X

20’li Yaşlarda Kaçınılması Gereken Harcama Alışkanlıkları

Herkesin para harcama alışkanlıkları çok erken yaşlarda şekillenmeye başlıyor. Kemikleşmiş bazı alışkanlıkları zaman içinde değiştirmek de oldukça güç. Genç yaşta edinilen alışkanlıkların ömür boyu izlerini bırakacak etkiler yaratmasının önüne geçmek için yolun başından itibaren sağlam adımlar atmakta fayda var. Para harcama alışkanlıklarının kazanıldığı 20’li yaşlarda kaçınılması gereken bazı durumları bir araya getirdik.

Acil Durum Parası?

Parayı ne kadar iyi yönetirseniz yönetin, kenarda bir yerde acil durum bütçesi ayırmadıysanız risk altındasınız demektir. Ne olursa olsun asla harcamayacağınız, büyük ve acil bir durum karşısında kullanılacak bu bütçeye ulaşmak için ise tek yapmanız gereken günlük satın alma alışkanlıklarınızda birazcık değişiklik yapmak. Böylelikle hep güvende olacaksınız.

“Mutluluk Harcamaktan Gelir”

Yanlış. Tam tersine mutluluk, kendini güvende hissetmekle mümkündür. Eğer kendinizi para harcamanın, alışverişin mutluluk getirdiğine inanırsanız, kontrolsüz harcamaların önünü açarsınız. Sade ve neye ihtiyacı olup olmadığına odaklanan bir yaşam huzuru beraberinde getirir.

Dağ Gibi Büyüyen Kredi Kartı Borçları

Artık herkesin üniversite yıllarından sahip olmaya başladığı banka kartları ve kredi kartları, harcamalarımızı kolaylaştırırken, alışveriş deneyimimizde de farklı bir yere oturuyor. Küçük yaşlardan kredi borçlarının altına girmektense, daha kontrollü harcamalar yaparak borçlarınızı minimumda tutabilirsiniz. Atacağınız bu adım sayesinde geleceğiniz için çok doğru bir yönelimde bulunmuş olacaksınız.

Burs Ödemelerini Yanlış Kullanmak

Öğrencilik yıllarına tekabül eden ve para harcama alışkanlıklarımızı geliştirdiğimiz 20’li yaşlar, aynı zamanda da dünyaya dair en çok arzu ve hayalimizin olduğu zamanlara denk gelmektedir. İşte bu yüzden  bazen isteklerin yeri ve zamanı doğru olmasa da, yine de ısrarcı olunabiliyor. Burada öncelikleri iyi belirlemek önemli. Bulunduğunuz anı mümkün olan en iyi standartlarda yaşamak ve her ne olursa olsun yarına dair kaygı gütmemek mi; yoksa bugünü minimum standartlarda yaşayarak geleceğe güvenle bakmak mı? Her ikisi de makul gerekçelerle desteklenebilecek fikirler. Yeter ki aldığınız kararın sorumluluğunu da alabilecek bilinçte olun.  

Kısa Vadeli Düşünmek

Sadece önünüzdeki günlere ya da haftalara odaklanmak, resmin tamamını kaçırdığınız anlamına gelir. Hatta bazen aylık yapılan planlar bile yeterli olmayabilir. Yıllık bütçenizi çıkarıp, aylık olarak da takibini yapmanız durumunda, ileride yapacağınız yatırımlar için iyi bir altyapı oluşturmaya başladınız demektir. Ancak hiçbir zaman dar bir çerçeveden kısa vadeli olarak düşünmeyin. Söz paraya geldiği zaman, iyi sonuçlar için sistemli davranılmış  uzun vadeler geçerlidir.

Related Post