X

Piyasalarda Hareketlilik Artıyor

12.11.2015

Piyasalardaki Hareketlilik Daha Artacak Mı?

Uluslararası piyasalarda hareketliliğin daha yüksek olduğu son dönemlerde, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası duruşları ve uyguladığı politikaların önümüzdeki dönemde devam edeceği beklentisi piyasalar tarafından kabul görmüş görünüyor. Gelişen ülke piyasalarında yaşanan döviz sıkıntısı önümüzdeki dönemde büyüme hızlarını olumsuz olarak etkileyebilir. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’deki ekonomik görünümün son dönemde bozulmuş olması, Avrupa’nın bitmeyen deflasyon mücadelesi ve ABD Dolarının durdurulamayan yükselişi önümüzdeki dönemde de piyasalardaki hareketliliği daha da arttıracağa benziyor. 

ECB ve FED’in Adımları Bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin aralık ayında hali hazırda uygulanan tahvil alım programının tekrardan değerlendirilebileceğini vurgulaması EURUSD paritesi üzerinde baskı oluştururarak paritenin aşağı yönlü hareketini hızlandırmaya devam edecek gibi görünüyor. Ayrıca Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen’ın faiz oranlarının artırılması konusunda aralık ayında bir aksiyon alınabileceğini vurgulaması da EURUSD paritesinin aşağı hareketine yardımcı olduğu gibi doların özellikle gelişen ülke para birimleri karşısında güçlenmeye devam etmesine neden oluyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük emtia tüketicisi olan Çin ekonomisindeki bozulmanın emtia fiyatlarına olumsuz yansımaya devam ettiğini görüyoruz. Bu doğrultuda petrol fiyatlarındaki değer kaybının özellikle son bir ayda ortalama yüzde 8’e ulaşmış olması dikkat çekici bir faktör. Zira emtia fiyatlarında geri çekilme devam ettikçe ABD, Avrupa ve Çin’in deflasyonla mücadelesi daha da zor bir hal alıyor.

 

Paritelerde Yön Ne Olur?

Küresel bazdaki temel dinamiklerin yanısıra paritelerin teknik görünümlerine baktığımızda orta vadede yönün ne olacağı konusunda kasım ve aralık ayı dönüm noktası olacak. Yukarıda da değindiğimiz gibi Avrupa ve ABD para politikalarındaki değişimler aralık ayını işaret ediyor. Aynı zamanda önümüzdeki hafta ABD ve Euro Bölgesi’nin ekim ayı enflasyon oranı verileri takip edilecek. Son bir ayda petrol fiyatlarındaki geri çekilme de dikkate alındığında her iki tarafta da enflasyon hedeflerine yaklaşma konusunda işlerin zorlaştığı görülmektedir.

EURUSD paritesinde 2015 mart ayından bu yana devam eden yükseliş trendinin kasım ayı başında 1.09 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla sona erdiği görülüyor. Bu noktada 1.0670 seviyesine kadar geri çekilen paritede 1.0810 seviyesi altında fiyatlamaların devam etmesi durumunda aşağı yönlü hareketin devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmede Aralık ayına kadarki hedef ise 1.0460 olarak belirlenebilir.

Altın fiyatlarına baktığımızda ise son dönemde dolar endeksindeki güçlenmeyle birlikte değer kayıplarının arttığını görüyoruz. Bu doğrultuda kasım ayının başında son 5 aydır devam eden yükseliş trendini 1120 doları aşağı yönlü kırarak sonlandıran değerli metal 1080 desteğine kadar geri çekilme kaydetti. Önümüzdeki hafta ABD ekim ayı enflasyon verisinde artış yaşanması halinde altın fiyatını 1069 seviyesi altında görmemiz mümkün. Özellikle 1105 direnci altında fiyatlamaların devam etmesi aşağı yönlü baskıları önümüzdeki dönemde daha da arttırabilir.

 

 

Related Post