zenginler Yatırım Yapar

Aslında bu görüşün yayılması gayet normal. Para piyasalarının logosu, kravatlı ve lüks arabalı iş adamlarıdır. Fakat yaratılan bu algı fazlasıyla yanlıştır. Borsaya yatırılması gereken para miktarı için bir sınırlama yoktur. Sermayeniz çok cüzi miktarlarda olsa bile borsadan para kazanabilirsiniz. Düşük meblağlarla yatırım yaptığınızda, efsane kazançlar elde edemezsiniz fakat kazancınızı düzenli hale getirip kârınızı sürekli arttırabilirsiniz.

3)    Harika Tüyolar Alıp Zengin Olabilirsin(!)

Birçok yatırımcının düştüğü en büyük hata,  zamanla çeşitli menkıbelerle efsanelerin arasına girmeyi başarmıştır. Tüyolar hayatımızın belli alanlarında işe yarayabilir. Nasıl daha iyi dans edeceğimizin ya da nasıl hızlı kilo vereceğimizin tüyolarını almak ve uygulamak işe yarayabilir. Fakat borsa tüyolara tamamen kapalı bir yatırım şeklidir. Çünkü herkes portföyüne göre piyasayı yorumlar ve ona göre bakış açısını oluşturur. Borsada tüyolarla değil, portföyünüzü iyi tanıyıp yaptığınız temel ve teknik analizlerle yol almalısınız.

4)    O Düşen Hisse Senedi Mutlaka Yükselecek!

Sürekli düşen bir hisse senedinin bir gün yükseleceğini düşünüp, bu hisse senedine yatırım yapmak mantıklı mıdır? Umut etmek güzel bir şey fakat biraz gerçekçi davranmakta fayda var. Uzun süre düşüş yaşayan bir şirketin son çabaları size yükseliş umudu verebilir. Fakat söz konusu şirketin; hisselerinde neden düşüş yaşandığını, geçmişte yaşadığı hareketlenmeleri ve şu anki durumu hakkında gözlem yapmadan bir karar vermeniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

5)    Yükseliş Gösteren Hisse Hızlı Bir Şekilde Düşer

İşte negatif enerjiyi çağırmanın, yatırımcının cesaretini kırmanın en garanti yolu bu düşüncedir. Yükselen hissenin bir gün düşeceğini düşünüp yatırım yapmamak fırsatları kaçırmanıza sebep olur. Yükselen fiyatlar istikrarlı bir şekilde yoluna devam edebilir. Kötü senaryolar kurmadan önce, şirketin bilançolarını okumakta yarar var.

Related Post