X

Tarım Dışı Haftasında Dolar Endeksinde Sert Düşüş

04.02.2016

2016 yılının ilk ayına ilişkin tarım dışı istihdam değişimi verisi Cuma günü açıklanacak. 2015 yılı Aralık ayında 292 bin olarak açıklanan verinin 2016 Ocak ayında 190 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam değişimi verisinin öncü verisi olarak değerlendirilen özel sektör tarım dışı istihdam değişimi verisi dün açıklandı. Beklentinin 195 bin olduğu veri 205 bin olarak gerçekleşti. Özel sektörde istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen dolar endeksinde yaşanan sert geri çekilme dikkat çekti. Dolar endeksi veri öncesi 99 seviyesindeyken veri sonrasında 97 seviyesine kadar düştü. EURUSD paritesi 1.11 seviyesinin üzerine kadar yükselirken altın fiyatı da 1150 seviyesine dayandı.

İmalat ve İmalat Dışı Sektörlerdeki Daralma Etkili Oldu
Bu hafta ABD’den tarım dışı istihdam değişimi verisinin yanısıra PMI verileri takip edildi. Hafta başında açıklanan ISM imalat PMI rakamı son 7 aydır zaten daralma kaydeden imalat sektörünün özellikle son 3 ayda daralmasını derinleştirdiğini gösterdi. Beklentilerin 48,1 olduğu PMI rakamı 48,2 olarak gerçekleşerek daralmaya işaret etti. Bunun yanı sıra dün açıklanan ISM imalat dışı PMI rakamında da geri çekilme dikkat çekti. 53,5 olarak açıklanan veri son 2 yılın en düşüğü olmakla birlikte daralmanın imalat sektöründe olduğu gibi imalat dışı sektörlerde de özellikle son 3 aydır derinleştiğini gösterdi.

ABD’de istihdam piyasasının zaten iyi düzeyde olması olumlu gelen özel sektör tarım dışı istihdam değişimi verisinin göz ardı edilmesinde etkili oldu. Çünkü sektörlerde yaşanan daralmanın derinleşmesi ve kalıcı hale gelmesi durumunda bunun zaten istihdama etkisi olumsuz olacaktır. Aynı zamanda büyüme ve enflasyon üzerinde de baskılayıcı olabilecektir. Bu nedenle önümüzdeki süreçte, ABD ekonomisine ilişkin istihdam verilerinden çok enflasyon ve büyüme üzerindeki etki payı yüksek olan ekonomik veriler fiyatlamalarda etkili olacaktır.

Related Post